Skocz do zawartości

Xshiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym kupić jakąś książkę związana z grafiką komputerową.

http://www.empik.com/ksiazki/informatyka/grafika-komputerowa-i-dtp,311608,s?resultsPP=60

Którą książkę o PS CS6 warto kupić? Oficjalna czy nie? Różnica stron między nimi to aż 600. :O Także zastanawiałem się czy nie kupić jeszcze jakiejś konkretnej np. jak tworzyć loga, edycja zdjęć itp. Polecacie jakieś swoje które macie?

Chciałbym kształcić się w kierunku digital paintingu, ale także umieć zrobić za pomocą normalnych narzędzi jakieś logo, np. na stronę www, oraz zedytować jakieś zdjęcie i np. połowę uciąć, albo w miejsce głowy wstawić inny obraz (że np. coś się dzieje w kogoś głowie i to widać).

Polećcie mi swoje książki z jakich korzystacie i jakie warto bym kupił w związku ze swoimi zainteresowaniami. :)

Warto też zgłębiać wiedzę z zakresu tradycyjnego rysowania i uczyć się anatomii i perspektywy z rysunku tradycyjnego? Polecacie coś?

http://www.empik.com/ksiazki/hobby/malowanie-rysowanie,31070403,s?resultsPP=60

PS: Zadawajcie pytania jeśli jest coś niejasnego. Możecie też podawać inne książki warte uwagi i do kupienia w empiku.

Pozdrawiam

Nie ma sensu tracić kasy.

Wszystkiego możesz nauczyć się za darmo z internetu. Masz dostęp do wielu źródeł.

Jeżeli chcesz się rozwijać w tym kierunku to pieniądze lepiej zainwestować w licencje na oprogramowanie ;)

Taki mam problem, że mam internet z limitem, i nie mogę oglądać YT kiedy mi się podoba, a nawet wcale. Dlatego chciałbym zacząć od książki, żeby mieć wszystko pod ręką i było trochę opisane, jak krok po kroku można coś zrobić. A oprogramowanie mam, które potrzebuje, jakie miałeś na myśli?

Chciałbym kupić jakąś książkę związana z grafiką komputerową.

Bez sensu. Kazik wytłumaczył...

Poszperaj trochę w internecie, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Wykonuj prace z różnych poradników, i wiedzę z nich wykożustuj do tworzenia własnych prac..

Chciałbym kształcić się w kierunku digital paintingu, ale także umieć zrobić za pomocą normalnych narzędzi jakieś logo, np. na stronę www, oraz zedytować jakieś zdjęcie i np. połowę uciąć, albo w miejsce głowy wstawić inny obraz (że np. coś się dzieje w kogoś głowie i to widać).

Wszystko to uda Ci się zrobić, jeżeli w +/- 60% Będziesz ogarniał pragram graficzny i na tym narazie polecma się skupić...

Warto też zgłębiać wiedzę z zakresu tradycyjnego rysowania i uczyć się anatomii i perspektywy z rysunku tradycyjnego? Polecacie coś?

Jeżeli myślisz o DP, to znawstwo tradycyjnego rysunku (anatomia, parpetywa, cieniowanie..) jest niezbędne...

Tutaj także polecam poszperać w internecie. Chociaż jest już ciężej znaleźć dobry poradnik od podstaw.

Jeżeli chodzi o komiksy, krseskówki polecam kanał

www.youtube.com/user/DrawWithJazza/ 

anime -

www.youtube.com/user/markcrilley 

(i tu ucieszę Cię, polecam jego książki - naprawdę pomocne i bogate w treść),

a podstawy i anatomie

www.youtube.com/user/MyDrawingTutorial 

@Aha,

Wiesz, takie ksiązki zazwyczaj są drogie, jeżeli nie masz dostępu do internetu (czy ograniczony) to chcąc nauczyć się programu musisz to zrobić metodą prób i błędów, sam...

Ew. polecam magzyny ("Kreatywny Photoshop" lub "Photoshop Pro") są to co prawda magazyny dla zaawansowanych, ale mają poradniki (CD) w których tłumaczą krok po kroku... [koszt ~20 zl]...

albo zamiast tego zainwestować w internet ;-)

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Np. jakie sposoby? Moje źródła z których mógłbym się uczyć są ubogie i niezadowalające. Gdybym take znalazł, to bym nie pisał tego tematu, że chcę kupić książkę. Tam przynajmniej jest wszystko (większość) w jednym miejscu. Macie jakieś własne stronki, z których się wzorowaliście/czego nauczyliście?

Zawsze wyznawałem zasadę, że człowiek najlepiej uczy się na swoich doświadczeniach.

Faktem jest, że poradniki mogą podsunąć jakiś pomysł, coś wyjaśnić, ale nic nie zastąpi uczucia gdy samodzielnie odwzorujesz styl, który zobaczyłeś na jakiejś pracy. Raz, że daje Ci to ogromną satysfakcję, a dwa - najlepiej to zapamiętasz.

@up

no ale np u mnie jest tak ze sa takie efekty ktore chcialbym wykonac ale za cholere nie umiem i sam nie dojde do tego np layouty a szczegolnie obramowania jakis okien i wgl to jest dla mnie czarna magia a bardzo np tego bym sie chcial nauczyc :(

Każdy miał taki sam problem. Do wszystkiego dojdziesz sam, potrzeba czasu, chęci i pracy - tylko w ten sposób wyrobisz własny, oryginalny styl. Nie polecam książek, bo tam jest sama teoria, a to lepiej zostawić sobie na później, bo dla początkującego ciężko to zrozumieć, i wydaje się, że jest to bezsensu. Zamiast tego polecam filmy, lub zapisz się na jakiś kurs dot. grafiki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum [Pytanie] Witam   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...