Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft i GTX 660 + Athlon X4

karatepuszek89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna mam nowa karte graficzna. Stara to GT 630. Ok. Karta podlaczona sterowniki itp. Srednia fpsow zwiekszyla sie o okolo 10. Jednak Battlefield 4 chodzi 60 fps na srednich detalach. Wtedy bylo okolo 5 fpsow. Co mam jednak zrobic, aby GTX 660 dawala z siebie wszystko w Minecrafcie? Gt 630 - 135 fps Gtx 660 - 145 fps

Opublikowano

Z wiedzy jaką posiadam to wydaję mi się ,że Minecraft potrzebuje raczej więcej ramu a niżeli karty graficznej. Gry takie jak BF4/CoD i inne tego typu potrzebują mocniejszej karty :)

Opublikowano

Ja miałem kiedyś miałem 40-60 fpsów. Spadło mi do 5-15. Używam programu GameBooster 3 i używam opcji przyśpieszenia systemu, który poprawia mi fpsy do 40-60. ;)

Polecam, ale gdyby źle Ci to działało, w co szczerze wątpię, bo to chyba wyłącza jakieś tam procesy, to nie ponoszę żadnych odpowiedzialności.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Tylko pytanie po co Ci więcej FPS, skoro monitor i tak Ci max 60 wyświetla?

Karty graficzne mają to do siebie, że gdy nie są aż tak potrzebne, to zbijają taktowania, więc możesz ustawić na sztywno 1Ghz.

@Down.

Ludzkie oko widzi o wiele więcej, niż 60FPS.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Minecraft, to gra na tyle prymitywna, że liczy się w niej głównie procesor, a więc cała moc obliczeniowa spoczywa właśnie na nim. Athlon X4 jest procesorem z niższej / średniej półki, a do gier nie jest "koxem". Zresztą po jakiego... ci więcej niż 60 fpsów? I tak nie dostrzega tego ludzkie oko, a zresztą monitory mają odświeżanie 60hz, więc nawet monitor nie wyrobi wyświetlić.

Opublikowano

Nie wiem jakiego ty monitora używasz skoro masz max 60hz, zagraj sobie może w grę z 60 i 120fpsami i zobaczysz jaka jest różnica w płynności gry.

@Topic, procka zmień jak chcesz więcej fpsów w mc i przydziel może więcej pamięci ram.

@down

włącz takim grę w 120+fps a potem w 30(lub 60) i uwierz mi, zmienią zdanie.

Opublikowano

Ale 60 FPS to już płynna gra, bez przesady. Niektórzy twierdzą że 30 jest komfortowe :)

A co do tematu, to po prostu procesor jest średni i dlatego nie ma jakiejś wielkiej zwyżki FPS.

Opublikowano

Stałe 60 będzie płynniejsze niż rwane 120, mózg wykryje pauzy między klatkami. Dlatego 30 stałych klatek na konsoli jest grywalne, a 25-35 na PC niezbyt.

Autor napisał, że ma 145 więc nie wiem w czym problem, jak na MC i tak dużo. Zmiana na i5 pewnie da trochę więcej, może do 200.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie wiem jakiego ty monitora używasz skoro masz max 60hz, zagraj sobie może w grę z 60 i 120fpsami i zobaczysz jaka jest różnica w płynności gry.

@Topic, procka zmień jak chcesz więcej fpsów w mc i przydziel może więcej pamięci ram.

@down

włącz takim grę w 120+fps a potem w 30(lub 60) i uwierz mi, zmienią zdanie.

Ciekawe jak zobaczysz 120FPS na monitorze, który fizycznie max może 60 wyświetlić, albo masz stary 100+ hercowy monitor z niską rozdzielczością, albo wydałeś ponad 1k za monitor FHD 120Hz.

Nie poszalejesz na tym procku, taka ilość FPS wystarczy w zupełności, nwm wgl. po co ten temat.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Fakt, próbowałem się doczytać a tytułu nie przeczytałem. Zwiększyć FPS nie zwiększysz, po prostu minecraft nie korzysta z karty graficznej, żeby bardziej ją wykorzystać możesz zainstalować shader moda lub lepszy texture pack

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...