Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

W vista obok WXP

Slondermon

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam zainstalowany windows xp home edition na c.

Na obudowie mam jeszcze naklejkę z kluczem do visty (niestety, większość gier działa na niej i nowszych windowsach, na xp jedynie parę nowych gier działa).

Chciałbym jakoś zainstalować windowsa vistę na dysk d, tak, żeby przy włączaniu komputera móc wybrać system (włączyć xp czy vistę) brat ma tak na laptopie, więc myślę, że i u mnie by to zadziałało.

Sprzęt, jeżeli będzie w jakimś wypadku potrzebny:

intel core 2 duo

2,53 ghz

windows xp home edition

2 gb ram

nvidia geforce gt 630

Daję lajki, dzięki za wszystkie pomoce.

47yhn8.jpg

na chuj sie patrzysz konfiturko?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nagrałem na zwykłą płytkę dvd przez nero obraz iso ściągnięty torrentem z neta Windows Vista All 32bit PL no i nic :( podczas włączania komputera nic się nie dzieje.

A i jeszcze dodam, że po zainstalowaniu czegoś (nie wiem czego, i nie da się tego usunąć a przynajmniej efektów jake powoduje) płytek ani pendriva nie odczytuje automatycznie tj. po podłączeniu pendrive nie pokazuje się na pulpicie okno z opcjami do wyboru np. odtwórz otwórz folder przeglądaj pliki itp. tak samo jest z płytami po włożeniu nic nie pokazuje muszę wejść do mojego komputera i tam otworzyć dysk po czym uruchomić instalator

komputer oddałem niedawno do naprawy bo nie działał mi napęd, napęd został wymieniony jednak to nie była jego wina a czegoś co siedzi w komputerze a dokładniej w biosie (nie chcę robić jeszcze formata) i powiedział mi, że jeżeli będę chcial coś instalować, to na początku przy włączaniu naciskać coś co pozwoli na odczytanie płyty, zapomniałem już co, chyba spację, jednak podczas startu naciskanie spacji nic nie robi ani niczego nie zmienia.

47yhn8.jpg

Opublikowano

...

dobra do rzeczy, w statusie pisaliście, żebym ściągnął rufusa

tamten status już dawno utonął i go nie widać, więc dam edita tu jak coś ruszy.

bootowałem kingstona 8 gb rufusem (FreeDos opcja) i wkleiłem ten obraz visty do niego.

podczas włączania u góry napisane jest coś typu KINGSTON TRAVELER G3COŚTAM ENABLED

poza tym nic innego się nie dzieje

47yhn8.jpg

Opublikowano

A jak nie mam płytki?

jestem kompletnym idiotą jeżeli chodzi o komputery B) nie wiem nawet jak do biosa wejść B)

ściągnąć vistę z neta, zgrać na płytkę/pendrive i podczas instalacji po prostu podać ten klucz co jest na naklejce?

Tak.

Jeśli chodzi o BIOS. Tak ustawiasz bootowanie z płyty DVD. Wygląd może się różnić, ale szukasz tych samych opcji o tych samych nazwach.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Nie wiem dlaczego chcesz zainstalować vistę. To jest najgorszy system pod względem optymalizacji itd. Zainstalowałbym tutaj Windows 7 lub 8.

@Down. Nic takiego nie powiedziałem :) Łamanie prawa? Pokaż mi gdzie to tutaj jest. :) Nie przekręcaj moich słów.

/Co do tematu, to lepiej zostać przy XP, bo Visty się nie opłaca.

Opublikowano

Nie wiem dlaczego chcesz zainstalować vistę. To jest najgorszy system pod względem optymalizacji itd. Zainstalowałbym tutaj Windows 7 lub 8.

Ponieważ ma na niego licencję. Nie zachęcaj nikogo do łapania prawa. :)

Opublikowano

Po prostu zainstaluj bootując z płytki. Gdy instalator się załaduje wybierz instalację niestandardową. Tam zainstaluj na dysku D. No i po instalacji i ponownym uruchomieniu dostaniesz zapytanie, który system uruchomić.

Opublikowano

no dokładniej to do gier, bo w7 kosztuje drogo na allegro, a vista to syf, fakt faktem jednak to od visty wzwyż działają dobre gry, a 2gb ramu raczej nie starczy na windowsa 7

47yhn8.jpg

Opublikowano

A jak nie mam płytki?

jestem kompletnym idiotą jeżeli chodzi o komputery B) nie wiem nawet jak do biosa wejść B)

ściągnąć vistę z neta, zgrać na płytkę/pendrive i podczas instalacji po prostu podać ten klucz co jest na naklejce?

47yhn8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...