Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć ćwiczyć czyli dieta itp

TheBrekson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie otóż postanowiłem wziąć się za siebie dosyć siedzenia przed kompem.... muszę korzystać z życia póki mam ;p więc zacznijmy ode mnie :)

Wiek 17
Waga 78 kg
Wzrost 187.

więc ogólnie jestem szczupły tzn dolną część ciała mam ubitą nogi uda itp ale bardziej chodzi mi o górną tutaj jest gorzej ;/ chciałbym przytyć nabrać tej masy mięśniowej więc zapytam tak co mam jeść? podajcie konkretnie coś na masę :) bardzo też lubię słodkie czyli cukierki,ciastka,pepsi,czipsy itp muszę z tego zrezygnować? ale najbardziej zależy mi właśnie żeby nabrać tej masy na górze.

a teraz siłownia :) więc tak ile razy w tygodniu 2-3? ile godzin spędzać na siłce? i czy też przyda się jakiś basen chociaż 3-4 razy w miesiącu a i czy odżywki na masę to zły pomysł? żeby szybciej masy nabrać

Opublikowano

Na początek powinieneś jeść 156-195białka, 390g węglowodanów i 78-85g białka. Gdyby waga stała w miejscu to trzeba więcej węgli dać. Białko znajdziesz w takich produktach jak jajka, kurczak, twaróg, serek wiejski itd, węglę w płatkach owsianych, ryżu, płatkach kukurydzianych, banach a tłuszcze np oliwa z oliwek. Najbardziej polecam Ci założyć konto na stronie potrenigu.pl, tam masz coś takiego jak dziennik treningu, masz praktycznie wszystkie produkty. Ułóż sobie tam dietę i Ci podliczy wszystko ładnie, jak wyglądać powinna dieta popatrz sobie na forum kfd w dziale diety.

Czytałem wiele artykułów, słuchałem różnych opinii i prowadzę trochę inaczej swoją dietę. Mam wyznaczone ile muszę jeść B/T/W, rano jem jajka czy jakiegoś tam omleta z bananami i wpisuję sobie to w dziennik na portrenigu i tak robię ze wszystkim co jadłem, gdy brakuje mi np węgli i tłuszczy to sobie nawet czipsy zjem tylko żeby dobić do odpowiedniego BTW. Robię tak już dłuższy czas i masa ładnie idzie. Co do odżywek, jeśli np nie dasz rady zjeść tych 195gram białka to kup sobie białko(polecam WPC KFD tanie i dobre) ale nie jest to koniecznie lepiej zjeść twaróg czy serek wiejski.

Ćwicz 3-4 razy w tygodniu, na początku zacznij od treningu ogólnorozwojowego. Basen jest jak najbardziej dobrym pomysłem, nie zaszkodzi w niczym :)

Opublikowano

Na początek powinieneś jeść 156-195białka, 390g węglowodanów i 78-85g białka. Gdyby waga stała w miejscu to trzeba więcej węgli dać. Białko znajdziesz w takich produktach jak jajka, kurczak, twaróg, serek wiejski itd, węglę w płatkach owsianych, ryżu, płatkach kukurydzianych, banach a tłuszcze np oliwa z oliwek. Najbardziej polecam Ci założyć konto na stronie potrenigu.pl, tam masz coś takiego jak dziennik treningu, masz praktycznie wszystkie produkty. Ułóż sobie tam dietę i Ci podliczy wszystko ładnie, jak wyglądać powinna dieta popatrz sobie na forum kfd w dziale diety.

Czytałem wiele artykułów, słuchałem różnych opinii i prowadzę trochę inaczej swoją dietę. Mam wyznaczone ile muszę jeść B/T/W, rano jem jajka czy jakiegoś tam omleta z bananami i wpisuję sobie to w dziennik na portrenigu i tak robię ze wszystkim co jadłem, gdy brakuje mi np węgli i tłuszczy to sobie nawet czipsy zjem tylko żeby dobić do odpowiedniego BTW. Robię tak już dłuższy czas i masa ładnie idzie. Co do odżywek, jeśli np nie dasz rady zjeść tych 195gram białka to kup sobie białko(polecam WPC KFD tanie i dobre) ale nie jest to koniecznie lepiej zjeść twaróg czy serek wiejski.

Ćwicz 3-4 razy w tygodniu, na początku zacznij od treningu ogólnorozwojowego. Basen jest jak najbardziej dobrym pomysłem, nie zaszkodzi w niczym :)

sprostowanie nie 85g bialka tylko tluszczy 
Opublikowano

Przecież wagę masz odpowiednią i żadnych odżywek nie musisz brać.

Co do siłowni to najlepiej chodź dwa/trzy razy w tygodniu po dwie godziny wraz z rozgrzewką i rozluźnianiem mięśni po treningu.

Tutaj możesz sobie sprawdzić jakie jest twoje zapotrzebowanie na białko/tłuszcz/węglowodany etc.

http://potreningu.pl/kalkulatory

A co do fast foodów to się ich ograniczaj ! :)

805491408806070489277.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...