Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Asembler] Poradnik, czy chcecie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Interesowała by was jakaś seria poradników z języka asembler?

Mógłbym w wolnym czasie coś zrobić od podstaw idąc coraz wyżej,

głównie chodziło by mi o pokazanie jak programuje się mikrokontrolery 8051 etc.

Są jacyś chętni? Bo jeżeli miałbym pisać dla nikogo to nie miało by to sensu.

sygna.jpg

Opublikowano

Jak chcesz, to proszę bardzo. Nikt by cię za to nie skarcił, wręcz przeciwnie - byłoby to chwalebnie :), chociaż sądze, że mikrokontrolery programuje się bardziej w C. Oczywiście nie wiem jak to jest dokładnie.

To jest bardziej forum o komputerach, niż o mikrokontrolerach. Ja posiadam płytkę startową z mikrokontrolerem atmega32, nie wiem, jak reszta.

Czemu nie. Przyda się coś aktualnego. Możesz też napisać o x86 i RealMode. Do OSDev się przyda. Oczywiście, jeżeli możesz :D

Ale jemu bardziej chodzi o assembly na mikrokontrolery.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ja swego czasu pisałem na ST32F4. Można pisać w Assembly, ale w C jest łatwiej.

@up Wiem, ale miałem nadzieję, że będzie też ogólny Assembly.

Opublikowano

Aktualnie na lekcjach mikroprocesorów mam podstawy z tego programowania, to poprostu wszystko co się tam dowiem przelewał bym tutaj w temacie, a kto by chciał by mógł się tego uczyć razem ze mną ;p

sygna.jpg

Opublikowano

Jakby asm był intelowski to k, bo by mi się do RE przydał ^^

Na mikroprocesory czy inne układy też spoko, zasada podobna, tylko składnia minimalnie inna.

A obczajałeś może reversecraft gynvaela coldwinda? Ma jeszcze dobry kurs dot. x86 assembly.

Czy ja wiem, rozkazy może takie same (add, mov itp), rejestry zależne od układu. Uczyłem się i tego, i tego, i jakoś ciężko mi powiązać oba ze sobą, poza tym, że to wszystko assembly.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

No dlaczego niby nie? Według mnie dla amatorów by było pomocne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...