Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

własny system operacyjny

superlukasz9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka chciałbym stworzyć prosty system operacyjny oparty o dos nie chce ściągać z microsoftu lecz sam go napisać od 0 po porostu i potrzebuje pomocy z jego stworzeniem czy dos jest bardzo trudny do stworzenia?? jak zrobić taki mini pulpit i panel sterowania czy mógłby mi ktoś pomuc ??

zapraszam do współpracy jak jest ktoś chętny

Opublikowano

jeżu , człowieku ! kompletnie nic nie umiesz a chwytasz się za to co programiści nawet sami nie robią ?

naucz się czegokolwiek

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

jeżu , człowieku ! kompletnie nic nie umiesz a chwytasz się za to co programiści nawet sami nie robią ?

naucz się czegokolwiek

pytałem o pomoc a nie o marudzenie a wgl mam małe zarysy systemu są stworzone jest tam kilka plików

potrzebuje pomoc z kąpilacja systemu

Opublikowano

ale w czym ci trzeba pomoc? w napisaniu wszystkiego za ciebie, przecież ty nic nie potrafisz

uruchom przynajmniej czystego linuxa na kompie i coś w nim zrób

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

ale w czym ci trzeba pomoc? w napisaniu wszystkiego za ciebie, przecież ty nic nie potrafisz

uruchom przynajmniej czystego linuxa na kompie i coś w nim zrób

haha miałem już linuxa na kąpie mam kilka plików swojego systemu jest on w architekturze 32 bitowej i nie wiem co mam dalej zrobić jak mam zrobić bootloadera ? i pulpit detoskop taki jak w windows 3.11 znaczy nie taki sam ale podobny

Opublikowano

no to się najpierw NAUCZ cokolwiek , jak na razie sam nie wiesz nawet o czym mówisz, gdzie masz sterowniki ekranu, api systemu itp ?? z powietrza sobie weźmiesz, ktoś to musi napisać od podstaw, z miesiąc-dwa zajmie, a gdzie reszta ?

dla rozgrzewki masz pełną instalkę oryginalnego systemu Microsoftu opartego na MS DOS Windows 1, ok 900 kb ;)

jak chcesz kody źródłowe gotowe do kompilacji mogę ci udostępnić ok 1 Gb

skan

https://www.virustotal.com/pl/file/cc4eb0f6aac01710dac16111cc67aec1abedeee07fe04d3bf5f2e2f693598dd2/analysis/1390860198/

Windows 1.0.rar

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

ok dzięki a czy one są legalne ?? słyszałem że microsoft kiedyś udostępnił kody źródłowe a ponoć jeszcze mówili że jak ich kod znajdą w czyimś systemie to go pozwą więc czy to legalne ??

Opublikowano

stworzyłem pliki mam już takie rzeczy gotowe:

kernel.id - jądro systemu

start.asm - jest tam zapisane ile system ma bitów dalej już nie będę pisał

main.c - to wyświetla tekst "HELLO WORLD"

image.img - plik łączoncy wszystko w całość

boot.bin - plik służący do wczytania całego systemu operacyjnego

nic nie kopiowałem z tego co ty dałeś !

i to już chyba wszystko ? nie wiem co mam do tego dać jeszcze ??

a jeszcze jedno jak to skapilować tak żeby stworzyć iso systemu ??? chcę zobaczyć tylko czy to działa a ja mam tylko program RAwWrite a on nagrywa tylko na dyskietke a ja nie posiadam wejścia na syskietkę więc co mam zrobić ???

Opublikowano

Zacznij od słownika (ortograficznego), potem bierz się za naukę, a będziesz miał większe pojęcie o tym temacie.

Aktualnie nie wiadomo czy to troll czy nie, bo wykazujesz całkowity brak wiedzy z tej dziedziny.

Opublikowano

system jest gotowy ale jądro systemu wyświetla tylko tekst hello world udostępniam pliki całego systemu jako open source to miał być system tylko po to żeby się czegoś nauczyć jak ktoś by chciał mi pomuc to rozwinąć to zapraszam jak ktoś coś ulepszy to niech wyśle w załączniku

system operacyjny.zip

Opublikowano

jeżeli to nazywasz systemem to do Prima Aprilis jeszcze kawał czasu i za wcześnie robisz sobie kawały

zresztą gówno udostępniasz, za przeproszeniem. skopiowanie czyjej pracy i chwalenie się jako swoją jest plagiatem, to zwykłe przykłady z wiki czy tutoriali o pisaniu tylko bootloadera systemu

http://pl.wikibooks.org/wiki/Pisanie_OS/From_zero_to_hero#U.C5.BCycie_GRUBa

zacznij od pisania sterownika ekranu, obsługi urządzeń, procesora

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

A jak z wydajnością w grach na tym 'systemie'? Pogram sobie na nim w takiego bf4?

"Hello World" powinno działać stabilnie. Świetne jądro, rewelacyjny, skomplikowany kod powinien zachwycić samych twórców Windowsa.

Opublikowano

to miał być system operacyjny tylko do nauki chciałem się nieco nauczyć o komputerach a po 2 to nie jest skopiowane z więc to nie jest plagiat !!!

A jak z wydajnością w grach na tym 'systemie'? Pogram sobie na nim w takiego bf4?

nie nie pograsz sobie w bf ani w cs ani w metina ani minecrafta ani na neta nawet nie wejdziesz to jest system do nauki chciałem się co nieco na nim nauczyć system ma 1 funkcje po włonczeniu wyświetla napis "hello world" może kiedyś zrobię system taki bardziej za awansowany żeby można było se pograć w gry itp lecz na razie nie pograsz

"Hello World" powinno działać stabilnie. Świetne jądro, rewelacyjny, skomplikowany kod powinien zachwycić samych twórców Windowsa.

a propo windows tam są same backdory

a wgl może będe pracował nad iso systemu

update systemu stworzyłem jeden nowy plik kernel.bin

system będzie rozwijany dodam obsługę sprzętu więc jak się uda system będzie działał tak jak normalny system a nie jak nie wiem co

system operacyjny.zip

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...