Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Grobowiec Cesarza Shugo

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko (podejrzewam, że skierowane tylko w stronę Xanan'a :D), jak najlepiej "przysiąść" się do tej instancji? Już mniej więcej się zorientowaliśmy (ja i mój legion), że jest tam najlepiej wchodzić w 3 osoby. Jedna osoba po środku wybija środkowe moby + leczy nagrobki + ewentualnie pomaga wybić te, które przeszły bokiem. Dwie osoby są po prawej i lewej, wybijając "nadciągający tłum". Mimo to jesteśmy w tym zieloni i zastanawiamy się, czy jest jakiś łatwiejszy sposób na dotarcie do bossa? Może jakieś tricki na szybkie i łatwe, bezstresowe przejście? ;-)

Opublikowano

Słusznie zauważyliście, że najlepiej jest to robić w trzy osoby bo instancji nie da się robić duo (a nawet jeśli to jest to kompletnie nie opłacalne).

Ogółem jak wiesz instancja to taka mini gierka w obronę wieżyczki przed nadciągającymi mobami. Biegnących mobków jest bodajże pięć rodzajów:

• Najmniejsze na parę hitów
  • Trochę silniejsze, wyższe z charakterystycznym czerwonym hełmem.
  • Duże siłacze
  • Sprinterzy z dzidami
  • Bossiki

Z mobków bonusowych/bossów dropią kulki na heal i freeze aoe oraz potki na 2 i 4k DP - przydatne od drugiego stage. Wszystkie heale powinna zbierać jedna osoba, ew. 90% i by pozostali mieli po jednej na wszelki wypadek. Ja sobie ustawiam zawsze leader loot bez rollowania i zabieram wszystko. Zmieniam tylko drop na ostatniego bossa z 3 stage bo tam trzeba rollować.

Bossy dropią kawałki map i czasem klucze dzięki którym otwieracie sobie skrzynki z nagrodami. Jeśli zebraliście 4 różne kawałki map to je łączycie. Jeśli to pierwszy raz kiedy złożyliście mapę to nie otwierajcie jej od razu! Czemu - wytłumaczę pod koniec.

Kolejność fal jest mniej więcej zawsze taka sama, np. lewo więcej, prawo więcej, lewo wszystkie, prawo wszystkie. Jeśli nic się nie spawnuje po prawej to wszyscy biją lewo i analogicznie z drugiej strony tak samo. Tak jest z tego co pamiętam na pierwszym stage. Drugi to ogółem dużo fal co chwilę z każdej strony na które przydaje się puszczać dotkę aoe - czwarty skill. Trzeci wygląda najłatwiej chociaż masa ludzi ma z nim problemy dlatego szczegółowo go opiszę z pamięci:

• Olbrzymia fala mobów z lewej: Dwie osoby, które wcześniej były na bokach idą tam i biją nieprzerwany ciąg mobów dotując je na zmianę przy pomocy 4 skilla - aoe dotki. Healer z środka zabija szybko grupkę po prawej używając 3 skilla - aoe dmg i 4 skilla - aoe dotki po czym szybko biegnie na mid zabić dwie grupki, które pojawiają się chwilę później. Załatwia grupę po prawej i pomaga dobić mobki z lewej.
  • Bonus z kulkami
  • Olbrzymia fala mobów z prawej: Dwie osoby, które wcześniej były na bokach idą tam i biją nieprzerwany ciąg mobów dotując je na zmianę przy pomocy 4 skilla - aoe dotki. Healer z środka zabija grupę na środku, grupę spawnującą się chwilę później na środku oraz prawej i jeśli nie pojawi się tu boss to biegnie na lewo zabić mobki idące z tamtej strony. Jeśli tam jest boss to zaczyna go bić, jeśli nie to biegnie do reszty na prawo.
  • Bonus z kulkami
  • Olbrzymia fala mobów na środku: Wszyscy przez ~4 spawny biją i dotują mobki na środku po czym dwójka będąca na bokach bierze swoje strony skąd biegną fale mobów. Po chwili pojawia się jeszcze parę mobków na środku i jeśli nie ma tam bossa to macie "spokojniejszy" run bo zabijacie mobki po dwóch stronach i bijecie bossa. Gdy zaczyna castować długi skill to przerywacie mu go kulką od zamrożenia.
  • Koniec.

Znika środkowa wieżyczka i pojawia się altar u którego macie za pierwszym razem 2 questy. Pierwszy jest daily na parę coinów, a drugi jednorazowy na 5 złotych tradeowalnych kluczy. Tutaj jest Wam potrzebna cała mapa ponieważ gdy ją połączycie dostajecie skrzynkę w której znajduje się medalik. Za pierwszym razem jednak jej nie otwieracie tylko oddajecie do statuy. Otrzymujecie 5 kluczyków i nowego chesta - od teraz możecie już zawsze od razu sprawdzać jaki medalik dostaliście.

Z bossa zawsze dropią trzy medaliki. Jak macie farta to dostaniecie 3x złoty, jak pecha to 3 brązowe. Rollujecie o lepsze medaliki wcześniej jednak sprawdzając wszystkie mapy (bo możecie mieć ich parę) i wchodzicie przez altar na platformę do której otrzymaliście najlepszy medalik.

Są trzy medaliki:

• Złoty - do platformy z 5 małymi skrzynkami i masą dużych - najlepszy drop AP.
  • Srebrny - do platformy z paroma dużymi i masą małych skrzynek - znośny drop AP.
  • Brązowy - do platformy z najgorszym dropem AP i tylko małymi skrzynkami.

Skrzynki dzielą się na dwa rodzaje:

• Małe wymagające 1 kluczyk - zwykle mało AP
  • Duże wymagające 3 kluczyki - zwykle dużo AP

Złote kluczyki działają tak samo jak małe tylko dają opcję otworzenia dodatkowych skrzynek gdy skończyły nam się małe kluczyki. Ponoć też zwiększają drop rate ale wątpię by to była prawda. Oznacza to, że dużą skrzynkę otworzymy przy pomocy 3 złotych kluczy co jest kompletnie nie opłacalne moim zdaniem - lepiej jest np. małymi otworzyć duże skrzynki w złotym i złotymi otworzyć małe jeśli nam się skończyły te dropiące.

Inne itemki dropią randomowo. Jeden trafi skrzydła Dramatowe (te kościane) z brązowej skrzynki, drugi trafi na nie w złotej. Ponoć złote mają lepszy drop rate.

Co tu jeszcze mogę napisać... Może coś ode mnie.

Ja zawsze najpierw drugim skillem atakuję nasilniejszy target i od razu walę aoe zwykłe po czym spamuję podstawowy atak. Jeśli widzę grupę cięższych mobów/dużo mobów/sprinterów to używam na nich dotki bo przy tych ostatnich praktycznie zabija zanim dobiegną. Zawsze zabijajcie najpierw sprinterów, jak np. macie 4 małe, 2 duże i biegnie jeden sprinter to 2 skill na sprintera bo bandyta robi dużo szkód jeśli się go zostawi. Zawsze dobijajcie wszystkie moby bo jeden maluszek na którego nikt nie zwrócił uwagi będzie sobie dziabał wieżyczkę i nagle się zdziwicie czemu się skończyło. Pamiętajcie też byście się odsuwali od bossa, który zaczyna coś castować. Nie jakoś daleko ale min. 5 metrów. Po 2-3 runach nauczycie się jak dobrze bić mobki (opanujecie technikę biegania i bicia, wybierania najsilniejszych targetów), a po kolejnych 2-3 co i gdzie się spawnuje oraz na który moment potrzeba DP. To jest instancja do której po prostu potrzeba praktyki. Samym oglądaniem filmików nie da rady się nauczyć chociaż można zobaczyć jak inni robili to gdzie się popełniało błąd.

Bardzo przydają się godstone. Paraliż jest najlepszy bo zatrzymuje przeciwnika w bezruchu/przerywa cast. Silence jest średni bo nie działa na zwykłe mobki tylko na castujące bossiki, które przez to non-stop biją. Ten rzucający roota jest średni bo zatrzymuje w miejscu ale to się średnio opłaca. DMGowe z tego co pamiętam w ogóle nie wchodzą.

Parę filmików o shugo, które na szybko przejrzałem:

Znośne:

Nie zwracaj uwagi na napisy:

Może poproszę znajomego by coś nagrał jak on to robi.

Nie wiem co tu jeszcze mogę dodać.. Najprościej by było jakbym mógł pokazać w grze i poprowadzić jeden run ale że niestety grasz na Elyos Barusie gdzie nie mam postaci 51lvl+ to nie da rady. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...