Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobranie Chłodzenia I Karty Graficznej

matix4221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chciałbym prosić was o poradę otóż chce wymienić chłodzenie w procesorze ponieważ jest ono bardzo głośnie ( Procesor to AMD FX -4130 ) mam na oku produkt od silentiumpc spartan he912 ( jeśli można jakoś ściszyć obecne chłodznie to możecie mi jakoś poradzić używałem programu speedfan ale jak zminiejszyłem prace wentylatora o 10% to się strasznie przegrzewał ) czy to chłodzenie jest ciche i wydajne ? Następna jest karta graficzna kompletnie nie wiem jaką wybrać , zależało by mi na dobrej jakości w grach teraźniejszych ( Battlefield 4 itp ) maksymalnie chciałbym wydać koło 600-700 zł . Jest jeszcze jedna sprawa moja ubudowa jest stara i nie ładna i chce zmienić na silentiumpc ragnum L50 pure black czy sie opłaca jeśli nie to polećcie mi inną obudowę . Jeszcze podam wam moje podzespoły :

Procesor : AMD FX-4130

Karta Graficzna : Nvidia Geforce GTS 450

Płyta Głowna : MSI 970A-G43

RAM : 8 GB DDR 3

System ; 64 bitowy Windows 7 Ultimate

Zasilacz : CHEFTEC 560V

Opublikowano

Jak buda do 250zł, to polecam Zalman z11 Plus, karta do 700zł, to jakiś GTX 660 (można wziąć odpowiednik Radeona, co kto lubi), chłodzenie poradzi sobie z tym cepem, ale o OC zapomnij.

436951440626370320491.png

Opublikowano

podaj od razu zasilacz bo to na składaka wygląda.

Co do budy cena/jakość nie zgrywają się.

Lepiej coś świeżego i porządnego, np. z3 plus / n200

Zasilacz to CHEFTEC 560 V

Jak buda do 250zł, to polecam Zalman z11 Plus, karta do 700zł, to jakiś GTX 660 (można wziąć odpowiednik Radeona, co kto lubi), chłodzenie poradzi sobie z tym cepem, ale o OC zapomnij.

więc co mam zrobić z tym hałasem ?

Opublikowano

Co do chłodzenia, jak chcesz jakieś tanie to kup przynajmniej HE924, który jest droższy 15zł, a o wiele bardziej wydajny. Mimo wszystko OC na tym nie zrobisz.

Co do obudowy weź Brutusa M23 - całkiem dobra i przewiewna obudowa

Zasilacz to pewnie bomba. Podaj jego model, ale pewnie będziesz musiał kupić coś pokroju Corsair VS 450W. Zasilacz całkiem ok, zostaw.

Jeśli masz 700zł na całość to obudowa 130zł, chłodzenie 65zł = zostanie 500zł. Jak zmieniać już tą grafikę, to na GTX650ti, za około 530zł.

Lepsza obudowa i chłodzenie zmniejszy hałas o wiele. FX'y mocno się grzeją i chłodzenie chodzi pewnie na 100%. Jeśli zależy ci na cichszym komputerze, trzeba wydać koło 200zł na chłodzenie, ale wtedy możliwe już jest oc, tylko płyta główna może sobie nie poradzić :P

Opublikowano

Co do chłodzenia, jak chcesz jakieś tanie to kup przynajmniej HE924, który jest droższy 15zł, a o wiele bardziej wydajny. Mimo wszystko OC na tym nie zrobisz.

Co do obudowy weź Brutusa M23 - całkiem dobra i przewiewna obudowa

Zasilacz to pewnie bomba. Podaj jego model, ale pewnie będziesz musiał kupić coś pokroju Corsair VS 450W. Zasilacz całkiem ok, zostaw.

Jeśli masz 700zł na całość to obudowa 130zł, chłodzenie 65zł = zostanie 500zł. Jak zmieniać już tą grafikę, to na GTX650ti, za około 530zł.

Lepsza obudowa i chłodzenie zmniejszy hałas o wiele. FX'y mocno się grzeją i chłodzenie chodzi pewnie na 100%. Jeśli zależy ci na cichszym komputerze, trzeba wydać koło 200zł na chłodzenie, ale wtedy możliwe już jest oc, tylko płyta główna może sobie nie poradzić :P

A co to jest to OC ? bo nie wiem ;)

Opublikowano

OC jest to zwiększenie fabrycznych zegarów procesora, pozwalające na zwiększenie jego wydajności. Jednak jak nie wiesz o tym nic to albo poczytaj, albo kup gorsze chłodzenie i się tym nie baw. Budżet masz 700zł na całość czy tylko na grafikę?

Opublikowano

OC jest to zwiększenie fabrycznych zegarów procesora, pozwalające na zwiększenie jego wydajności. Jednak jak nie wiesz o tym nic to albo poczytaj, albo kup gorsze chłodzenie i się tym nie baw. Budżet masz 700zł na całość czy tylko na grafikę? a

Na wszystko ale można wyciągnąć jeszcze 100 zł

Opublikowano

podaj od razu zasilacz bo to na składaka wygląda.

Co do budy cena/jakość nie zgrywają się.

Lepiej coś świeżego i porządnego, np. z3 plus / n200

Chyba na gotowca :D

To w takim razie weź GTX660 (630zł), M23 (130zł) i HE924 (60zł). Wyjdzie 820zł.

Albo 650 Ti Boost za nieco ponad 500 i N200 za 150.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ja nie wiem, niektórzy mówią, że N200 to obudowa ATX, no ale jak wół wszędzie jest napisane, że wchodzi tylko mini-ATX, nawet na stronie producenta -,- Ja bym ci polecał bardziej m23, bo na n200 nie ryzykowałbym.

@up

Też dobrze, tylko że zwiększył budżet do 800zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...