Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znów to RAM ;)

TheManiackPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z RAM a dokładnie z FPS.

Mam RAM'u 3GB.

Do Minecraft przydzieliłem 2GB a i tak są niskie FPS i lagi.

Na serwerze gdzie mają dużo RAM a graczy jest ok 20/25 to mam takie spadki FPS nwt do 7 a tak to mam ok 20/40 FPS.

Wytłumaczycie mi od czego to może być ?
Szukałem na forum odpowiedzi lecz jej nie znalazłem.

Mam OptiFine wszystko na niskich detalach ustawione prócz FPS (tu jest MAX) i Render (mam na NORMAL)

Na singleplayer mam od 70 do nawet 120 FPS.

Podczas grania nie mam żadnych programów włączonych.

Nie wiem czy to ma coś wspólnego z grą, ale mam dysk twardy 500 GB, a wolnego miejsca jest ok 130 GB.

Dodatkowe pytanie, czy jak zeskanowałbym komputer 100 %, to czy by to jakoś pomogło. (nie skanowałem kompa dokładnie od ok 5 miesięcy)

Ważniejsze info o sprzęcia :

Procesor : Intel Core i5 2.27GHz

Zainstalowana pamięć RAM : 3.00 GB

Typ systemu : 64-bitowy system / Windows7

kffy.png

@Edit

Zapomniałem dodać, że gdy mam 1 GB w Minecraft czy 2GB przypisane to nie zmienia się nic.

graphic.png

Opublikowano

To jak będziesz grać na seerwie zmień renderowanie na mniejsze i napewno pomoże :)

Niespodzianka

<

Opublikowano

To jak będziesz grać na seerwie zmień renderowanie na mniejsze i napewno pomoże :)

Ale jak zmienie na mniejsze to będzie jeszcze gorzej, bo ja gram na serwach PVP i HardCore, więc takie renderowanie odpada.

graphic.png

Opublikowano

@up w laptopie debilu powodzenia

nic dziwnego ze masz lagi grafa ... jakies badziewie ponad 3 letnie i do tego procek ktory dupy nie urywa

"Panie mądry" mój kolega ma słabszego kompa i lepiej chodzi mu minecraft.

I druga sprawa do Ciebie : MÓGŁBYŚ MNIE NIE WYZYWAĆ ???

graphic.png

Opublikowano

nic dziwnego ze masz lagi grafa ... jakies badziewie ponad 3 letnie i do tego procek ktory dupy nie urywa

Co mają lagi do spadków FPS?

@top

Minecraft zużywa RAMu tyle ile potrzebuje, nawet jak mu przypiszesz 10GB to nie znaczy że będzie je wykorzystywał.

Pobierz MSI Afterburner i się pobaw, powinno się poprawić.

Opublikowano

MC zużywa zwykle około 350MB... Więc powinno przypisać się coś koło tego. A np 440MB świetnie się nada do teksturek 32x32. ()

http://www.minecraftforum.net/topic/249637-164-optifine-hd-c8-fps-boost-hd-textures-aa-af-and-much-more/

Tips and tricks:

1. Download the latest Java 7 builds from here: <> Minecraft should run much smoother with less lag spikes. It really helps.

2. Set the Java process to higher priority

3. Set "Limit framerate" to Max FPS. The limiter is so implemented that it always decreases the FPS.

4. Update LWJGL from here.

5. Lauch Minecraft with less memory (yes, really). Usually it does not need more than 350 MB and runs fine on all settings with the default texture pack. By default java allocates way too much memory (1GB) which may get swapped to disk and the overall performance may suffer a lot. To start Minecraft with less memory:

Download and start the Magic Launcher.

Click Setup, click tab Advanced

Enter 350 in the field "Memory"

Click OK

Login and play

6. Check your computer for malware and viruses - even "harmless" malware programs may affect badly the Minecraft performance.

W szybkim tłumaczeniu:

1. Zaktualizuj jave

2. Ustaw proces javy na najwyższy.

3. Nie ustawiaj limitu FPS (Czyli ustaw na Max FPS)

4. -------------- (Aktualnie MC sam aktualizuje LWJGL więc ten punkt jest nie ważny)

5. Uruchom MC z mniejszą ilością pamięci, MC zwykle potrzebuje mniej niż 350MB na domyślnych teksturkach. Domyślnie java alokuje zbyt dużo pamięci która może być przeniesiona przez system na dysk co znacznie spowolni grę.

6. Wirusy i takie tam.

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Czytałeś uważnie temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...