Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szczegółowa instrukcja instalacji motywu League of Legends na Windows 7

Phoenix_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No siemanko. Z racji że podczas instalacji tego motywu sam miałem spore problemy, a niektóre osoby nie lubią angielskiego, filmików albo zwyczajnie nie dają sobie rady postanowiłem zrobić ładny, czytelny tutorial jak RĘCZNIE (100% pewności że wszystko pójdzie k) zainstalować sobie taki motyw. Zapraszam.

Pierwotny temat motywu: http://www.mpcforum.pl/topic/1107091-vtut-styl-league-of-legends-do-windows-7/

I. Pliki i narzędzia

Zaczniemy od tego, co będzie nam potrzebne.

Link do paczki (oryginalny host):

http://www.deviantart.com/download/420915106/final_pack_by_yorgash-d6ylo6a.7z
Download po prawej stronie.

Do podmiany plików będą nam jeszcze potrzebne 3 programy:

Pierwszy, program który pozwoli nam na modyfikację plików - UxStyle

http://uxstyle.com/builds/UxStyle_Core_jul13_bits.zip
Drugi - program do zaglądania do DLLek i podmiany plików w nich: Restorator

https://www.dropbox.com/s/issxheot7lnfp4q/Restorator.zip
Przed pierwszym uruchomieniem, aktywujemy program klikając dwa razy na key-klik.reg

skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/21789056131c1ae97d53605fa4f25986dc09fd147bde84e48010e4bec8789cd8/analysis/
Oraz Windows 7 Start Orb Changer:

http://www.door2windows.com/windows-7-start-button-changer-change-your-windows-7-start-button-with-one-click/
download na dole strony

Instalacja tego skina będzie wymagała podstawowej znajomości systemu, oraz umiejętności czytania ze zrozumieniem. Postaram się wytłumaczyć każdą ewentualność. Na screenach będzie wszystko pokazane już z zainstalowanym skinem, ale oprócz różnicy graficznej niczym innym to się nie różni.

Jeśli mamy obawy, możemy zrobić sobie punkt przywracania systemu, ale myślę że nie będzie potrzebny. Poprowadzę cię "za rączkę".

Przydatny będzie też manager plików typu Total Commander, ponieważ jeśli coś pójdzie nie tak to będzie to niezmiernie pomocne narzędzie. Bardzo polecam się zaopatrzyć, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy.

http://www.ghisler.com/amazons3.php
Należy się też upewnić że jesteśmy na koncie administratora, i wszystkie narzędzia jakie będziemy uruchamiać będą odpalane w trybie admina.

II. Instalacja

No to zaczynamy. Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to pobrać wszystkie narzędzie i umieścić je w jakimś dowolnym miejscu, wygodnym dla nas. Potem uruchamiamy i instalujemy UxStyle. Instalacja jest na tyle prosta że myślę że nie ma potrzeby wprowadzać tutaj szczegółów ;)

1. Instalacja motywu

Potem musimy skopiować pliki z folderu Fonts do folderu Windows\Fonts oraz pliki z folderu Themes do folderu Windows\Resources\Themes i kliknąć dwa razy na plik LoLGame.theme. Mamy nasz skin w stanie surowym. Żeby to zaczeło wyglądać ładnie, musimy zrobić jeszcze parę nieco bardziej skomplikowanych rzeczy.

2. Podmiana shell32.dll

Musimy podmienić tą DLL-kę żeby wszystko zaczęło wyglądać porządnie. Ale nie możemy jej ot tak skopiować ponieważ system nam na to nie pozwoli. Musimy uzyskać do niej pełny dostęp, wygląda to tak:

- Wchodzimy w Windows\System32 i szukamy pliku shell32.dll

TEmj4a5.png

- Klikamy prawym przyciskiem myszy na ten plik, i klikamy Właściwości

76LyfVj.png

- Wchodzimy w zakładkę Zabezpieczenia i klikamy przycisk Zaawansowane

FkHsjmY.png

- Klikamy w zakładkę Właściciel, a następnie Edytuj

29bx.png

- Wchodzimy w Inni użytkownicy i grupy..., następnie klikamy Zaawansowane...

cOYjnJw.png

(sporo klikania, wiem) - Klikamy Znajdź teraz, a następnie szukamy swojego profilu (TYLKO swojego, wyglądającego mniej-więcej jak ten na obrazku) i klikamy na niego 2 razy

eN7fKtE.png

- Klikamy OK we wszystkich okienkach i ostrzeżeniach oprócz pierwszego z właściwościami shell32.dll

- Klikamy Edytuj..., następnie wybieramy swój profil (jeśli możliwe to jako Administratora) i zaznaczamy Pełna kontrola, a następnie klikamy OK we wszystkich okienkach włącznie z właściwościami (powinno nam wyskoczyć ostrzeżenie)

7ISHf80.png

Tadam! Mamy pełny dostęp do tego pliku. Radzę zapamiętać sobie tą procedurę, bo przyda nam się jeszcze 2 razy.

Teraz możemy zmienić nazwę pliku shell32.dll na dowolnie inną (ale taką żeby można było się zorientować że to oryginał, np. _shell32.dll albo shell32_old.dll) i wkleić nowy plik shell32.dll z folderu Shell32 (bardzo ważne jest żeby wkleić odpowiedni plik w zależności jaką wersję systemu mamy - 64 czy 32 bitową).

Żeby zobaczyć zmiany musimy zrestartować system. Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, motyw powinien zacząć jakoś porządnie wyglądać. Jeśli nie, to postępujemy z poniższymi wskazówkami:

- Programy wywalają błąd inicjalizacji przy uruchamianiu

- Bardzo możliwe że skopiowałeś złą wersję shell32.dll, sprawdź wersję swojego systemu (prawym klawiszem na Komputer -> Właściwości -> Typ systemu) i skopiuj prawidłową

(jeśli pojawią się dodatkowe bugi, dodam je tu)

3. Edycja i podmiana ExplorerFrame.dll

Tutaj przychodzi nam z pomocą Restorator. Musimy odnaleźć w folderze Windows\System32 plik ExplorerFrame.dll i skopiować go gdziekolwiek indziej, np. na pulpit. Jest to bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku Restorator nie będzie miał dostępu do tego pliku i zapisze go jako 32-bitową kopię, a jeśli mamy 64-bitowy system i podmienimy ją to spowoduje to nie wykrycie tej DLLki przez explorera podczas jego uruchamiania i wyrzuci nam błąd.

- Po skopiowaniu DLLki, otwieramy ją w Restoratorze

VlZIiBD.png

- Wchodzimy w folder Bitmapa

9lrr.png

I teraz trochę mozolnej roboty. Musimy podmienić grafiki z DLLki na te, z folderu ExplorerFrame.

Żeby to zrobić, zwyczajnie kopiujemy daną grafikę (prawym klawiszem i Kopiuj albo szybki Ctrl+C), klikamy w Restoratorze na grafikę którą chcemy zamienić i wklejamy ją tam (PPM -> Wklej, albo Ctrl+V). Powinna się zmienić. Lista grafik do zamiany:

280: Frame

288: Go_Stop_Refresh_Dropdown

337: Go (tylko jeśli mamy taki plik w DLL-ce)

577: Default

578: Hover

579: Disabled

581: Pressed

34560: Go

34569: Stop Default

34575: Stop Hover

34581: Stop Disabled

Kiedy już to zrobimy, zapisujemy DLL-kę (Ctrl+S) (powinna dać się zapisać bez przeszkód oraz powinna się stworzyć kopia zapasowa DLL-ki), zamykamy Restoratora, tworzymy sobie uprawnienia do ExplorerFrame.dll tak samo jak to zrobiliśmy dla shell32.dll i tak samo postępujemy - zmieniamy nazwę oryginału na inną, wklejamy nową. Następnie przez menagera zadań (Alt+Ctrl+Delete) zabijamy proces explorer.exe i uruchamiamy go na nowo.

kw5Sfr5.png

Teraz ikony w eksploratorze powinny wyglądać tak:

x3l1APR.png

Jeśli tak nie jest to znaczy że czegoś po drodze nie zrobiliśmy.

Bugi:

- Nie mogę uruchomić explorera - wyrzuca mi błąd inicjalizacji (prawdopodobnie z kodem 0xc000007b)

- Najbardziej możliwą przyczyną jest to, że zamiast działać na skopiowanej DLL-ce, otworzyłeś oryginalną, z folderu System32. Masz 64-bitowy system, a Restorator zapisał DLLkę pod inną nazwą, jako 32-bitową, czyli explorer jej nie wykrywa i nie może się uruchomić. Przywróć starą DLL-kę Total Commanderem albo innym menagerem plików (uruchomisz go poprzez Uruchom (Windows+R lub Menager Zadań -> Plik -> Nowe Zadanie (Uruchom...)), zrób wszystko od nowa, zgodnie z tutorialem i wszystko powinno działać.

4. Podmiana timedate.cpl

To tak naprawdę już przerabialiśmy, tak samo jak z shell32.dll. Plik ten znajduje się w folderze Windows\System32, znajdujemy go, tworzymy uprawnienia, zmieniamy nazwę i kopiujemy. Prawdopodobnie efekt będzie widać po restarcie systemu, ale mi nic to nie zmieniło.

Cóż, to tyle. Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, zrestartowaliśmy komputer po zamianie shell32 oraz explorera po podmianie ExplorerFrame.dll powinniśmy mieć ładny motyw. Wszelkie pytania proszę zadawać tutaj.

Żeby nie było - nie napisałem tego dla jakichś lajków albo innego syfu, napisałem to dlatego że sam z tym męczyłem się jak głupi przez dobrą godzinę ;)

Enjoy!

846331404756772371599.jpeg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@up

Chyba za maly dla ciebie napis: Dla Windows 7.

@Top

Napewno sie przyda, dobra robota.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Dzieki za ten poradnik, wcześniej miałem jakiś problem z tym, ale teraz działa znakomicie :)

Play to have fun, not to win.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po tym całym poradniku i wykonaniu dokładnie wszystkich etapów które napisałeś musiałem dwa razy formatować komputer.

Wyświetlał mi się błąd przy uruchomieniu że nie może mi wykryć właśnie shell32.dll, nie mogłem nic zrobić ponieważ pulpit mi się nie wyświetlał i musiałem właśnie zrobić format. Póżniej zrobiłem wszystko od nowa z precyzją co do punktu w temacie i również miałem ten sam błąd.

Nie wiem co jest nie tak, zobaczę jeszcze raz, jak się nie uda to trudno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...