Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam czystych map miast m1 i m2

arhon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, poszukuję:

- czystych map miast M1 i M2 królestw, głównie tutaj chodzi o budynki które w map edytorze nie można w pełni usunąć (w ich miejscu znika tylko tekstura budynku, obszar nadal jest zablokowany nawet po zapisaniu, spakowaniu i wklejeniu do klienta)
Używam Ingame map editor v1.1 i tylko na nim się skupiłem.

Poniżej przykład usuniętego budynku ( miejsce zablokowane - usunięty tylko wizualnie, nawet po zapisaniu )

7qgl.jpg

limit like oferuję :)

Opublikowano

szczerze raczej bym ci poradził nawet zrobienie swoich własnych m1 tym programem

http://www.mpcforum.pl/topic/1124335-dl-world-editor-metin2/ wtedy sam zrobisz wszystko jak sobie chcesz program nie jest trudny wiec sobie poradzisz dla czego ci tak pisze

1. Czas odejść od stereotypów i robić coś czego nie ma jeszcze

Cały myk polega na tym że potrzebuję czystych miast m1 i m2 wszystkich królestw. Programem który podałeś chciałem tego dokonać, lecz przy każdej próbie wyłączał się. Rozumie Twoje podejście - sam wolałbym stworzyć coś unikatowego lecz w tej kwestii muszę dostosować się do zapotrzebowania.

Opublikowano

Podejrzyj w programie, czy w miejscu budynku są jeszcze jakieś kolizje, albo strefa po której nie można chodzić.

Edit: Żeby nie było że źle podpowiedziałem. Jak zostały kolizje to trzeba najprawdopodobniej usunąć wpis budynku, który został.

Opublikowano

Podejrzyj w programie, czy w miejscu budynku są jeszcze jakieś kolizje, albo strefa po której nie można chodzić.

Edit: Żeby nie było że źle podpowiedziałem. Jak zostały kolizje to trzeba najprawdopodobniej usunąć wpis budynku, który został.

Sądzę że nie leży tutaj problem w kolizji lecz w zakodowanym budynku na samej mapie, szczerze mówiąc nie wiem gdzie zlokalizować ten problem.

W World Editor jest problem taki że podczas przemieszczenia się po mapie i każdej próbie usunięcia czegokolwiek program przestaje odpowiadać, działać.

Nawet po usunięciu plików związanych z budynkami, wizualnie miasta były bez obiektów lecz lokacje w których się znajdowały nadal zablokowane.

Dla tego zwróciłem się z tym problemem do was, może komuś się udało to wyeliminować.

Pozdrawiam

arhon

Opublikowano

Sądzę że nie leży tutaj problem w kolizji lecz w zakodowanym budynku na samej mapie, szczerze mówiąc nie wiem gdzie zlokalizować ten problem.

W World Editor jest problem taki że podczas przemieszczenia się po mapie i każdej próbie usunięcia czegokolwiek program przestaje odpowiadać, działać.

Nawet po usunięciu plików związanych z budynkami, wizualnie miasta były bez obiektów lecz lokacje w których się znajdowały nadal zablokowane.

Dla tego zwróciłem się z tym problemem do was, może komuś się udało to wyeliminować.

Pozdrawiam

arhon

Jeśli wszystkiego próbowałeś to po usunięciu wszystkich budynków spróbuj wygenerować nowe server_attr - leży w serwerze w folderze z mapa.

Opublikowano

Jeśli wszystkiego próbowałeś to po usunięciu wszystkich budynków spróbuj wygenerować nowe server_attr - leży w serwerze w folderze z mapa.

Nadal nic z tego nie wyszło, zablokowane lokalizacje pozostały, nie dodałem tylko informacji - gdy nowy obiekt zostanie postawiony na "czystym miejscu" można go ponownie usunąć i automatycznie odblokowuje się miejsce pod nim, nic nie blokuje. Dzieje się to tylko i wyłącznie po usunięciu podstawowych budynków które się tam znajdują.

Opublikowano

teraz nie mam jak ci tego sprawdzić ale czy osuwałeś np wpisy z plików areadata.txt w folderach może to tam jest ten problem i po stronie serwera plik Town.txt ale tego nie jestem pewien

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

W każdym z folderów w których znajdował się plik odpowiadający za budynki ustawiłem wartość 0 (areadata.txt)

AreaDataFile

ObjectCount 0

Owszem wszystkie obiekty zostały usunięte lecz nadal znajduje się na ich miejscu zablokowany teren.
whrh.jpg

Opublikowano

Wystarczy usunąć obiekty w których miejsce chcesz postawić inne, wrzucić mapkę do programu Map_Conventer od Terenzo. i zapisać mapę. Dla czego to zadziała? W plikach mapy mamy plik attr.atr który jest odpowiedzialny za obiekty tzn. blokade chodzenia, po zapisaniu mapy tworzy się nowy plik attr.atr i zastępuje stary.

//Błąd

Opublikowano

Też starałem się to wyeliminować w taki sposób lecz spełzło to na niczym, dzięki za starania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Myślę że mogę ci pomuc ponieważ robilem mapki od podstaw to tak jest to wina plików shadow trzeba je wyczyscic poniewaz moga one blokowac. Wyczyscic caly plik z dewami budynkami itp. Jest nastepna sprawa ze pliki sa nie tylko cliencie lecz rowniez na serwie i tm w pliku serverattr moze byc cos dodane nie pamietam wszystkiego bo juz ponad rok nie grzebalem w mapkach bo nie mialem czasu ;)

Opublikowano

Proszę Was, nie znalazł się nikt tak kompetentny by rozwiązać mój problem?

P.S. Refresh

Znalazł się :) Ładujesz mapkę w WorldEditorze. Ostatnia zakładka później pod Attribute Brush zaznaczasz block. Pokazuje ci się gdzie teren jest zablokowany (postać nie może tam chodzić) Klikasz niżej Eraser i czyścisz to miejsce.

^^

Opublikowano

Znalazł się :) Ładujesz mapkę w WorldEditorze. Ostatnia zakładka później pod Attribute Brush zaznaczasz block. Pokazuje ci się gdzie teren jest zablokowany (postać nie może tam chodzić) Klikasz niżej Eraser i czyścisz to miejsce.

Mogę Cie prosić o ich przesłanie ?

Odwdzięczę się limtem.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...