Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Support

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po wielu nieudanych próbach ogarnięcia topa, postanowiłem to olać bo supportować umiem, tylko kto jest dobrym supportem? Myślałem nad Ahri i Karmą. Cena nie gra roli.

Opublikowano

Ahri to nie support, tylko midowiec. Karma jest srednim supportem z dmg i harrasem. Wedlug mnie najlepszym dla ciebie wyborem na supporta bedzie Leona, ma doskok, 2stuny( jeden z q i drugi aoe z ulti) duzy dmg ze skilli, dodatkowy dmg z aa po uzyciu skilla (pasywka) i bardzo tankowa.

sstwc.jpg

Opublikowano

Osobiście to bym Tobie polecił na support'a leone i annie, plusy leony masz u góry, a co do annie to :

- masowy stun ( po naładowaniu pasywki )

- duży dmg

- łatwa do ogarnięcia

- daje rade 1vs1

- Aoe dmg z W i R

- Jak annie będzie miała 6lvl to z łatwością może odstraszać przeciwnego adc od farmy bo może paść na combo od annie.

Opublikowano

ZYRA

Zalety:

• dobrze komponuje się z agresywnymi prowadzącymi
  • świetne AOE CC
  • niezła kontrola mapy oraz krzaków
  • wysokie obrażenia jak na supporta
  • im wyższy lvl, tym staję się coraz mocniejsza
  • ultimate Zyry świetnie komponuje się z innymi ultami obszarowymi (np. Miss Fortune)
  • kontrola linii
  • pasyw pozwalający dobijać wrogów na low hp
  • ogromny zasięg (większy, niż niektórych AD carry)

Wady:

• brak umiejętności bezpośrednio wspierającej carry
  • niszczona przez niektórych supportów
  • nieumyślnie roślinki Zyry mogą kraść farmę oraz pushować linie
  • nie ma mechanizmu ucieczki
  • wymagająca – wszystkie skille są skillshotami
Opublikowano

Thresh:

+ hook

+ Slowy

+ Latarnia

+ Mega slow z ulta

+ DMG z E

- Trzeba ogarnąć rzucanie q

+/- Duszyczki

Nami:

+ Bąbelek

+ M dmg z E

+ Podrzucenie + slow z ulta

+ Heal

+ Pasywny speed

Nie wiesz jaki skład zrobić w FUT? Zapraszam na PW.

Opublikowano

Dobra, dobra, ale podawajcie też kogoś kto jest supportem ale nie jest w zakładce wsparcie, bo tyle raczej się domyślę że jest supportem.

Opublikowano

Bardziej na normale, niż rankedy(dostaniesz pewnie za to reporta). Mało kto nimi gra, ale na normalach można świetnie trollować przeciwników.

Udyr - dzięki stunowi co 6s i barierce sporo zdziała.

Rammus/Shen/Fiddle - taunt/fear OP

Poppy - stun (sytuacyjny, musi wbić w ścianę) + %dmg + ulti

Malza - sytuacyjny silence, ulti, dzięki któremu łatwo zdobyć killa po 6lvlu

Lissandra - slowy, stuny

Lee - mała bariera + odrzut

Kennen - sytuacyjny stun, ale całkiem skuteczny

Syndra - stun i odrzut

Jarvan - podrzut, po 6lvlu łatwy kill/spalenie flasha ze względu na ulta

Anivia - ściana + stun

Ashe - wizja z E, ciągły slow + stun z ulta

Voli/Singed - przerzucenie przeciwnika wymusza presję, zwłaszcza przy Volim

Teoretycznie jeśli wymainujesz sobie którąś z w/w postaci, to możesz grać rankedy, ale to dosyć niebezpieczne picki. W teamówkach pod odpowiednie team compy są świetne.

Opublikowano

Najlepszym supportem na solo queue jest Sona.

Te wszystkie wasze Leony etc. są za bardzo zależne od ad carry by spisywać się na solo q.

Tam nigdy nie wiesz czy aktualnie nie trafi Ci się adc, który jest idiotą i nie będzie wbijał się po tym jak zrobisz engage.

Sona zaś ma wszystko co pozwala wycarrować nawet kompletnego idiotę o ile nie umiera celowo.

Niesamowity harras z Q + pasywu + spory range aa sprawiają, że twój adc może skupić się tylko na farmie, a ty sobie bezpiecznie przeciwników karasz.

Do tego masz heala co daje jakiś sustain twojemu carry na linii. Slowa sprawiającego, że ganki są łatwiejsze i aoe stuna pozwalającego na świetną ochronę adc w TFach.

Sam ją aktualnie mainuję i uważam za najbezpieczniejszy pick na bota z racji mniejszej zależności od adc niż inne supporty.

zkrj.png

Kolejnym supportem wartym polecenia i będącym w tier god supportów jest Taric.

Stun, który zawsze trafi, darmowy armor dla Cb i całej drużyny, heal, buff do AP / AD dla teamu.

Dodatkowo jest to jedyny support, który potrafi wysolować wrogiego ad carry z racji niesamowitej ilości pancerza, który zwiększa mu dodatkowo dmg (pasywka). :)

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Nie chcę mi się wypisywać wad i zalet, dlatego podam Ci tylko nazwy:

Leona, Sona, Nami, Lulu, Zyra, Thresh, Blitz, Annie.

Wg. mnie te postacie są najlepsze + przydatne w późniejszej rozgrywce.

Budowniczy
Opublikowano

Wypowiem siee ze strony adc jako iz w s3 rozegralem najwiecej gier vayne ezrealem oraz corkim a moje win ratio grajac na tej pozycji siega od 78-83% a wiec dla mnie najlepiej sie gra z threshem spokojnie mozemy zagrac na lini z nim defensywnie jak i agresywnie jego latarnia + jungler typu jarvan rowna sie double kill dla adc.

Zaraz po threshu gral bym sona z racji takiej ze sona zapewni mi suatain na lini i spokojnie wyciagne te 200 farmy w 20-25 minucie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...