Tabacashi Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam. Jestem uczniem klasy III gimnazjum, niedługo więc opuszczam "mury szkoły" i chciałbym podjąć decyzję gdzie się dalej wybrać. Moje hobby to programowanie (już można powiedzieć, że znam jakąś część c++ - opuszczam nauki w konsoli). Technikum informatyczne? - Mówią, że w technikum i tak się niczego nie nauczę z dziedziny programowania, przygotowanie do matury słabe. Liceum na profilu informatycznym? (czyt. inf/mat/fiz) - Z programowania tam się też niczego nie nauczę, matematyka na średnim poziomie, przygotowanie do matury lepsze niż w technikum Liceum na profilu matematyczno-językowej - Skoro i tak w innych szkołach nie uczą jak programować, nie ma odpowiednich kursów to na co mi wybieranie się na kierunki informatyczne? Może lepiej by było, gdybym opanował matematykę (w jakimś tam stopniu najpierw), język tym bardziej mi się przyda, a moim hobby będę zajmował się po szkole? Co o tym sądzicie. Odnośnik do komentarza
ComeBack. Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 zależy co masz na myśli że w technikum jest gorsze przygotowanie do matury ? wszystko zależy do jakiego technikum pójdziesz , poszukaj w swojej miejscowości i popatrz na ranking perspektywy 2014/ W liceum nic ciekawego nie ma , jak i tym bardziej związane z informatyką . Geje to banda chamów importowanych z zagranicy Odnośnik do komentarza
elik1028 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 -> Technikum informatyczne -> Studia Informatyczne Odnośnik do komentarza
Matzar Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Będziesz się nudził w technikum informatycznym jako programista. Mówiąc szczerze, to i tak nie będziesz miał innego materiału niżeli reszta uczniów (składanie komputerów i inne takie rzeczy). Ale kolega wyżej dobrze prawi. Technikum -> Studia. ew. certyfikaty po drodze. Odnośnik do komentarza
Lenartowy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 mimo tego iż w technikum informatycznym mało Cię nauczą z samego programowania, to lepiej to wygląda na papierze. np.Idziesz do pracy jako informatyk - technikum informatyczne - studia o jakimś profilu informatycznym dużo lepiej wygląda niż LO - Studia inf. A po drugie, będziesz miał lżej bo zaliczenie Programowania będzie błahostką @up. Czy ja wiem, u siebie miałem kilka języków, do tego strony i grafikę, Co prawda to w sumie były podstawy, ale zawsze jest to jakaś dodatkowa wiedza która w jakiś sposób się łączy. Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Odnośnik do komentarza
Why Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Jeśli ogarniasz język i na pewno chcesz iść na studia, to odpuść sobie technikum, bo się zanudzisz, a idź na mat/inf, mat/fiz i później studia. Jeśli nie jesteś pewny co do studiów idź do technikum informatycznego. Odnośnik do komentarza
Matzar Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 mimo tego iż w technikum informatycznym mało Cię nauczą z samego programowania, to lepiej to wygląda na papierze. np. Idziesz do pracy jako informatyk - technikum informatyczne - studia o jakimś profilu informatycznym dużo lepiej wygląda niż LO - Studia inf. A po drugie, będziesz miał lżej bo zaliczenie Programowania będzie błahostką To też weź pod uwagę. Odnośnik do komentarza
ruku Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 W technikum same podstawy, liceum jest zbyt monotonne i mało uczy... Tak jak wyżyj technikum -> studia. 2009 - słyszysz mnie? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Studia rób. Odnośnik do komentarza
bobo2201 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Po liceum roboty nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza
Sopelek997 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Liceum -> studia, bo nauka programowania/informatyki w każdej szkole to kpina, a do matury lepiej przygotowuje liceum (średnio, zdażają się odchylenia jak wszędzie) + 'po liceum nie ma pracy' - bzdura, po liceum również można znaleźć pracę, nawet dobrze płatną i w 'swoim' zawodzie. Na różnych forach spotkałem się z ludźmi, którzy pracowali jako programiści po liceum 'tech lepiej wyglada na papierze' - w tej branzy papierek nie ma znaczenia 'technik informatyk' - jest ich nadwyżka na rynku i nikt ich nie chce Jak ktoś ma jakieś zastrzerzenia to z chęcią posłucham. [UDF] MathEx | [C++, ALLEGRO 4.2][Gra] Mr. Gun [Gra] Kółko i Krzyżyk - Gomok (konkurs) | [Gra] Tetris (konkurs) [Program] Odtwarzacz MP3 (konkurs) | [C++, ALLEGRO 5.0.9] Proste oświetlenie 2D [Gra] More Than 2048 | [ALLEGRO 5][C++] Mandelbrot Renderer Odnośnik do komentarza
ComeBack. Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Liceum -> studia, bo nauka programowania/informatyki w każdej szkole to kpina, a do matury lepiej przygotowuje liceum (średnio, zdażają się odchylenia jak wszędzie) + 'po liceum nie ma pracy' - bzdura, po liceum również można znaleźć pracę, nawet dobrze płatną i w 'swoim' zawodzie. Na różnych forach spotkałem się z ludźmi, którzy pracowali jako programiści po liceum 'tech lepiej wyglada na papierze' - w tej branzy papierek nie ma znaczenia 'technik informatyk' - jest ich nadwyżka na rynku i nikt ich nie chce Jak ktoś ma jakieś zastrzerzenia to z chęcią posłucham. i co z tego że po liceum , ale kiedy > 7 lat temu ? papierek nie , ale doświadczenie min kilka lat po liceum najwyżej możesz zdobywac doświadczenia na kasie w kfc z komputerem . technik informatyk + studia to o wiele większa szansa na pracę . w liceum jest taki sam materiał jak w technikum przygotowujący do matury . Geje to banda chamów importowanych z zagranicy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.