Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Od zera do komputera" - seria poradników redstone dla osób chcących budować komputery w Minecraft

Ruthenford

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zapewne wiecie, że budowanie komputerów w Minecraft to nie jest prosta sprawa. Zazwyczaj jednak robią one wielkie wrażenie na oglądających. Jeśli znasz podstawowe zasady korzystania z redstone'a i chciałbyś zbudować własny komputer to jest poradnik dla Ciebie.

Jeśli umiecie korzystać z restone'a to na pewno zrozumiecie poradnik, a jeśli nie to zachęcam do obejrzenia dwóch poradników dla zupełnie zielonych w redstonie w pierwszej kolejności.

Przejdźmy już do sedna sprawy. Co kilka dni będę dodawał kolejne poradniki.

-------------

Od zera do komputera #1 Wyświetlacz

Opis: W tym odcinku przedstawiam wam wyświetlacz. Może i użyta kolorystyka i sposób wykonania nie jest najładniejszy, ale najważniejszy jest sposób działania. Jeśli chcecie coś ładniejszego to pokombinujcie i zamiast lamp możecie użyć np. tłoków. Mimo to poradnik dobrze pokazuje jak łatwo zbudować prosty wyświetlacz, który zajmuje dosyć mało miejsca i jest całkiem funkcjonalny.

Link: 

Od zera do komputera #2 Dekodery

Opis: Tym razem na warsztat weźmiemy dekodery. Zaprezentowany dekoder jest bardzo funkcjonalny, lecz przez spore opóźnienie nie polecam przesadzania z rozmiarami ( myślę, że dla tego typu dekodera 3, 4 bity to maksimum, choć sprytniejsze osoby nie powinny mieć problemu z opóźnieniem nawet przy większym rozmiarze ).

Link: 

Od zera do komputera #3 Rejestry

Opis: Rejestry to niezwykle ważny element mechanizmów takich jak komputery czy zaawansowane przejścia na hasło. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, mimo że zajmują stosunkowo sporo miejsca. Stworzone przeze mnie rejestry były doskonalone na moich własnych doświadczeniach i błędach, stąd też mogą różnić się od rejestrów używanych przez innych, jednak zasada działania jest ta sama. Warto zgłębić ten temat, ponieważ nie wyobrażam sobie komputera, w którym nie byłoby ani jednego rejestru. Zaprezentowany rejestr ma tą zaletę, że możemy skopiować go ( np. World Edit'em ) i wklejać tyle razy ile chcemy obok siebie pamiętając by zachować ciągłość głównych "szyn" po których dostarczany jest sygnał.

Linki:

Część 1/2: 

Część 2/2: 

Od zera do komputera #4 Kursor

Opis: Ten prosty mechanizm może sprawić, że budowany przez Ciebie komputer będzie jeszcze lepszy. Taki kursor jest dosyć prosty, a więc budowa nie powinna sprawić wam kłopotu.

Linki:

Część 1/2:

Część 2/2:

Już wkrótce kolejne odcinki.

Pozdrawiam, Marcin.

Opublikowano

No poradnik spoko bo nie pokazujezz w nim jak wylaczyc minecraft tylko cos konkretnego!

Powiedz mi tylko o co chodzi z tymi komputerami w minecraft do czego one sluza?

Cześć...

Opublikowano

Komputery w minecraft'cie to po prostu mechanizm imitujący prawdziwy komputer jak najlepiej tylko można. Są osoby, którym wychodzą na prawdę ciekawe maszyny - ja też od jakiegoś czasu buduję własny komputer, którego możliwości są naprawdę niezwykłe jak na plątaninę redstone'owych kabli. :D

Opublikowano

To co robiłeś na filmie podobało mi się tyle że nie wiem czy w minecrafcie będzie z tego jakiś konkretny urzytek

Opublikowano

Może i w grze nie będzie z tego konkretnego użytku, ale zawsze możesz zaszpanować genialnym komputerem stworzonym w minecraft'cie. A po za tym użyte mechanizmy mogą się kiedyś przydać.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

potrzebuję osoby która pomoże mi w budowie komputera 16bitowego.

Wymagana znajomość redstone,kilku bramek pamięci i adder block'a(pełny).

Opublikowano

Wszystko super, tylko brak estetyki...

Gdybyś to poprawił bym był szczęśliwy.

Powodzenia na przyszłość,

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...