Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

2 dni po wyczyszczeniu ..

Pro Evilek

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Oddałem laptopa to serwisu, żeby mi go przeczyścili i nałożyli pastę , wymienili termopady. I teraz mam takie pytanie; Dlaczego serwisant zalecił mi, żeby nie grać w gry przez 2dni ?

Mówił, że można grać w gierki przeglądarkowe ale w takie 3d lepiej nie. Ma to jakiś głębszy sens? :)

+ League Of Legends.          + San Andreas Multi Player.         + Tibia.                    + Nfs World.

+ Counter - Strike.              + Metin 2.                                   + Mine Craft.           + L4D2 Multiplayer .

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To lepiej będzie jak będę miał go włączonego cały czas i nie będę go używał czy najlepiej będzie np. przeglądać internet/youtube, żeby to się tam spokojnie grzało?

+ League Of Legends.          + San Andreas Multi Player.         + Tibia.                    + Nfs World.

+ Counter - Strike.              + Metin 2.                                   + Mine Craft.           + L4D2 Multiplayer .

Opublikowano

No własnie dlatego zastanawiam się czy może nie 'powygrzewać' jej nieco dłużej zawsze jest to jakaś oszczędność na przyszłość :))

Jakiej podstawki używasz? Bo może sam kupie gdyż mam taką z supermarketu ale wiadomo w cenie poniżej 30zł nie można spodziewać się zbyt wiele.

(pomiary robione bez podstawki)

Opublikowano

Przy samym włączeniu komputera zużycie procesora będzie na poziomie 0-5% a to za mało.

Trzeba by utrzymywać zużycie na poziomie 25-75%

Możesz odpalić jakąś tam gierke czy kilka filmów w różnych odtwarzaczach z zapętlaniem i zostawić.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Temperatura w stanie bezczynności:

http://zapodaj.net/922c1a665dfc6.png.html

A tutaj przy odpalonej gierce:

http://zapodaj.net/b99a877048ac6.png.html

Jak uważacie czy to dobra temperatura?

Będzie lepiej gry już pasta się wygrzeje?

W stanie bezczynności to mniej więcej 44 stopnie

pod obciążeniem +- 58

Opublikowano

Ok po odpaleniu gierki (cos typu tibia mam zużycie na poziomie 35%) więc chyba tak zostawie? :P

Opublikowano

44 stopnie w laptopie to całkiem normalna temp, ta pod obciążeniem też.

Ja u siebie mam przy podstawce chłodzącej min 39 stopni, max 85-88 stopni.

W lecie było 51-92 stopnie.

Do tej pory nie był czyszczony (na gwarancji).

Wygrzanie powoduje to, że dłużej zachowa swoje właściwości przewodzenia temp.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Ok, dzięki za pomoc masz lajki ;))

Opublikowano

pasta termoprzewodząca uzyskuje swoje właściwości po "okresie dogrzewania" który tam wynosi koło 100-150h w zależności od modelu

cała prawda, lepiej zaczekać i mieć niższe temp później niż ugotować paste na początku

1378331621-U719057.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...