Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] d.check_eliminated()

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wytłumaczy mi ktoś jak poprawnie zastosować tą funkcję:
d.check_eliminated()
Czy w nawiasach można dać parametr?
Czy można dać ją w instrukcji warunkowej if lub when?
Jaki typ zwraca ta funkcja?
Pokażcie mi jakieś przykłady z wykorzystaniem.
I ostatnia rzecz - jak poprawnie napisać sprawdzanie czy wybito wszystkie potwory:
coś na zasadzie działania:
if "zabijesz wszystkie moby" then
-----------------
end

lub

when "zabijesz wszystkie moby" begin
-----------------
end

Z góry dzięki.

wipek.pl

Opublikowano

d.check_eliminated(), działa na tej zasadzie co, np. 3 piętro w DT, sprawdza czy wszystkie potwory są zabite i tak musi być nawias na końcu, tutaj masz np. wycinek z DT

d.set_warp_at_eliminate(4, d.get_map_index(), special.devil_tower[3][1], special.devil_tower[3][2], "data/dungeon/deviltower4_regen.txt")
d.check_eliminated()
d.set_warp_at_eliminate(4, d.get_map_index(), special.devil_tower[3][1], special.devil_tower[3][2], "data/dungeon/BOSS_regen.txt")
d.check_eliminated()

A z tym zabijesz wszystkie moby, to chodzi Ci o jakąś ilość potworów do zabicia?

pre_1387877119__logo.png

Opublikowano

Chcę aby sprawdziło czy gracz ubił wszystkie moby, jeżeli tak to wykonuje się następna instrukcja, jeżli się tak nie da to jak zrobić coś na zasadzie: jak gracz ubije n mobów to wykona się instrukcja.

wipek.pl

Opublikowano

czyli jak mam sprawdzić czy zostały zabite wszystkie potwory lub sprawdzić ile zostało zabitych?

wipek.pl

Opublikowano

To jest funkcja dedykowana.

Nie używa się jej w żadnym innym queście niż od DT, tak samo jest z: d.set_warp_at_eliminate

Czemu w innych dungach używam d.set_warp_at_eliminate i działa? :O

Opublikowano

Upewnij się czy wszystko działa i nie jest na mapie od DT. ;)

No po zabiciu wszystkich potworów przenosi po tylu sekundach ile ustawię w odpowiednie miejsce i respi podany regen. Używam tego i w komnacie pająka i w innych dungach i w każdym działa. xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...