Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ClearLag - automatyczne czyszczenie przedmiotów/mobów

domain97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kiedyś miałem problemy z konfiguracją pluginu ClearLag. Nigdzie nie mogłem znaleźć opisu jego konfiguracji. Po jakimś czasie sam najważniejsze rzeczy ogarnąłem, więc pomyślałem że zrobię poradnik jak dobrze go skonfigurować. Plugin najbardziej przydaje się na serwerach PvP, gdzie na ziemi leży mnóstwo darmowych itemów, które lagują serwer i zmniejszają FPSy graczom.

Może na początek o jego działaniu - usuwa on przedmioty, itemy oraz moby na wyrenderowanym terenie (tam gdzie są załadowane chunki) po wpisaniu komendy lub automatycznie co jakiś czas. Sam plugin znajdziecie tutaj:

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/clearlagg/

Po załadowaniu go na serwer w folderze ClearLag mamy 2 pliki. Na początek zajmiemy się konfiguracją pierwszego z nich czyli config.yml.

Jest on obszerny i szczerze mówiąc sam go nie ogarniam. Ale nam do szczęścia będzie potrzebna zaledwie 1/5 jego konfiguracji :)

Tutaj macie cały fragment konfiguracji wraz z opisem:

#Auto-removal options (opcje auto usuwania)
auto-removal:
  warning-message: 'Itemy zostana usuniete za 5 sekund!' --- Wiadomość ostrzegająca o czyszczeniu itemów
  broadcast-message: 'Usunieto +RemoveAmount przedmiotow!'    ---   Informacja o ilości usunietych przedmiotów (+RemoveAmount - jest to zmienna, która pokazuje ile przedmiotów usunęło np. 100)
  broadcast-warning: true --- czy ma byc wyswietlana wiadomosc ostrzegająca przed usuwaniem itemów
  enable-scheduler: true --- sam nie wiem oO ale zawsze mam true
  autoremoval-interval: 120 --- co ile mają być usuwane przedmioty w sekundach
  warning-delay: 5 --- ile czasu przed czyszczeniem ma być pokazana wiadomość ostrzegawcza (w sekundach)

#What should be removed during an auto-removal --- (co powinno być automatycznie usuwane)
remove:
  world-filter:
    - this_world --- to zostawiamy
  broadcast-removal: true --- czy ma być wyświetlana wiadomość o usunięciu przedmiotów
  boat: false --- czy łudki mają być usuwane
  falling-block: true --- czy spadające bloki (np. piasek) mają być usuwane
  experienceOrb: true --- czy kulki expa mają być usuwane
  painting: true --- czy obrazy mają być usuwane
  projectile: true --- czy pociski mają być usuwane
  item: true --- czy itemy (te na ziemi) mają być usuwane
  itemframe: false --- czy ramki na itemy mają być usuwane (chyba chodzi o te położone na bloku, nie jestem pewien)
  minecart: false --- czy wagoniki mają być usuwane
  primed-tnt: false --- czy odpalone tnt ma być usuwane
  arrow: true --- czy strzały mają być usuwane
  snowball: true --- czy śnieżki mają być usuwane
  fireball: true --- czy fireballe mają być usuwane
  ender-signal: true --- tutaj chyba chodzi o enderperłe, ale też nie jestem pewien co może oznaczać ten sygnał
  item-filter: --- tutaj od myślników wpisujemy ID itemów, które NIE MAJĄ być usuwane podczas czyszczenia
   - 263 
   - 264
   - 265
   - 266
   - 388
  mobs: --- tutaj od myślników wpisujemy angielskie nazwy mobów które MAJĄ być usuwane
   - pig
   - pigzombie
   - zombie
   - skeleton
   - creeper
   - blaze
   - witch
   - enderman
   - bat
   - cavespider
   - spider

#What should be removed during /lagg clear --- co ma być usuwane gdy używamy komendy /lagg clear (czyścimy natychmiastowo)
command-remove: --- schemat jest taki sam, więc możecie sobie skopiować co się da z powyższego lub wprowadzać ustawienia według powyższego opisu.
  world-filter:
    - this_world
  broadcast-removal: true
  boat: false
  falling-block: true
  experienceOrb: true
  painting: true
  projectile: true
  item: true
  itemframe: false
  minecart: false
  primed-tnt: false
  arrow: true
  snowball: true
  fireball: true
  ender-signal: true
  item-filter:
   - 263
   - 264
   - 265
   - 266
   - 388
  mobs:
   - pig
   - pigzombie
   - zombie
   - skeleton
   - creeper
   - blaze
   - witch
   - enderman
   - bat
   - cavespider
   - spider

Myślę że teraz nie będzie problemów z konfiguracją tego pluginu (o ile były ;P)

Tutaj macie cały konfig tylko już bez opisu z takimi samymi ustawieniami jak powyżej:

http://www.sendspace.pl/file/f75e044dd07395697083d51

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/20a80ef39bbca5a64272ee1a384c69409b368b381a4df9beb22ec2d7a8a37d96/analysis/1390912639/

Zapraszam do prezentacji mojego serwera Medium Hardcor:

http://www.mpcforum.pl/topic/1370690-playhc/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...