Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Kilka pytań odnośnie stawiania serwera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chcę się pobawić w stawianie serwera, mam jakąś tam wiedzę, ale czasami

niektóre takie "zagadnienia" nurtują mnie...

Chcę prosić was o pomoc o wyjaśnienie..

1.Czy stawianie serwera od podstaw, dosłownie od podstaw, to instalacja systemu FreeBSD X.X, później

Mysql, Apache, Ftp, a później wgranie plików od Mcncc . pl ? Czy jakieś inne?

2.Dlaczego akurat najtrudniejszy system ? FreeBSD ? Nie można jakiegoś bardzo ogarniętego i takiego,

który nie jest tak wrażliwy na różne błędy?

3.JachuPL napisał o serwerze na windowsie, czy to dobre rozwiązanie ?

4.Chciałbym takiego czystego klienta, taki jakiś z 2010/11/12r., gdzie rozpakuje sobie jakiś xxx.eix/epk

i nie scrashuje mi plików, że będą one miały 0kb/mb/gb/tb itp..

5.Na jakim game najlepiej postawić serwer ? Chcę aby statystyki były z 125, level może być 105/125.

Widzę bardzo dużo tych game i to na epvp i na mpc(to chyba CTRL+C a później -,,-+V) i zastanawiam

się, który jest po co ... nikt nie zrobi jakiegoś spisu, tylko taka rozsypka.

6.Zabezpieczenia( o tym zeroo wiem.); Czy takie podstawy typu hasła do maszyny, mysql, ftp to już

jakiś poziom zabezpieczeń? Trzeba mieć jakiegoś Firewall'a ? (chyba jest wbudowany jakiś w freebsd)/

DDos to atak, który crashuje maszyne, a czy może być tak, że po prostu on ją rozsypie(zdaje mi się

to nie możliwe, no ale freebsd ma jakąś wrażliwość na błędy).

a tutaj bonus taki...

1.GM zarabia sobie jako członek(kiedyś mi przeszło przez oczy 50-55$) Polski metin to maszyna bodajże

Niemców, tyle że nie mają dostępu do bazy, więc czyżby ukształtowała się mafia yangowców? Czy nie uważacie,

że gra miała by sens gdyby nie było yang na allegro, albo trafiały się bardzo rzadko za konkretną cenę, a nie

śrubki?

Opublikowano

1. Tak instalowanie serwera od podstaw to na początek stworzenie/instalacja FreeBSD i wszystkiego czego z nim związane aby mieć maszynę bo bez tego żadna gra ani rusz ;]

2. Na FreeBSD się za bardzo nie znam ale z tego co czytałam/słyszałam to on jest najlepszy pod metina ;p I wszyscy na nim robią ;p Widziałam na innych systemach ale to były wielkie fejki i każdy po nich zjechał po całej linii więc wszyscy biorą znany/stary który jest od dawna w użyciu ;]

3. I tak i nie ;p Z jednej strony to dobre rozwiązanie bo nie trzeba się bawic w te wszystkie maszyny itd lecz z 2 strony podobno bardzo dużo dużo błędów w tym jest i nie opłaca się tego robić ;p A jeszcze w launcherze do tych plików wszystkim się dzieją dziwne rzeczy ale to chyba kwestia gustu ;p

4. No cóż tego jest pełno praktycznie każdy który jest tu na forum jest dobry i da się wypakować pliki root a jeśli są zaszyfrowane to i tak nasi hackjerzy z forum dadzą rade to rozszyfrować ;p tu masz temat z jakimiś klientami :D

http://www.mpcforum.pl/topic/287512-ankietanajlepszy-klient-metin2/

5. Hmm chyba game wszystkie są dobre to tylko kwestia gustu co Ci jest potrzebne ;p Bo max lvl sobie możesz zmienić i tak w configach więc tylko poszukaj ze statami 125 pkt ;p A jeśli coś się nie spodoba to diffów do game jest pełno :D A teraz po wycieku tego source to prawdopodobnie sam sobie będziesz mógł zrobić game bez diffów jeśli ktoś mądry ogarnie co i jak i wrzuci na forum :D Co do game to masz tutaj z pkt 125 ;p http://www.mpcforum.pl/topic/744876-dl-game-2089-edit-by-sasori-aktualizacja/

6. Oczywiście zmiana haseł to tylko drobnostka jeszcze trzeba zabezpieczyć ze strony klienta np. zaszyfrowanie root / zmiana rozszerzenia plików. Ze strony serwera jest rowniez dużo zabezpieczeń musisz poszukać na forum jest wiele tematów jak zabezpieczyć serwer . Poszukam również i dam edita ;]

Co do ddos to raczej się nie zabezpieczysz jedynie dobry dedyk z filtrem anty ddos ;p

7./1. Oczywiście że gra byłaby lepsza gdyby yang nie było na allegro i prawdopodobnie rozwinęła się taka grupa która tym handluje lecz to chyba nie ma nic wspólnego z GM'ami a raczej tą fuzją i jakieś kradzieże były ;]

Pozdrawiam

Zbieram +

Opublikowano

Up.

Jesteś pierwszy, który dostałby warna ;)

2UP.

A jeżeli chodzi o pierwsze pytanie, to mcncc.pl ? Bo ma bugów trochę, ale taki terenzo albo Bambus3k też na czymś musiał

zrobić serwer.

Ale ogólnie to dzięki ;)

Opublikowano

Terenzo robił swoje pliki :D Jeśli chcesz to go zapytaj on czasem egzystuje na tym forum ;p

Zbieram +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...