Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Kolorowy" Textarea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę zrobić coś w rodzaju Notepad++, czyli notatnik z kolorami.

Potrzebuję coś w tym rodzaju:

if(IN TEXTAREA ARE "koloe czerwoniaśny!!!") {
    this.text = Color.Red();
} 

Pomoże ktoś, albo da jakiś przykładowy kod, albo wytłumaczy jak zrobić.

Opublikowano

Witaj,

rozwiązanie jest stosunkowo proste, ale może przycinać jeśli używasz tego na większym tekście. Mianowicie zakłada ono użycie Regex'a do wyznaczenia poszukiwanego tekstu i pętli foreach która koloruje zaznaczenie. Teraz dam Ci prosty przykład, a jak będę miał czas to koło 24 wrzucę cały fragment kodu.

Regex (jeśli nie potrafisz używać):

Regex czerwone = new Regex("wyraz1 | wyraz2 | wyraz3");
Pętla:

foreach (Matches czerwone in tekst.Text) {tekst.Select(czerwone.Index, czerwone.Lenght);tekst.SelectionColor = Color.Red;tekst.SelelectionStart = s;}
Wcześniej (przed pętlą) musisz zdefiniować int s który zawiera aktualną pozycje kursora w tekście.

int s = tekst.SelectionStart;
Oczywiście wypada jeszcze zmienić bibliotekę odpowiadającą za richtextbox no i nie sprawdzać całego tekstu tylko kawałek, ale optymalizacje napiszę jak będę miał chwilkę.

Pozdrawiam,

Paweł 'asrv'

"Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher."
~A. Einstein

Opublikowano

Arkeus, wiadomo że w większości wypadków lepiej użyć jakiejś biblioteki nad którą ktoś siedział x czasu żeby była jak najbardziej dopracowana. Ja po prostu podsunąłem rozwiązanie którego użyłem kiedyś bo było bardziej "zrozumiałe" dla mnie ^^ poza tym wychodzę dość często z założenia "Ja sam" :)

"Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher."
~A. Einstein

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...