Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kondensatory.

Genionew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam do wymienienia kondensatory w płycie głównej. Jakąś godzinę temu kupiłem nowe, tyle że moją 1500 Faradów (stare mają 1000). Oczywiście chciałem kupić takie same, ale sprzedawca powiedział, że to nie jest ważne. Właśnie zabieram się do wymiany, ale jednak nie jestem pewny, czy nic się nie stanie. I wracam się z pytaniem, czy to naprawdę nie ma znaczenia? Bo jak tak, to będę musiał jeszcze zaraz iść do tego elektronicznego i powiedzieć mu co nieco!

Opublikowano

Jak wcześniej były kondensatory o pojemności 1000 uF to teraz też takie powinieneś użyć, najlepiej też jak by były low esr. Bo zmieniając jakieś elementy bez sprawdzenia schematu i ich zastosowania powinieneś używać tych samych wartości. Jedynie napięcie kondensatora może być wyższe niż we wcześniejszym.

Opublikowano

OKi... W takim razie muszę się zaraz przejść do tego elektroniczneg....

PS. (pytanie retoryczne) Jak może mi sprzedawca powiedzieć, że pojemność nie ma znaczenia? -_- I do tego 'wcisnąć' kondensator o większej pojemności...

Sprzedawca: "Oczywiście, że pojemność może być większa. Im wieksza pojemność, tym większą filtracja".

Miał rację? Ostatecznie zwrócił mi kasę..

Opublikowano

Sprzedawca miał trochę racji, ale też nie do końca. Bo używając kondensatorów do stabilizacji i filtrowania napięcia faktycznie pojemność nie ma aż tak dużego znaczenia, lecz za duża pojemność też może być nie do końca dobra. Ale prócz stabilizacji kondensatorów elektrolitycznych używa się też w innych zastosowaniach np. w przetwornicach gdzie pojemność ma bardzo duże znaczenie.

Dlatego nie znając schematu ani funkcji danego elementu zawsze najlepiej używać takiej samej wartości co wcześniej.

A po zmianie kondensatora na taki z większą pojemnością mogło by się okazać że wszystko działa, lecz mogły by też zacząć pojawiać się problemy ze stabilnością komputera czy inne błędy.

Opublikowano

Dzięki modelar. Już znalazłem kondensator z tymi sami parametrami na allegro i to za 1,80 zł za 5 sztuk, a za te z elektronicznego zapłaciłem 4,20 zł za sztukę.

PS. Chętnie bym dał lajka, ale jestem teraz na komórce i nie takiej możliwości.. :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...