Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tablicowanie silnii n!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Potrzebuję program/algorytm na tablicowanie silnii. Szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia co to jest, bo moja przezajebista szkoła daje 1 informatykę rozszerzoną(na rozszerzonej inf. kl. 2 technikum) i to na zerowej lekcji,gdzie 3/4 ludzi z klasy nie ma, bo są dojezdni w tym ja, a ci co są to raczej nie ogarniają :D. Szukałem na google, ale kompletnie nic nie zrozumiałem. Proszę o jak najszybszą odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Potrzebuję program/algorytm na tablicowanie silnii. Szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia co to jest, bo moja przezajebista szkoła daje 1 informatykę rozszerzoną(na rozszerzonej inf. kl. 2 technikum) i to na zerowej lekcji,gdzie 3/4 ludzi z klasy nie ma, bo są dojezdni w tym ja, a ci co są to raczej nie ogarniają :D. Szukałem na google, ale kompletnie nic nie zrozumiałem. Proszę o jak najszybszą odpowiedź.

Pozdrawiam.

Znam to uczucie...

!- to jest oznaka silni :D

przyklad : 4! = 1*2*3*4 = 24;

A tablicowanie (przynajmniej wg mnie) to oszczedzanie czasu procesora kosztem ramu xD tzn: jeśli mamy jakies operacje matematyczne co bd uzywac duzo procka a sie poswtarzaja w kolko to dajemy je do tablicy.

Twój profesurek wpadł na genialny pomysł zrobienia tablicy z silni (na chuj to komu) chodzi mu o cos takiego:

robisz arraya :

var tablica : array[1..25] of integer; //np 25 elementową

I wypelniasz ja wynikami silni dla poszczegolnych indexow:

for i:=1 to 25 do
begin
tablica[i]:=FACTORIAL(i);
writeln(tablica[i]);
end;
FUNCTION FACTORIAL (N: INTEGER): INTEGER

BEGIN
IF N <= 0 THEN
FACTORIAL := 1
ELSE
FACTORIAL := N * FACTORIAL(N - 1)
END;

inb4 kod zły - za kija nie znam pascala ;S ale na oko wyglada dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...