Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Niskie zużycie procesora.

EmteC

Pytanie

Opublikowano

Witam. Wczoraj, gdy używałem laptopa, było wszystko w porządku, dziś, gdy go uruchomiłem, by coś na szybko na internecie sprawdzić, zauważyłem mniejszą wydajność, szybko wchodzę w "Menedżer zadań" i zakładka wydajność. Wszystko w normie, oprócz CPU, którego zużycie bez obciążenia 2-5% i 1,25 GHz, pod obciążeniem 20-30% i również 1,25 GHz. Procesor to Intel I5 3210M 2,5-3,1 GHz w trybie turbo boost. Parę dni temu coś patrzyłem również w zakładce wydajność ( bodajże sprawdzałem zużycie pamięci RAM ), spojrzałem również na zużycie procesora i w Windowsie ( 8 ) wynosiło ono 5-10 % ( Windows pracuje na zintegrowanej karcie graficznej, dedykowana przełącza się na gry ) i ok. 2,5-2,7 GHz.

Prosiłbym o jakieś porady, co mogę zrobić z tym fantem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edit: W Battlefield 4 maksymalne zużycie procesora skoczyło do 40-45%, a taktowanie wciąż 1,25 GHz.

CPU: Intel I5 3210M 2,5-3,1 GHz

GPU: AMD Radeon 7670M 2048MB DDR3

RAM: 4 GB 1600 MHz

"Odwaga, to nie brak strachu"

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W podobnym laptopie (NP350V5C-S09PL) winnym okazuje się klawisz F11. Po kliknięciu zmniejsza obroty wentylatora (by było po prostu ciszej) i zmniejsza taktowanie procesora. Sprawdź czy po kliknięciu F11 taktowanie spadnie tak jak było wcześniej

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Też tak miałem :) Czy podczas tego "problemu" lapek był podłączony do prądu? Zobacz też czy w opcjach zasilania nie masz ustawionego np na oszczędzanie energii :)

Opublikowano

Też tak miałem :) Czy podczas tego "problemu" lapek był podłączony do prądu? Zobacz też czy w opcjach zasilania nie masz ustawionego np na oszczędzanie energii :)

Podłączony do prądu, plan zasilania wysoka wydajność, specjalnie sprawdzałem, czy jakimś cudem nie jest on ograniczony w planie zasilania, ale nie jest. Może to być wywołane tym, iż w ustawieniach Samsungowych zaznaczyłem, żeby ładował do maksymalnie 80%, żeby niby wydłużyć żywotność akumulatora?

Edit: Po uruchomieniu komputera po upływie ok. 2 godzin, taktowanie wróciło do normy, ale, w każdym razie, jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, chętnie poznałbym źródło tego problemu, więc moderatorów proszę o nie zamykanie, przynajmniej póki co, tego tematu.

Pozdrawiam.

CPU: Intel I5 3210M 2,5-3,1 GHz

GPU: AMD Radeon 7670M 2048MB DDR3

RAM: 4 GB 1600 MHz

"Odwaga, to nie brak strachu"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...