Coocainek12 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Mam taki kodzik Func _test($test) Switch $test Case 0 Return "a" Case 1 Return " a" Case 2 Return " a" Case 3 Return " a" EndSwitch EndFunc W kazdym case zwiększa się liczba 'spacji' o 1.. tych case bedzie duzo .. wiec tu nasuwa sie moje pytanie. Czy zamiast pisania kilkuset linijek da sie to rozwiazać jakoś inaczej ? Zbieram + : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix_PL Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 pętlą. dodajesz do stringa kolejne spacje co iterację, zamiast switcha używasz ifa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokuxd Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 MsgBox(0, '', _test(3)) Func _test($test) For $i = 0 To 5 Switch $test Case $i Return $i EndSwitch Next EndFunc ;==>_test ale nie wiem jak dac $i *spacja &"a":P Do $wiek+=1 Until ŻycieGetMsg() = -3 zbieram + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coocainek12 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 MsgBox(0, '', _test(3)) Func _test($test) For $i = 0 To 5 Switch $test Case $i Return $i EndSwitch Next EndFunc ;==>_test ale nie wiem jak dac $i *spacja &"a":P Właśnie mam taki sam problem , że nie wiem jak dać $i *spacja & "a" A reszta kodu przydatna , dzięki Zbieram + : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix_PL Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 $i = "a" ;leci pętla ;żeby dodać spację robisz takie coś: $i = " "&$i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokuxd Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 chodzi o to zeby dodawalo tyle spacji ile wynosi $i $=3 to wkleja 3x spacje&"a" Do $wiek+=1 Until ŻycieGetMsg() = -3 zbieram + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix_PL Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 To zrób pętlę z moim kodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coocainek12 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ok myśle , że problem rozwiązany . Udało mi się zrobić coś takiego. #include <String.au3> MsgBox(0, '', _test(5)) Func _test($test) $Space = " " For $i = 0 To 1000 Switch $test Case $i $Repeat = _StringRepeat($Space, $i) Return $Repeat & "a" EndSwitch Next EndFunc ;==>_test Tak z ciekawości.. Phoenix mógłbyś napisać swoje rozwiązanie ? Zbieram + : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix_PL Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Yup. $txt = "a" $i = 3 for $x = 1 to 10 step +1 MsgBox(0, "$txt", $txt) for $a = 1 to $i step +1 $txt = " "&$txt Next Nextdodaje tyle spacji ile wynosi $i. poczytaj o zagnieżdżonych pętlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.