Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Adobe Photoshop CS5

Comed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Mam pytanie, głównie do grafików. Otóż zaczynam swoją przygodę z grafiką. Zrobiłem swoją pierwszą sygnaturę na podstawie tuta z rozszerzeniem (.psd) tak mi bynajmniej zalecał PS. Jednakże nie mogę wgrać tej sygnatury na żadnym hostingu, ponieważ nie obsługują takiego formatu. Kiedy jednak zapisuję moje dzieło w postaci (.jpg) sygnatura nagle robi się jaśniejsza i jest gorszej jakości.

Także mam pytanie, co muszę zrobić w tym przypadku ?

45a1e9d714fa5.jpg
Opublikowano

Nie rozumiem tego co napisałeś. Napiszę więc poniżej co robię po kolei według Twojej porady.
1) Zapisuje sygnaturę w formacie (.psd)
2) Otwieram tą sygnaturę za pomocą PhotoShop, a następnie zapisują ją po raz kolejny, ale w formacie (.jpg)
3) Efekt ten sam, sygnatura jest jaśniejsza.
~ Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale zapisując sygnę w formacie jpg otrzymuję komunikat, że niektóre dane nie będą zapisane z wybranym formatem i opcjami - co za tym idzie, sygnatura staje się jaśniejsza.

45a1e9d714fa5.jpg
Opublikowano

Nie rozumiem tego co napisałeś. Napiszę więc poniżej co robię po kolei według Twojej porady.

1) Zapisuje sygnaturę w formacie (.psd)

2) Otwieram tą sygnaturę za pomocą PhotoShop, a następnie zapisują ją po raz kolejny, ale w formacie (.jpg)

3) Efekt ten sam, sygnatura jest jaśniejsza.

~ Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale zapisując sygnę w formacie jpg otrzymuję komunikat, że niektóre dane nie będą zapisane z wybranym formatem i opcjami - co za tym idzie, sygnatura staje się jaśniejsza.

zapisz w png czego nie rozumiesz?

Opublikowano

Really?

Plik -> Zapisz jako -> Wybierasz PNG

Bonus dla Ciebie:

JPEG (Joint Photographic Experts Group) – niewątpliwie najpopularniejszy format plików graficznych z kompresją stratną; używany zarówno w sieci internet (obsługiwany przez prawie wszystkie przeglądarki), jak i w aparatach cyfrowych
JPS (JPG Stereo) – najpopularniejszy format prezentacji obrazów stereoskopowych, obrazy dla prawego i lewego oka zapisane są obok siebie
JPEG 2000 – nowsza wersja formatu JPEG, oferująca lepszą kompresję,
DjVu – format stworzony do przechowywania zeskanowanych dokumentów w formie elektronicznej,
TIFF (Tagged Image File Format) – popularny format plików graficznych udostępniający wiele rodzajów kompresji (zarówno stratnej, jak i bezstratnej) oraz umożliwiający przechowywanie kanału alfa.
Używające kompresji bezstratnej:
TIFF - patrz wyżej,
PNG (Portable Network Graphics) – popularny format grafiki (szczególnie internetowej); obsługiwany przez większość przeglądarek WWW; obsługuje kanał alfa,
GIF (Graphics Interchange Format) – popularny format grafiki (szczególnie internetowej); obsługiwany przez prawie wszystkie przeglądarki WWW; może przechowywać wiele obrazków w jednym pliku tworząc z nich animację; obsługuje przeźroczystość monochromatyczną (pełna przeźroczystość lub wcale),
BMP – oferuje zapis z kompresją RLE lub bez kompresji (powszechniejszy), wykorzystywany m.in. przez program MS Paint
Bez kompresji:
XCF (eXperimental Computing Facility) – mapa bitowa programu GIMP; może przechowywać wiele warstw,
XPM – format zapisu plików przy pomocy znaków ASCII,
PSD – mapa bitowa programu Adobe Photoshop; może przechowywać wiele warstw.

Opublikowano

Chociażby tego, że nie mam takiego formatu ?

ponoć na wersji 32bitowej nie ma png i wielu innych formatów, dlatego zalecam zainstalować wersje 64bitową ;d

NE8h1XT.png

Opublikowano

86097217948711316003.jpg

@Edit

Mulok, mam wersję 64bit :)

ponoć na wersji 32bitowej nie ma png i wielu innych formatów, dlatego zalecam zainstalować wersje 64bitową ;d

NE8h1XT.png

Opublikowano

Musisz zmienić paletę kolorów na RGB...

Plik -> Nowy -> Wybór kolorów -> RGB

@edit

Pan wyżej sekundę szybciej :P

Opublikowano

A można prosić o wytłumaczenie mi, w jaki sposób zmienić paletę? ;)
@Edit
Okey, dzięki wielkie. Mam nadzieję, że to pomoże w przyszłości. A co do tej sygnatury - zrobiłem zdjęcie i przyciąłem sygnaturę w paincie. :)

45a1e9d714fa5.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...