Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Jak Edytować Tekstury W Metin2 !

Merkon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2ik6x4x.jpg

To mój kolejny tut, w którym pokaże jak edytować tekstury w Metin2 !

2zf78dl.png

Postanowiłem wam to wszystko upnąć ;)

All jest w jednym .rar =)

Linki:

http://rapidshare.com/files/351528973/Pliki_By_Merkon.rar.html

http://www.megaupload.com/?d=EAHFIH5H

http://depositfiles.com/en/files/5onfcq5j9

http://pl.hotfile.com/dl/28836480/00207b0/Pliki_By_Merkon.rar.html

http://www.zshare.net/download/7264789518e17cbb/

http://www.2shared.com/file/11434263/a4a3049c/Pliki_By_Merkon.html

Skan:

Bez skana ;< 23 MB nie chciało mi się przeskanować ;<

Teraz tak...

1. Instalujemy metka z 2008r. do "D:\Metin2PL" <-ja osobiście będę podawać cały czas taka ścieżkę, ale wy sobie możecie po swojemu.

2. Wchodzimy do "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA np.

C:\Documents and Settings\Merkon

3. Wypakowujemy tam "Metin2FileExtractor" i zmieniamy nazwę pliku *.exe"Metin2FileExtractor" na "fe"

4. Odpalamy konsolę "cmd" <START-->URUCHOM->CMD>

5. Wpisujemy w czarnym oknie ''fe'' i dajemy [Enter](pokaże nam się informacja o programie, lekceważymy ją klikając [Enter]) i wpisujemy

fe d:\Metin2PL\pack locale_pl

6. Właśnie wypakowaliśmy "locale_pl.epx" i "locale_pl.epk"

7. Teraz wchodzimy do "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA\''output".

8. Wycinamy całą zawartość "output" dokładnie folder "locale" i wklejamy ją do "d:\Metin2PL" oraz usuwamy z "d:\Metin2PL\pack" pliki "locale_pl.epx" i "locale_pl.eix"

9. Podmieniliśmy "locale" w naszym Metinie

10. Otwieramy ponownie konsole "cmd" wpisujemy "fe" potwierdzamy i wpisujemy (z 30s będzie się ładować)

fe d:\Metin2PL\pack PC

11. Wypakowaliśmy "PC.epx" i "PC.eix".

12. Zależy co chcemy edytować np. Zbroje z czarnej stali

13. Wchodzimy do "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA\output\ymir work\PC\warrior"

14. Instalujemy "IVIEW425_SETUP+dodatek"

15. Otwieramy plik odpowiadający za wygląd naszej zbroi "warrior_4-1.dds" i zapisujemy go w JPEG na pulpit

Pomocniczy ss:

pomocss.png

16. Edytujemy kolory i detale według własnego uznania np. "dajemy inny balans kolorów oraz efekt akwareli"

17. Instalujemy "ImageConverter_Plus" oraz chyba go crakujemy nie jestem pewien lecz w folderze z tym programem jest plik *.txt z opisem.

18. Otwieramy go za pomocą tego programu <prawym otwórz za pomocą... i wybieramy go z listy lub możliwe że od razu przypisze się on do otwierania. Po prostu będzie po kliknięciu prawym "mini-obraz" tego pliku JPEG>

19. Zapisujemy z powrotem do formatu *.DDS plik tworzy się w "moje dokumenty"

screenhz.jpg

20. Podmieniamy nowy plik "warrior_4-1.dds" ze starym plikiem "warrior_4-1.dds" w "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA\output\ymir work\PC\warrior"

21. Wypakowujemy "ArchiverBinUtils" do "C:\Documents and Settings\NASZ UŻYTKOWNIK"

22. Otwieramy plik "Root"Extact.xml" i w jego kodzie zmieniamy z:

<Action type="extract" archivePath="D:\Games\METIN2\pack\root" outputPath="Source" extractAll="YES" createXML="YES" xmlPath="RootPackGen.xml" />
</Buildfile>

NA:

<Action type="extract" archivePath="D:\Metin2PL\pack\PC" outputPath="Source" extractAll="YES" createXML="YES" xmlPath="RootPackGen.xml" />
</Buildfile>

23. Nastepnie przeciągamy plik "RootExtract.xml" na wcześniej wypakowana ikonke "m2"

24. Utworzy nam się plik "RootPackGen.xml" Nasz Paker "PC" oraz folder "Source"

25. Usuwamy całą zawartość "Source" i wklejamy do niego zawartość "output" dokładnie "ymir work" te z tą edytowaną Zbroją Czarnej Stali

26. Przeciągamy "RootPackGen.xml" na ikonke "m2", mamy spakowane "PC" dokładnie "PC.epk" i "PC.eix" które UWAGA! automatycznie podmienia się w naszym kliencie "d:\Metin2PL\pack" (tak jak wcześniej podawaliśmy cały czas ścieżkę)

27. Mamy podmienione tekturki, ale to nie wszystko teraz trzeba z edytować "item_proto" gdyż Zbroja Czarnej Stali ma ustawiony zbyt mocny błysk i efekt by był zbyt słaby.(biała zbroja)

28. Wypakowujemy FileArchiver dla item_proto do "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA" może być w jakimś już folderze ale ten folder musi być w "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA"

29. Kopiujemy plik "item_proto" z naszego "d:\Metin2PL"

"locale" które wcześniej wypakowaliśmy i wklejamy do:

"C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA<ewentualnie ten folder nowy>" PO PROSTU "item_proto" musi być razem z plikami

"zapakowywanie.xml" "rozpakowywanie.xml"

30. Przeciagamy plik "Rozpakowanie.xml" na wcześniej wypakowana aplikacje "m2"

31.Utworzy nam się plik "item_ptoro_dump.xml" w "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA

32. Otwieramy go notatnikiem, szukamy konfiguracją klawiszy <"ctrl+f"> liczby "11299" edytujemy fragment "Specular" i dajemy wartości od 1 do max 15-20. Jesto to intensywność błyszczenia się itemku wiadomo im większy + tym ma się bardziej błyszczeć lecz... gdy będzie 100 to nie będzie efektu naszej pracy.

33. Zapisujemy zmiany

34. Wychodzimy

35. Mamy zmodyfikowane "item_proto_dump.xml" Teraz przeciągamy plik "Zapakowywanie.xml" na aplikacje "m2" , mamy spakowane i zmodyfikowane "item_proto", utworzy nam się w "C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA" plik "item_proto_new" Wklejamy go na pulpit mieniamy jego nazwe na "item_proto" i podmieniamy u siebie w grze...

36. Cieszymy się <w naszym przypadku> nowym wyglądem zbroi !!

Poradnik by:

Merkonadd.png

Bambus3k

NoMoreadd.png

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Jest błą:

6. Właście wypakowaliśmy "locale_pl.epx" i "locale_pl.epk" 

Może być troszkę niezrozumiały moim zdaniem (ale na pewno bardziej zrozumialy niz inne) :P Ale leci +

Mam wyłączone wyświetlanie sygnatur :3

Opublikowano

Jest błą:

6. Właście wypakowaliśmy "locale_pl.epx" i "locale_pl.epk" 

Może być troszkę niezrozumiały moim zdaniem (ale na pewno bardziej zrozumialy niz inne) :P Ale leci +

Poprawione ;)

Mały błąd :unsure:

1377531174-U173186.png

Opublikowano

już to było.taki temat już był "jak zmieniać wygląd broni i skilli" czy jakoś tak.I jeszcze jedno nie trzeba miec właśnie metina z 2008 roku, może być każdy.I lepiej sćiągnąć sobie plugin do paint.net'a obsługujący DDS oraz dds converter 2.łatwiej i lepiej się pracuje

"Różnica pomiędzy seksem i śmiercią polega na tym, że kiedy będziesz umierał, nikt nie będzie się śmiać z ciebie, że robisz to sam." Woody Allen

Choć blisko lecz wciąż tak daleko

33466.jpg

33467.jpg

28013.gif

Opublikowano

Może ktoś wrzucić te pliki z 1 posta na speddyshare albo jakiś hosting który obsługuje wznawianie.?

GG:5542533

Bez jakichkolwiek danych,proszę nie pisać w sprawie pomocy...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

23. Nastepnie przeciągamy plik "RootExtract.xml" na wcześniej wypakowana ikonke "m2"

24. Utworzy nam się plik "RootPackGen.xml" Nasz Paker "PC" oraz folder "Source"

Przeciągam RootExtract na m2 i nic Wyskakuje konsola smd na chwile coś źle zrobiłem czy może gdzie się ona zapisała ?

U mnie też tak jest, proszę o odp. dam +

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wszystko dokładnie przeczytałem i jak zmienić Metin2FileExtractor.exe na Metin2FileExtractor.fe?

tu chyba trzeba nazwę zmienić na fe ale ja znowu mam problem z plikiem bo jak klikam na niego to wyskakuje błąd że aplikacja źle zainstalowana czy jakoś tak i nie wiem co mam zrobić?

I zamiast tego programu użyłem archiwer czy tak też może być?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

29. Kopiujemy plik "item_proto" z naszego "d:\Metin2PL"

"locale" które wcześniej wypakowaliśmy i wklejamy do:

"C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA<ewentualnie ten folder nowy>" PO PROSTU "item_proto" musi być razem z plikami

"zapakowywanie.xml" "rozpakowywanie.xml" [/b][/font][/size][/color]

30. Przeciagamy plik "Rozpakowanie.xml" na wcześniej wypakowana aplikacje "m2"

Mały błąd :D

W 29 punkcie jest "rozpakowywanie.xml" a w 30 punkcie "Rozpakowanie.xml"

Hehe ale się czepiam ;DD

Pozdro, dobry poradnik

18706.png21939.png10610.jpg32282.gif25994.jpg30264.png

1 post ■ | 50 ■ | 100 ■ | 150 ■ | 200 ■ | 250 ■ | 300 ■ | 350 ■ 400 ■ | 450 ■ | 500 ■ | 550 ■ |                          ETAP 1 UKOŃCZONY

600 p. □ | 650 □ | 700 □ | 750 □ | 800 □ | 850 □ | 900 □ | 950 □ 1000 □ | 1050 □ | 1100 □ | 1150 □ |

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czasem pojawia się błąd w pliku rozpakowanie.xml .. :/

18706.png21939.png10610.jpg32282.gif25994.jpg30264.png

1 post ■ | 50 ■ | 100 ■ | 150 ■ | 200 ■ | 250 ■ | 300 ■ | 350 ■ 400 ■ | 450 ■ | 500 ■ | 550 ■ |                          ETAP 1 UKOŃCZONY

600 p. □ | 650 □ | 700 □ | 750 □ | 800 □ | 850 □ | 900 □ | 950 □ 1000 □ | 1050 □ | 1100 □ | 1150 □ |

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Do dupy poradnik.Wszystko ok ale jak jest ta zmiana błysku ja edytowałem nie stal tylko inną zbroje.ALE GDZIE SCHOWAŁO SIĘ TO JAK ZAPAKOWAĆ TEKSTURĘ BO NAPISAŁEŚ JAK SPAKOWAĆ PLIK Z USTAWIENIAMI BŁYSKU?!!

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...