Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wyjść z Elo Hell - czyli przydatne rzeczy.

kornedziom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Postanowiłem napisać, poradnik dla graczy z tak zwanego ''Elo Hell''.Miłego przeglądania. :)

• Wardy.

Gracze, często z niższych dywizji, często zapominają o ważnym aspekcie gry jakim jest widoczność mapy.Może ona wprowadzić do gry bardzo wiele, np ograniczyć śmierci ,twoje i twojej drużyny.Gracze z Elo Hell ,zazwyczaj piszą ,ze nie będą kupować wardów ,bo nie są supportami.TO NAJWIĘKSZY BŁĄD JAKI MOŻNA POPEŁNIĆ. Nie stawiając wardów, nie masz wizji i nie wiesz gdzie w danym momencie, znajduje się twój przeciwnik i możesz bardzo lekkomyślnie zginać, przez co twoja drużyna automatycznie zaczyna cie flame'ić.

• Timing lasu

Ludzie często o tym zapominają, a to jest bardzo ważny aspekt gry! Timing jungle pozwala Ci kraść buff'y przeciwników ,oraz pilnować swoich ,także brać dragony i barony.Wiem,nie zawsze uda się wyliczyć ten czas, ale trzeba probowac.

• Last Hitowanie

Czyli jeden z najważniejszych aspektów gry.Dosłownie tłumacząc, na język Polski jest to dobijanie potworków. Jeśli potworek ma poniżej 50 HP ,w początkowej fazie gry, powinniśmy go uderzyć ,żeby dostać za niego Golda, rzecz wydaje się z początku łatwa ,ale wcale tak nie jest.Dobrze jest poćwiczyć ,na CUSTOM GAME Last Hitowanie ,bo daje ono nam praktycznie równowartość Golda za fragi.

• Pisanie

Moim zdaniem gracze z niższych dywizji za dużo skupiają się na pisaniu i flame'niu innych za ich błędy ,zamiast patrzeć na siebie ,na swoje błędy ,żeby ich później nie powtórzyć.Jeśli widzicie ,gracza który wszystkich ciągle wyzywa ,nie zapomnijcie o przycisku ''MUTE'' 1 mały guzik - ale jak wiele wniesie do twojego nastawienia się do całej gry ,nie warto zajmować się pisaniem żeby powiedzieć drużynie co robić.Od tego RIOT dał nam przecież ''Ping''.

• Zgony

Nie wmawiajcie mi tylko ,ze macie 2/8/4 bo pomagacie team'owi -oddajecie fragi i się ''poświęcacie'' dla innego gracza. Takie cos moim zdaniem jest totalną glupotą ,która wam tylko zaszkodzi ,ponieważ wasz Team ,zacznie was wyzywać za padanie.PAMIĘTAJ 75 GOLDA MOŻE UCHRONIĆ CIE PRZED ŚMIERCIĄ.

• Greed

Zastanawiacie się pewnie czemu dałem taki punkt a nie inny ,dlatego ze ,gracze zwłaszcza w niższych dywizjach ,za bardzo lecą na fraga ,którego zwykle nie zdobywają i giną.Pamietaj ''greed'' nie jest niczym dobrym ,bedzie niszczyl Cie od srodka ,dlatego pamietaj fragi nie wygraja Ci gry.Lepiej zostawić jakiegoś fraga ,nie zgreedowac i pofarmic ,niż zabić jednocześnie ginąc.

• Dragony/Barony

Dragon'a polecam robić wtedy kiedy tylko macie okazje (najczęściej jest to brak przeciwnego jungler'a).Z baronami jest inaczej.Najlepiej przed rozpoczeciem robienia barona ,nalezy cos pushnąc ,zeby przeciwnik musial sie bronic.(oczywiscie jesli 3 przeciwnikow zyje w przeciwnym teamie ,a was 5 to tez mozna robic).Zdarzaja sie robienia dragona w sytuacji 5 vs 5. W takich okolicznościach ,zadaniem stunerow ,jest zestunowac przeciwnego junglera - żeby ten nie miał możliwości użyć SMITE ,na naszej zdobyczy ,która może zapewnić wina.

• Champion Select.

Twoja wygrana zależny w 65% od Twojego zachowania w Champion Select. Jesli komus ustapicie - nic sie nie stanie ,lepiej pojsc na supporta niz miec double mid'a i 1 na bocie.W tym magicznym pokoju przygotowywania sie na rundzie pod ZADNYM POZOREM NIE NALEZY FLAME'ic.Twoj team nabierze negatywne zdanie o tobie i zacznie cie wypominac z kazdego twojego bledu.Dlatego pamiętaj - FLAME = LOSE.

• Pozycjonowanie sie.

Wielu graczy nie umie odnaleźć swojego miejsca w drużynie ,tzn ze nie umie się ustawić odpowiednio do sytuacji.Np. katarina zaczyna team fight wpada pierwsza a za nia reszta druzyny.Oczywiscie katarina ginie pierwsza i wtedy jest walka 4 vs 5 ,bez APC.Mozna od razu powiedziec - przegrany team fight.Pamietam ,za czasow mojej gry ,kiedy to Tank przychodzil ostatni na fight ,a adc i apc wpadali i padali 1.To jest jedna z najgorszych rzeczy do zrobienia.Takie cos moze zaowocowac przegraniem gry.Dlatego pamiętaj- Twoja pozycja w walce ,gra dużą role i zależy od wygrania gry.

• Przydatne strony

lolnexus.com To strona dzieki ktorej ,mozesz bardzo latwo podejrzec z jakimi przeciwnikami masz doczynienia oraz na jakim poziomie jest twoja druzyna.
solomid.net - Swietna stronka z buildami na kazda postac.Jest zdecydowanie lepsza od Mobafire ,poniewaz na solomid wrzucaja buildy prawdziwe koxy ,a na mobafire kazdy braz.
how2win.pl - Stronka z poradnikami do LoLa ,moze niedlugo znajdziecie tam wlasnie ten poradnik ;D
lolking.net - Stronka na ktorej sprawdzisz wszystkie dane o danym przywolywaczu.
lolcounter.com - Stronka z Counter Pickami

To wszystko na dzis.Mam nadzieje ze wam sie podobalo ,a jezeli tak ,to udostepnijcie to.
By MusztardowyDrań

@ref usunalem punkt ''Main CHampion'' bo wzbudzal male kontrowersje.

Opublikowano

Jak ktoś siedzi w brązie i nie może wyjść to widocznie jego miejsce tam jest i pozostaje nam tylko śmiać się z polaczków, co płaczą, że wyjść nie mogą. ;)

9.Main Pick

Zapewne widzieliscie tysiace poradnikow jak wyjsc z Brazu ,pisali tam zapewnie ze nalezy grac tylko 1 postacia.To jest prawda.Jesli wymainujesz postac ,bedziesz znal w 100% jej mechanike gry i role w team fightach ,co przyniesie Ci zapewne wygraną runde.

Hueh ue hue. Śmiechłem. 'Mainowanie' to najgłupsza rzecz jaką gracze lola mogą robić. Dostaniesz bana na ryj na tą postać i co? Nie zagrasz.

he?

Opublikowano

Elo Hell nie istnieje, ludzie zrozumcie to.

Jeżeli ktoś trafia do "bronze 17" to najwidoczniej na to zasłużył i nikt, ani nic tego nie zmieni (no chyba, ze pieniądze rodziców i eloboosting).

jjwxlXl.jpg

Sygna by

Nathalie <3

Opublikowano

Elo Hell nie istnieje, ludzie zrozumcie to.

Jeżeli ktoś trafia do "bronze 17" to najwidoczniej na to zasłużył i nikt, ani nic tego nie zmieni (no chyba, ze pieniądze rodziców i eloboosting).

Wybacz, nie raz zdarzało mi się mieć lose strike przez trolli w teamie. Uwierz mi, że 1/30/0 bardzo ciężko wycarry'ować :).

8.Champion Select.

Twoja wygrana zalezy w 65% od Twojego zachowania w Champion Select. Jesli komus ustapicie - nic sie nie stanie ,lepiej pojsc na supporta niz miec double mid'a i 1 na bocie.W tym magicznym pokoju przygotowywania sie na rundzie pod ZADNYM POZOREM NIE NALEZY FLAME'ic.Twoj team nabierze negatywne zdanie o tobie i zacznie cie wypominac z kazdego twojego bledu.Dlatego pamietaj - FLAME = LOSE

Lepiej pójść double mida niż pozwolić by troll zniszczył ci grę. Mnóstwo trolli jest grzecznych w lobby, w grze zaczyna sie flame i trollowanie.

7.Dragony/Barony

Dragon'a polecam robic wtedy kiedy tylko macie okazje ,np: przeciwny botlane cofnal ,a wasz jungler i bot lane ,maja wolny czas i wardy.Z baronami jest inaczej.Najlepiej przed rozpoczeciem robienia barona ,nalezy cos pushnąc ,zeby przeciwnik musial sie bronic.(oczywiscie jesli 3 przeciwnikow zyje w przeciwnym teamie ,a was 5 to tez mozna robic).Zdarzaja sie robienia dragona w sytuacji 5 vs 5. W takich okolicznosciach ,zadaniem stunerow ,jest zestunowac przeciwnego junglera - zeby ten nie mial mozliwosci uzyc SMITE ,na naszej zdobyczy ,ktora moze zapewnic latwego wina.

Robienie barona czy dragona bez wardów, na dodatek z żywym enemy junglerem, jest głupotą. Można zrobić barona z wizją gdy jest żywy enemy jungler. Ale bez wardów gdy żyje enemy jungler, jest bardzo niebezpiecznie. Wbije ci taki np. jarvan, zabierze barona a potem enemy team cie pozabija.

9.Main Pick

Zapewne widzieliscie tysiace poradnikow jak wyjsc z Brazu ,pisali tam zapewnie ze nalezy grac tylko 1 postacia.To jest prawda.Jesli wymainujesz postac ,bedziesz znal w 100% jej mechanike gry i role w team fightach ,co przyniesie Ci zapewne wygraną runde.

No chyba, że ktoś chcę iść na tę linię, gdzie nadaje się main. Wtedy według ciebie powinniśmy pójść np. na supporta nie grając tym champem. Do tego jeszcze są bany. Mainowanie jednego champa jest głupotą i tyle.

Poradnik brzydki.

|1361622928-U485574.pngMembers Styczeń 2014|

Opublikowano

Hueh ue hue. Śmiechłem. 'Mainowanie' to najgłupsza rzecz jaką gracze lola mogą robić. Dostaniesz bana na ryj na tą postać i co? Nie zagrasz.

No tak ,ale pomysl.Jezeli ta jedna postac wpadnie w twoje rece ,to wygrywasz gre.A mozna tez sie nauczyc kilkoma postaciami ,co nie

Opublikowano

Ten artykuł też nic nie wnosi, nie chodzi o treść, bo jest dobra, tylko o to ile osób z takiego brązu, srebra to przeczyta. Ile jest graczy, a ile osób jest na tym forum i czyta każdy artykuł?

Opublikowano

Napewno jestes Platyna? Ja jakos inaczej bym to opisal...

Wkurwiaja mnie te twoje przecinki " Siema ,nerdy " A powinno byc " Siema, nerdy " ... To samo z Kropkami.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Elo hell hmm.. Jakoś nie mogą wyjść ale dlaczego byle jaki gracz z golda 1 chociażby którego sam wbił z tego bronzu i silvera spokojnie wychodzi.Chociaż i tak najsłabszy poziom to platyna, masa wybóstowanych kont, jednak da się przez to przejść

4zzt3n.png

Opublikowano

@up

No kurwa mowic o tych przecinkach, nie rozumie -,-

Temat odswiezony ,narazie bez zdjec ,bo nie umiem dac odrazu wielkiego zdjecia .Pomoze ktos?

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Elohell nie istnieje... To jest bardziej dla nowych graczy, a co do tego "elohell" to brąziaki płaczą bo są w lidze na jaką zasługują

xh56.png

Opublikowano

Poradnik dobry, przejrzysty, widać, że została włożona w to praca. Lecz mam jedno podejrzenie, czy ten poradnik nie jest częściowo ściągnięty z kanału "LoL Wiki" ? Bo "Peace of Your Pie" stworzył podobny tylko w formie filmiku.

Daję 5/10 brakuje tu obrazków ;)

Opublikowano

Poradnik dobry, przejrzysty, widać, że została włożona w to praca. Lecz mam jedno podejrzenie, czy ten poradnik nie jest częściowo ściągnięty z kanału "LoL Wiki" ? Bo "Peace of Your Pie" stworzył podobny tylko w formie filmiku.

Daję 5/10 brakuje tu obrazków ;)

Co do sciagniecia z kanalu LoL wiki, to ten kanal mnie tylko zainspirowal, do stworzenia takiej pracy.A co do obrazkow, to mam ale nie wiem jak wstawic bez tych załacznikow.

Opublikowano

Wrzucasz obrazek na jakiś hosting, dajmy na to imgur.com lub imageshack.com i potem wklejasz gotowy link z obrazkiem w temat i po robocie. [.img]LINKZESTRONY[./img] bez kropek i malinowo będzie.

peace.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...