Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Prezentacja] Transformice

LittleBlack

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|

|

| reklama

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

codegame_1386253113__20120515124515logo-

http://www.transformice.com/

codegame_1388609989__1.png

Za stworzenie Transformice odpowiada francuski programista Jean-Baptiste Lemarchand, znany również jako Tigronuette lub po prostu Tig, a także grafik Mélanie Christin, posługująca się nickiem Melibellule. Poznali się w pracy i zdecydowali, że wspólnie stworzą grę, którą ostatecznie wydali 1 maja 2010r. Obecnie wraz z 10 innymi ludźmi pracują nad nią w niewielkiej firmie Atelier801.

1388778795-U737114.png

codegame_1388610228__1.png

W grze wcielamy się w postać małej myszki, której zadaniem jest zebranie kawałka sera i dostarczenie go do norki w jak najkrótszym czasie. Gracz kontroluje swoje zwierzątko poprzez klawisze WASD lub strzałki (również te na klawiaturze numerycznej). Dodatkowo, czasami przydaje się również LPM. Dostarczając ser do norki zbieramy punkty. W późniejszym czasie pozwalają nam one na zostanie szamanem, który powinien pomagać innym myszkom dostać się do sera, a następnie do norki. Mapy, na których toczona jest rozgrywka, zmieniają się średnio, co 2 minuty. Jeśli jednak zginiemy, pojawimy się dopiero w następnej rundzie. Czas rundy zostaje skrócony do 20 sekund, gdy szaman zginie. Mapa zmienia się, gdy wszystkie myszy dostarczą ser lub upłynie czas przeznaczony na aktualną mapę.
Rozgrywka podzielona jest na serwery (pod względem wersji językowej), a te z kolei na pokoje. Mamy możliwość dołączenia do istniejącego pokoju lub stworzenia nowego, poprzez komendę /room nazwapokoju.

codegame_1388611362__e0dzks.png

1388781455-U737114.png

codegame_1388610318__1.png

Jak w większości gier, tak i tutaj, prowadzone są statystyki. Podliczane są zebrane przez nas sery, również te, które zebraliśmy jako pierwsi na danej mapie, uratowane myszki jako szaman (myszy doprowadzone do norki), w trybie trudnym, ukończone bootcampy (zostaną opisane później), a także ser zebrany osobiście, jako szaman. Swoje statystyki możemy sprawdzić wpisując na czacie komendę /profil nasznick. Widzimy tu również, który aktualnie posiadamy level (doświadczenie otrzymuje się za przyniesiony ser i uratowane myszy jako szaman), informację o dacie naszej rejestracji, obecny tytuł, plemię i wszystkie odblokowane przez nas tytuły.

Statystyki można również dokładnie śledzić na oficjalnej stronie należącej do twórców gry, do której link podałam poniżej.

http://pl.cheese.formice.com/mouse/Hercia.19227617

codegame_1388768086__untitled.png

codegame_1388610456__1.png

Tytuły odblokowywane są, kiedy zbierzemy określoną ilość serów, doniesiemy ser jako pierwsi, uratujemy wystarczającą ilość myszy lub też ukończymy mapy typu bootcamp. Tytuły można również zdobyć w ramach różnego rodzaju eventów, np. świątecznych. Spis wszystkich tytułów i wymagania na nie można sprawdzić wchodząc w link podany poniżej.

http://pl.cheese.formice.com/titles

Aktualny tytuł, widoczny na naszym profilu, a także pod nickiem podczas rozgrywki, można go zmienić używając komendy /title numertytułu. Numer tytułu z kolei, można sprawdzić wpisując na czacie po prostu /title.

codegame_1388610525__1.png

Twórcy gry, chcąc zadbać o rozrywkę swoich podopiecznych i uniknąć nudy, stworzyli kilka typów map. Postaram się pokrótce opisać każdą z nich.

• zwykłe - mapy zwykłe, to takie, które zostały dodane przez twórców gry, a także przez samych graczy. Zbieramy na nich ser i ratujemy myszki jako szaman.
  • vanilla - w porównaniu do zwykłych, te zawierają wyłącznie mapy oficjalne, czyli te, dodane przez twórców gry. Cele są identyczne, jak w poprzednim przypadku.
  • bootcamp - mapy, w których nie ma szamana, który mógłby zbudować drogę do sera i norki. Przejście tego typu mapy wymaga od gracza niemałego doświadczenia. Każda runda trwa 6 minut, mamy możliwość odrodzenia się, jeśli zginiemy i ponownego rozpoczęcia wyścigu po ser. Przechodząc mapę w tym trybie, odblokowujemy specjalne tytuły.
  • defilante - na tych mapach znajdziemy bonusy i przeszkody na swojej drodze do sera. Przeszkodą są czaszki, których dotknięcie powoduje śmierć, a bonusami sprężyny (wystrzelenie naszej myszki w górę) oraz pioruny (przyspieszenie). Rozgrywka podzielona jest na 10 rund, myszka, która uzyska najwięcej punktów (punkty zdobywane są za doniesienie sera do norki, a także zbieranie bonusów w postaci zielonej jedynki w złotym kółku), otrzymuje skrzydełka widoczne przy nicku. Skrzydełka te są widoczne tylko przez 10 kolejnych map, do momentu wyłonienia kolejnego zwycięzcy. Tutaj również nie spotkamy szamana.
  • racing - kolejna mapa pozbawiona szamańskiej ręki. Myszki podobnie jak wcześniej, walczą o pierwsze miejsce.
  • survivor - przeciwieństwo zwykłych map i vanilli. Tutaj zadaniem szamana jest zabicie wszystkich myszek, znajdujących się na mapie. Wygrywa ta, która przetrwa ataki szamana do końca rundy.

codegame_1388610644__1.png

Na początek mogę zaoferować Wam poradnik, który znalazłam na Youtube. Myślę, że video lepiej pomoże Wam zrozumieć zadanie szamana i poznać jego narzędzia.

codegame_1388766154__bez_nazwy_3.png

Aby przejść mapę należy donieść ser do norki, ser ten nie tylko jest zaliczany do statystyk, ale również gromadzony w sklepie. Za określoną ilość serów mamy możliwość zakupienia przedmiotów modyfikujących wygląd naszej myszki. Może być to na przykład czapka, okulary, wąsy, fryzura czy nawet zupełnie nowe futerko. Dzięki temu możemy zmienić naszą brązową myszkę w groźnego tygrysa czy chytrego lisa. Oprócz serów możemy zdobyć również truskawki, jednak, aby je mieć, zmuszeni jesteśmy do wydania realnych pieniędzy. Za futerko warte 7000 serów możemy zapłacić 500 truskawek, czyli 24zł smsem lub 5 euro poprzez Paysafecard.

qn50a3.png

Kupionych przedmiotów nie możemy już odsprzedać ani nimi handlować. Niektóre z nich można jednak dodatkowo zmodyfikować, mianowicie zmienić ich kolor. Zmiana koloru, czyli customize kosztuje 2000 serów lub 20 truskawek. Nie jest to jednorazowa zmiana, zakupując customize jednego przedmiotu możemy go już modyfikować nieograniczoną ilość razy.

tgw76v.png

codegame_1388769233__poslowie.png

Myślę, że przedstawiłam wszystkie podstawowe zagadnienia dotyczące tej gry, rozważam dodatkowo napisanie większego poradnika na temat szamanów w Transformice. Opiszę i pokażę na ss lub filmie narzędzia szamana oraz moje propozycje konstrukcji na niektórych mapach, zarówno na hard mode, jak i normal. Pojawią się też budowle ekstremalne, np. hard mode bez użycia totemu. Zazwyczaj gram na mapach vanilla, dlatego właśnie na nich będę bazować. W zależności od zainteresowania i potrzeb mogę pokombinować na mapach nieoficjalnych. Być może zdradzę również kilka bugów i sztuczek bardzo przydatnych w grze, o których wiedzą tylko nieliczni polscy gracze (dominującym krajem w tego typu sprawach jest Brazylia i Turcja).

W grze można mnie złapać najczęściej na polskim serwerze, pokój vanilla1. Jak można wywnioskować z załączonych do poradnika ssów, gram pod nickiem Hercia. Chętnie podszkolę nowych graczy, szczególnie polecam się jako nauczyciel szamanowania.

Prezentacja znajduje się również na innym forum, ale jest oczywiście mojego autorstwa.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...