Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Legalna muzyka?

MaTzieGh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie o kupowaniu oryginalnej muzyki np. na ITunes czy Beatport?

Ja osobiście się nad tym zastanawiam bo z piratowaniem gier skończyłem już jakiś czas temu i nawet przyjemne uczucie :D

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Właśnie nie bardzo a bez muzyki to ja dnia nie przeżyję wiadomo jak już kupię to mogę sobie wgrać mp3 z dowolnego źródła (moge się mylić)

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Muzykę możesz pobierać dowoli z wszelakich źródeł, dopóki jej nie udostępniasz. Jest to w pełni legalne ;)

Opublikowano
Nie wiem czy strona na ktorej to jest liczy sie jako forum ale dla bezpieczenstwa mojego konta napisze tutaj to co na niej jest :

Cytat

Samo ściąganie filmów z internetu nie jest nielegalne i nie grozi za to odpowiedzialność karna. Zgodnie z prawem takie działanie można bowiem uznać za dozwolony użytek osobisty. Art. 23 ustawy o prawie autorskim mówi, że wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu. Użytkownik nie ma obowiązku nakazanego prawem sprawdzenia legalności, a więc wolno pobierać pliki z sieci bez konieczności uzyskania odrębnej zgody uprawnionego lub zapłaty wynagrodzenia.
(…)
Niezależnie od tego, czy dysponujemy filmem na legalnym nośniku, pobranie tego samego filmu z sieci w celu osobistego użytku jest dozwolone.
(…)
Policja nie kontroluje osób, które mają na komputerze filmy i muzykę, którą ściągnęły z sieci. Ściąganie plików muzycznych z internetu na własny użytek nie łamie prawa, bo mieści się w granicach dozwolonego użytku.
(…)
Zgranie kilku utworów z sieci i nagranie ich na płytę stanowi użytek rozrywkowy. Płytę taką możemy nawet podarować, na co z kolei pozwala nam art. 23 ust.2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
(…)
Ściąganie z internetu książek w formie elektronicznej, czyli e-booków – dozwolone.

Cytat

Ściągając muzykę i filmy z serwisów typu p2p, jednocześnie udostępniamy pliki innym użytkownikom, a to jest już działaniem całkowicie bezprawnym. Osobom udostępniającym utwory chronione prawem autorskim grozi zarówno odpowiedzialność karna, jak i cywilna.
(…)
Zgodnie z art. 79 ustawy o prawie autorskim, osobie rozpowszechniającej utwory chronione prawem autorskim grozi przede wszystkim kara finansowa. Wszystko zależy oczywiście od ilości udostępnianych plików, ale musimy pamiętać, że umieszczanie muzyki czy filmów w serwisach umożliwiających ich ściaganie trudno uznać za działanie niezawinione, więc z pewnością będziemy musieli zapłacić trzykrotność stosownego wynagrodzenia* (w ustawie jest mowa o dwukrotnej lub trzykrotnej wysokości “stosownego wynagrodzenia”).
(…)
Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch. Co więcej, jeżeli udostępniliśmy w sieci pliki w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlegamy karze pozbawienia wolności do lat trzech. Jeżeli z udostępniania zrobiliśmy sobie źródło dochodu, podlegamy karze pozbawienia wolności od sześciu miesięcy do lat pięciu. Forma udostępniania plików nie ma znaczenia. Równie niebezpieczne jest umieszczanie utworów (muzyki i filmów) na własnej stronie internetowej, w sieciach typu p2p, jak i na takich serwerach, jak YouTube czy Wrzuta.pl

ruU3AnC.png

Opublikowano

Nie znam żadnej osoby która kupiła chociaż jeden album na iTunes, ale to może dlatego że to Polska ;).

Odpowiadasz na mój post? użyj opcji ''zacytuj'' to nie takie trudne

;)

a ja na pewno odpowiem.

Opublikowano

W Polsce jest to dopiero się rozwija. Dlaczego ? Bo pracując zza granicą to na prawdę kosztuje nic, a u nas musisz dać w sumie x razy więcej.

Opublikowano

No ja też gdzieś słyszałem że można na własny użytek i, że filmy też można ale jakoś średnio w to wierzyłem :P

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Kupuj to co warto kupić bo prawda jest taka że jakbyś chciał kupować wszystko co sprawdzasz to na hajsy byś nie wyrobił. W digitalu taniej, ale w plastiku to zajebiście mieć na półce

Opublikowano

Ja kupuję albumy na iTunes wspomagając artystów -.-

76561198009257917.png

"W heteroseksualnych parach, gdzie dziecko przychodzi na świat naturalnie, istnieje w głowach rodziców coś co można określić mianem swoistego "firewall". Czysta i bezwarunkowa miłość bez seksualnych podtekstów.. W przypadku par homoseksualnych i adopcji dzieci, dajmy dla przykładu - parę gejowską adoptującą córkę, mamy do czynienia z sytuacją gdzie dwóch mężczyzn zamieszkuje z "obcą kobietą", której nie chroni żadna biologiczna "blokada". Mężczyzni Ci przejawiają zainteresowanie ciałem dziewczynki, odczuwają pożądanie i chęć poeksperymentowania z kobiecym ciałem... Gwałt w takim przypadku jest tylko kwestią czasu."
Opublikowano

Tzn. na pewno nie wolno ściągać oprogramowania (poza trial czy shareware) natomiast co do muzyki i filmów to do końca nie jest to takie jasne z tym ze przewaga (zdania prawników) jeśli się nie udostępnia to dla siebie można.

Opublikowano

@UP,

Oprogramowania nie można ściągać, tak jak większości innych rzeczy, typu filmów, gier.

Jeżeli chodzi o muzykę to tutaj temat jest bardzo obszerny. To, że do można ściągać, ale nie można udostępniać to chyba wie każdy.

Jest też sprawa z muzyką w jakości 92kbs, którą podobno można upubliczniać "na legalu", ale kto chce słuchać w takiej jakości....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zastanawiam się też co jak nie ma piosenki ani w sklepie ani w digitalu (nawet do pobrania od autora) :( Co wtedy?

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Na SoundCloud jest większość piosenek, jeżeli nie ma to pozostaje YouTube, na którym wszystko jest, więc nie ma potrzeby kupowania, a tym bardziej piracenia muzyki na własny użytek.

Opublikowano

Jeśli ich nie odtwarzasz na imprezach publicznych to ich po prostu nie kupuj, bo się nie opłaca a znając życie i tak i tak od czasu do czasu coś ściągniesz bo nie wszystkie utwory da się kupić (mówię o remixach,bootlegach,mashupach) 

Opublikowano

Jeśli ich nie odtwarzasz na imprezach publicznych to ich po prostu nie kupuj, bo się nie opłaca a znając życie i tak i tak od czasu do czasu coś ściągniesz bo nie wszystkie utwory da się kupić (mówię o remixach,bootlegach,mashupach) 

Bootleq to utwór piracki, bez zgody autora na rozpowszechnianie...

Remix-y dobrych DJ masz coraz częściej dostępne, tak samo jak mush-up-y.

Opublikowano

Ja się do końca na tym nie znam czym się różni bootleg od remixu itp. Ale zastanawia mnie też to dlaczego takie serwisy jak ulub nie są zamykane? Przecież tam jakby nie patrzeć jest piracka muzyka. ;)

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Wiesz co, to jest jak z większością uploadów internetowych. Jakby "władze" chciałyby się bawić w zamykanie takich stronek, to na ich miejsce powstawałyby 3 inne. (Czyt. Syzyfowa praca). Od wielkiego dzwona zamknęli kilka portali ,typu multiupload, i to na amerykańskim kodeksie. Poza tym zaraz znajdzie się ktoś kto coś wymyśli, lub znajdzie jakąś lukę w kolejnej genialnej ustawie i po zabawie. A generalnie, to chyba nie zamkną ci strony, a nałożą karę pieniężną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...