Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przypisywanie RAMu do Minecraft

szczurkie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym poradniku przedstawie wam jak przypisać

więcej RAMu do Minecraft
Pewnie myślicie sobie po co kolejny poradnik

otóż nie bo ja na tym forum i na żadnym innym

nie znalazłem takiego poradnika

Przejdźmy do rzeczy.

1. Tworzymy nowy dokument tekstowy.

2. Wpisujemy w nim Java -XmxRamwMBm -XmsRamwMBm -jar "ŚCIEŻKA" Np. Java -Xmx1024m -Xms1024m -jar "C:\Documents and Settings\User\Pulpit\Minecraft.exe"

3. Zapisywanie, "Zapisz jako typ" wybieramy Wszystkie Pliki wybieramy folder z Minecraft'em i zapisujemy w rozszerzeniu .bat

Ilość ramu jest wielokrotnością liczby 256 czyli Np 512MB 756Mb 1024 MB 2048 MB 4096MB ITD ITD

4. Uruchamiamy plik .bat jeżeli Minecraft nie włącza się to może znaczyć że java nie pozwala 'użyć' więcej niż np 512MB ramu, jak to zmienić, otóż

4.1 Klikamy PPM (prawy przycisk myszy) na Mój Komputer -> zaawansowane -> Zmienne środowiskowe. Dalej Szukacie w tej ramce Zmienne systemowe (tej niżej) _JAVA_OPTIONS jeżeli macie tam mniej ramu niż chcieliście przypisać dajcie tyle ile chcecie użyć do Minecraft.

Powinno działać mi działa.

5. Można również pójść łatwiej i w launcherze wejść w "Edit profile" zaznaczyć "JVM Arguments" i wpisać tam " -Xmx1G" (1G zamieniamy na odpowiadającą nam ilość RAMu.

Może nie działać na piratach, nie testowałem.

Próbowałem wszystkich poradników żaden mi nie pomagał aż w końcu patrzyłem coś w zmiennych środowiskowych i patrze _JAVA_OPTIONS -Xmx512M żaden launcher nie działał z więcej niż właśnie tyle zmieniłem tam na 1024M i działa wszystko pięknie. Pamiętajcie żeby nie przesadzić z ilością ramu bo może wam nie włączyć się minecraft, i musicie przypisać tam mniej pamięci RAM.
Jeżeli coś nie działa to piszcie w komentarzach na pewno pomogę.
Pomogłem Daj +

Opublikowano

Według mnie poradnik bez sensu teraz w nowym laucherze żeby dodać RAM do mc

Wchodzisz w "Edit profile" następnie zaznaczamy "JVM Arguments" i liczbę zmieniamy na ilość RAM'u która chcemy dodać :)

Opublikowano

Według mnie poradnik bez sensu teraz w nowym laucherze żeby dodać RAM do mc

Wchodzisz w "Edit profile" następnie zaznaczamy "JVM Arguments" i liczbę zmieniamy na ilość RAM'u która chcemy dodać :)

Chciałem podkreślić to że mi nawet w nowym launcherze to nie działało, bo dalej w minecraft'cie miałem około 500Mb, jakieś 494 czyli tą podstawową ilość RAMu.

A gdy zmieniłem w tych zmiennych środowiskowych i włączałem Mc tym .bat to w Minecraftcie mam teraz tyle ramu ile chciałem.

Opublikowano

Możesz to opisac jak to jest w win7 tym drugim sposobem?

• Z menu „Start” wybrać pozycję „Komputer”.
  • Z menu podręcznego wybrać pozycję „Właściwości systemu”.
  • Wybrać „Zaawansowane ustawienia systemu” > karta „Zaawansowane”.
  • @edit i szukasz tam _JAVA_OPTIONS (w tej dolnej ramce czyli w zmiennych systemowych )
Opublikowano

Nie jest to za bardzo potrzebne, teraz w tych launcherach jest możliwość przypisania ilości ramu wpisując same cyfry

Napiszę jeszcze raz, że ja mogłem przypisać tylko 512 Mb ramu tyle samo miałem w zmiennych systemowych ale dałem 1024Mb i teraz mogę tyle samo przypisać do Minecraft'a, nic mi nie pomogło żaden poradnik aż w końcu sam to znalazłem i postanowiłem napisać ten Tut, dla ludzi którzy mają ten sam problem co ja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...