Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] Na co komu obiekty ?

juvik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące obiektów. Zastanawiam się od pewnego czasu na co to komu ? Zwiększa tylko wymaganie naszego kodu do php 5.+

<?php
class Klasa {
public $liczba;
  }
$obiekt = new Klasa;
$obiekt->liczba = 5;
echo $obiekt->liczba;
?>

Przecież można zamiast tego napisać:

<?php
$liczba = 5;
echo $liczba;
?>

Więc tu nasuwa się moje pytanie. Po co ?

Opublikowano
  1. Semantyka i przejrzystość kodu, szczególnie przy dużych projektach.
  2. Wolę mieć kilka class i w nich metody, niż ciągle klepać ten sam kod w kółko do każdego skryptu (tak wiem, że mogę mieć strukuralny plik z funkcjami , ale tu patrz punkt 1)
  3. Wiesz co to MVC? Zamierzasz zostać programistą? Poznasz MVC, próbuj używać tego wzorca pisząc strukturalnie ;).
  4. Fakt, faktem na przykładzie, który podałeś to mija się z celem, ale jak już pisałem przy dużych softach, lub wgl softach to jednak podstawa, nie wyobrażam sobie przeglądać strukturalnego kodu, do tego mieszanego np z html'em Oo.

To taka moja opinia, podana w punktach, peace.

1384421583-U1041066.png

Opublikowano

Zrozumiesz to dopiero jak ci przyjdzie tworzyć prawdziwy projekt.

Obiekty w programowaniu reprezentują to samo co fizyczne obiekty w realnym życiu.

Możesz stworzyć wiele obiektów tej samej klasy. Co znaczy, że każdy obiekt będzie posiadał takie same pola i metody.

Wiadomo, przykład który podałeś jest zbyt prosty żeby używać do niego osobnej klasy.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...