Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lustrzanka

MrPrzemo01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zainteresowałem sie ostatnio fotografią ale to i tak jestem w tym kompletnym laikiem.

polecicie mi jakiś aparat do 900-1000zl który uchwyci np. mniszka lekarskiego [dmuchawca] jak sie w niego dmuchnie?

i tu przychodzi małe pytanie czy każdy obiektyw ma to samo wejście do każdej lustrzanki??

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

Canon EOS 1100D - polecam :>

Ceny nowego to ok 1200-1400, ale używany kupisz dużo taniej.

Tylko kupując używany zwróć szczególną uwagę na obiektyw, w jakim jest stanie.

tumblr_o19rjjpQB21udwsc5o3_540.gif

.icon_eq.gif

Opublikowano

a jak sprawdzić stan po zdjęciu?? pytać się sprzedających o przesłanie zdjec zrobionych tym aparatem w celu sprawdzenia czy nie ma martwych pixeli?

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

oco chodzi z tym przebiegiem matrycy? ma to wielkie znaczenie bo czytałem fora i zdaje mi sie że aparaty z dobrych firm sa trwałe.

Opublikowano

Przede wszystkim musisz znaleźć aparat z jak najlepszym obiektywem. Po co Ci body Canona 1100D i jego bardzo słaby obiektyw 18-55mm który nadaje się jedynie do zdjęć na imprezie?. Jeżeli zależy Ci naprawdę na zdjęciach makro to musisz kupić przede wszystkim lustrzankę z bardzo dobrym, jasnym obiektywem. Ogniskowa nie musi być duża. Pamiętaj że tańsze obiektywy kiedy mają im większą ogniskową tym są ciemniejsze. Jeżeli już to przebiegiem migawki a nie matrycy. Każda lustrzanka zapisuje tak zwany EXIF. Każesz zrobić komuś zdjęcie i żeby Ci je wysłał. Sprawdzasz programem stan EXIF i masz podany przebieg migawki. Bezpieczna granica to połowa deklarowanego przebiegu. Ja w moim Nikonie mam przebieg 25000 a deklarowany jest jakoś do 100000. Co do zdjęć w makro to tak naprawdę trzeba mieć duże pieniądze na świetny obiektyw z jasnością 2.8, wtedy to ma jakiś sens, a takie kosztują po 2000+.

Opublikowano

polećicie jakiś poradnik bo jestem w tym zielony i nie ogarniam oco biega z tymi obiektywami.

Opublikowano

Zacznijmy od tego, ze "tani aparat, drogie szkla".

Jak chcesz robic zdjecia okazjonalnie, nie masz zamiaru kupowac wiekszej ilosci obiektywow to proponuje poszukac uzywanego Olympusa (omijajac E-3xx, E500) lub Pentaxa, maja dobre KITy. Zas do Nikona, Canona i Sony jest wiekszy wybor sloikow w lepszych cenach.

Moge Ci tu podac pare linkow jesli chcesz : )

Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć kilka obiektywów a nie masz dużo pieniędzy to NIGDY nie kupuj Nikona z niższych półek cenowych. Ceny obiektywów do Nikonów są kosmiczne ponieważ znajduje się w nich silnik AF. Lustrzanki innych firm w większości mają silniki w korpusach i obiektywy są tańsze. Kolega wyżej napisał kompletną bzdurę. Są lustrzanki SONY które używane chodzą po 600-900 zł i szkła do nich są tanie jak barszcz. Jeśli twierdzisz że szkła do Nikonów mają "lepsze ceny" to powodzenia Ci stary życzę... Nikon ma jedne z najdroższych obiektywów do swoich lustrzanek (Pomijając oczywiście obiektywy do Nikonów które są z innych firm takich jak Tamron czy SIGMA które i tak są drogie w porównaniu do innych).

Opublikowano

to podrzuczcie pare linków bede wdzięczny i jakies poradniki

Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć kilka obiektywów a nie masz dużo pieniędzy to NIGDY nie kupuj Nikona z niższych półek cenowych. Ceny obiektywów do Nikonów są kosmiczne ponieważ znajduje się w nich silnik AF. Lustrzanki innych firm w większości mają silniki w korpusach i obiektywy są tańsze. Kolega wyżej napisał kompletną bzdurę. Są lustrzanki SONY które używane chodzą po 600-900 zł i szkła do nich są tanie jak barszcz. Jeśli twierdzisz że szkła do Nikonów mają "lepsze ceny" to powodzenia Ci stary życzę... Nikon ma najdroższe obiektywy do swoich lustrzanek (Pomijając oczywiście obiektywy do Nikonów które są z innych firm takich jak Tamron czy SIGMA które i tak są drogie w porównaniu do innych).

Z pewnoscia takie korpusy jak D70 nie mialy AF w korpusie : )

Ciemnozoomy SIGMY 70-300 na M42 kosztuja 200-300zl za uzywki, za to zblizony parametrami obiektyw do olka to koszt 800-900zl. Wszystko to i tak ciemnie, wiec zadna roznica.

Opublikowano

Problem tylko w tym, że rozmawiamy tutaj o czymś nowszym niż D70. Ten model to już dziadek (co nie zmienia faktu że jest dobry), weź pod uwagę że pytający to kompletny laik skoro nie zna się nawet na obiektywie, a D70 nie jest przyjazny dla nowych użytkowników i ciężko znaleźć w miarę nowy egzemplarz. Dla niego najlepszym rozwiązaniem było by coś z Sony Alfa 390 który ma ruchomy wyświetlacz, lub wyższych modeli sam korpus i do tego jakiś dobry, jasny obiektyw macro.

Opublikowano

D70 to moze i dziadek, ale za to tani dziadek.

Mowimy tu w ogole o nowych sztukach ?

Za 500zl mozna wyrwac D70 z przebiegiem do 20.000 fotek oraz nowszego D3000, ktory jest mocno okrojony z funkcji.

http://allegro.pl/nikon-d70s-body-2xaku-cf-1gb-7-tys-zdj-d70-i3873841992.html

7.000 klapniec to tak naprawde nowka, nie uzywka.

Na obiektywach do M42 cena/jakosc sie nie znam, ale z pewnoscia na forum poswieconym nikonom ktos cos doradzi : )

Opublikowano

A może warto nie pakować się już w takiego dziadka tylko kupić coś nowszego od Sony który też ma tanie obiektywy i jest bardziej intuicyjny dla totalnych amatorów?.

Opublikowano

mi chodzi tylko o 2 rzeczy.

1.aby aparat miał dobrą głębie kolorów i wysoką ostrość.

2.prosty w obsłudze z duża ilośćia pasujących obiektywów.

lustrzanka by mi służyła do : robienia fotek na fb,robienie zdjęć na imprezach znajomych,wyjazdów,kamerowania różnych miejsc [jesli da sie to jak najbardziej]

do 1000zl z obiektywem.

prosze o linki i komentarze z góry dzięki.

Opublikowano

mi chodzi tylko o 2 rzeczy.

1.aby aparat miał dobrą głębie kolorów i wysoką ostrość.

2.prosty w obsłudze z duża ilośćia obiektywów.

lustrzanka by mi służyła do : robienia fotek na fb,robienie zdjęć na imprezach znajomych,wyjazdów,kamerowania różnych miejsc [jesli da sie to jak najbardziej]

do 1000zl z obiektywem.

prosze o linki i komentarze z góry dzięki.

Przez "kamerowanie" masz na mysli mozliwosc filmowania ?

Nie zadowolilby Cie kompakt za 150zl ?

Opublikowano

dobra kamerowanie odpada napisałem jakby szło a nie że musi być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...