Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linuks I Windows Razem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kilka pytań na temat Linuksa:

1.Czy możliwe by było zainstalowanie Linuxa na tej samej partycji co Windows (XP)

2.Czy zwalniało by to komputer?

3.Co jest lepsze Linuks czy Windows (Chodzi o FreeBSD)?

4.Czy Linuks szybciej chodzi niż Windows?

5.Czy na Linuksie będą działały gry takie jak Metin2, GTA, NFS, FIFA, PES itp.?

6.Czym wyjątkowym różni się Linuks od Windowsa?

Pozdrawiam, Damian

d41d87de5caf7a3b0365ce005fa8ef86.jpg

Zaufali Mi (Postawiłem u nich serwa):

FoX?!

Only Head Shot

Opublikowano

odpowiem ci na 6 pytanie o tuż na linuxsie napewno pujdzie ci mniej gier niż na windowsie

chejka.jpg

sygna i avek by Pro_Ronon

Do Mateq Xantera owend! i całej reszty jeżeli myślicie że się tym przejmuje to jesteście śmieszni

Opublikowano

Wiem że jest taki program co umożliwia instalacje linuxa i xp. I przed włączeniem wybierasz sobie co chcesz ;]

2. Raczej nie jak masz dużo GB

3. Idk czyli nie wiem

4. Windows chyba szybciej, tutaj by musiał wypowiedzieć się ktoś doświadczony.

5. Zdecydowanie NIE

6. Linux jest systemem serwerowym, to jest ta największa różnica.

Opublikowano

Możesz zainstalować dystrybucje linuxa na windowsowej partycji. Nie wiem tylko, czy konkretnie dla FreeBSD jest to możliwe. Wiem z kolei, że Ubuntu pozwala na takie heretyckie posunięcie. Chodzi o dwa rozwiązania (nie licząc wirtualizacji systemu), które znam z autopsji, tj andlinux i Wubi.

W pierwszym przypadku linux instaluje się jako usługa systemowa pod windows (vide projekt andlinux) i pozwala pracować na dwóch systemach jednocześnie. Minus takiego rozwiązania to duże zużycie pamięci operacyjnej. Do jakiejś znośnej pracy z niewielkimi aplikacjami andlinux potrzebuje około 200 MB RAMu.

Drugie rozwiązanie jest nieco bardziej ambitne, choć też nie bez wad. Wubi to instalator ubuntu na windows. Instaluje linuxa, jak zwykły program, który możesz potem wywalić przez "dodaj/usuń programy" w panelu sterowania. Na system potrzebujesz minimum 8-10 GB miejsca na partycji. Ponieważ Ubuntu zainstalowane tą drogą nie działa w ramach natywnego systemu plików, to jest nieco wolniejsze niż klasyczna instalacja z właściwym formatowaniem. Okazjonalnym użyszkodnikom tego systemu powinno to jednak wystarczyć w prostych pracach.

Co do reszty pytań, to sam musisz się przekonać, bo zwierzęta korporacyjne i ortodoksyjni opensource'owcy lubią mydlić oczy.