Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak pozbyć się czarnego ekranu na karcie NVIDIA i ATI

Gość Valze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NVIDIA

Wersja tekstowa:

Klikamy ppm na pulpicie i wybieramy "Panel sterowania NVIDIA", wyskoczy nam panel z którego w lewej części wybieramy opcje "Zarządzanie ustawieniami 3D". W zakładce "Ustawienia globalne" przechodzimy do listy rozwijanej "Preferowany procesor graficzny" a z niego wybieramy opcję "Procesor NVIDIA o dużej wydajności". Teraz przechodzimy do zakładki "Ustawienia programu", w pierwszym punkcie "Wybierz program do dostosowania:" dodajemy ścieżkę do gry, w moim przypadku: "D:\Gry\Combat Arms EU\CAV.exe", z drugiego punktu "Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu" i znowu wybieramy "Procesor NVIDIA o dużej wydajności", po takim zabiegu potwierdzamy wszystko, i klikamy zastosuj.

Teraz po włączeniu gry, lagi powinny ustać, a czarny ekran w dymie już nie będzie nam przeszkadzał. Ten sposób jest tylko dla kart graficznych NVIDIA. Jeśli nie masz karty dedykowanej, a masz samą integrowaną to problemu nie rozwiążesz. Problem zdarza się tylko w laptopach, użytkownicy pecetów nigdy nie będą mieć takich problemów.

Wersja graficzna:

Jeśli nie masz "panelu sterowania NVIDIA", musisz pobrać odpowiednie sterowniki z tej strony:

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Jak nie wiesz jaką masz kartę, to przejdź do menedżera urządzeń, w tym celu uruchom "uruchom" i wpisz frazę "devmgmt.msc" (bez cudzysłowu), i rozwiń "Karty graficzne".

Mam nadzieję że chociaż trochę Wam pomogłem, i Wasza karta zintegrowana sobie odpocznie. Pozdrawiam.

ATI Radeon

Klikamy PPM na pulpicie i wybieramy 'Konfiguruj przełączanie grafiki', w ostatnio używanych powinien być engine.exe i przypisujemy mu "Wysoka wydajność" i dajemy zastosuj. To tyle.

http://www.mpcforum.pl/uploads/images/713981408800821949229.jpeg

Sterownik:

http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/downloads.aspx
Słyszałem ostatnio, że już nie ma problemów z czarnym ekranem na karcie zintegrowanej, ale ten poradnik nadal pozwala uzyskać więcej FPS'ów w grze. Pozdrawiam.
Opublikowano

Wersja tekstowa:

Klikamy ppm na pulpicie i wybieramy "Panel sterowania NVIDIA", wyskoczy nam panel z którego w lewej części wybieramy opcje "Zarządzanie ustawieniami 3D". W zakładce "Ustawienia globalne" przechodzimy do listy rozwijanej "Preferowany procesor graficzny" a z niego wybieramy opcję "Procesor NVIDIA o dużej wydajności". Teraz przechodzimy do zakładki "Ustawienia programu", w pierwszym punkcie "Wybierz program do dostosowania:" dodajemy ścieżkę do gry, w moim przypadku: "D:\Gry\Combat Arms EU\CAV.exe", z drugiego punktu "Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu" i znowu wybieramy "Procesor NVIDIA o dużej wydajności", po takim zabiegu potwierdzamy wszystko, i klikamy zastosuj.

Teraz po włączeniu gry, lagi powinny ustać, a czarny ekran w dymie już nie będzie nam przeszkadzał. Ten sposób jest tylko dla kart graficznych NVIDIA. Jeśli nie masz karty dedykowanej, a masz samą integrowaną to problemu nie rozwiążesz. Problem zdarza się tylko w laptopach, użytkownicy pecetów nigdy nie będą mieć takich problemów.

Wersja graficzna:

Jeśli nie masz "panelu sterowania NVIDIA", musisz pobrać odpowiednie sterowniki z tej strony:

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Jak nie wiesz jaką masz kartę, to przejdź do menedżera urządzeń, w tym celu uruchom "uruchom" i wpisz frazę "devmgmt.msc" (bez cudzysłowu), i rozwiń "Karty graficzne".

Mam nadzieję że chociaż trochę Wam pomogłem, i Wasza karta zintegrowana sobie odpocznie. Pozdrawiam.

(TuT do ATI Radeon - wkrótce)

hmm po moim poscie napisales tuta :D fajnie :D

like it leci :D

dodaj ze likwiduje tego typu bugi

1388677181-U374573.jpg

Opublikowano

A wiesz może jak na Intelu naprawić?

A masz kartę graficzną dedykowaną?

Opublikowano

zrobiłem wszystko z instrukcją i nic nie pomogło ;/

Mój ss

Nie możliwe, dałeś "Procesor o wysokiej wydajności"?

Opublikowano

wszystko zgodnie z instrukcją :P

W ustawieniach globalnych też?

Opublikowano

A spróbuj wyłączyć tą kartę graficzną "Intel HD..."

Opublikowano

nie wyłączyłem , ale udało mi się naprawić po części ... czarnego zrzutu nie ma ale lagi są i nie wiem czy przez to czy nie ... przed chwilą speckriss na arms race był zbugowany tak więc nie wiem czy w pełni poptawnie działa ta karta.

A może by tak Lajka ?!

Opublikowano

Można coś zrobić z kartą intel HD Graphics Familes? Można do niej sterowniki NVidii ściągnąć? Jak tak to które?

Przez sposób KimAhYoung każdym razem gdy wchodzę do rooma to wyrzuca do pulpitu.

I jeszcze nie mogę usunąć cały rejestr bo mam tam dużo rzeczy od różnych programów.

Gdzie szukać tego rejestru w regedit?

Okej, już sobie poradziłem przez to cały komputer mi się zamulił.

Wystarczy rejestr cofnąć do poprzedniego dnia lub skorzystać z instrukcji:

Removing the Patch
** 1. Reboot your computer.
** 2. Open Notepad.
** 3. Copy and Paste this in Notepad.
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Cl ass\{4D36E968-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000]
"~Engine.exe"=dword:00000000
Please note, there is an extra space in the word "Class" due to a glitch in the forum software. Please remove it when you copy/paste

** 4. Click "File" > "Save As..".
** 5. Change the "Save as type:" to "All Files (*.*)".
** 6. Type in "unpatch.reg" in the file name, make sure that is the name doesn't have a ".txt" on it.
** 7. Find the saved file, and run it.
** 8. Click "Yes" and "Yes". This very unlikely to damage your computer.
** 9. Reboot your computer.
** 10. Run Combat Arms, and go to the Overdose vents.
** 11. Black screen? Congratulations, you've uninstalled the patch!

To można coś z tym sterownikami zdziałać, czy raczej nie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam karta graficzna intel hd graphics 3000 zna ktoś sposób na czarny ekran w gazie na ft??? karta zintegrowana nie da się przełączyć na inną

jak nic nie da się zrobić to; sprzedam laptopa acer aspire intel core i 3 win7

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualizacja poradnika o część dla karty graficznej ATI Radeon.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

intel hd graphics 4600 czarny ekran tak samo z tym gazem. Jest to zintegrowana karta jeśli ktoś pomoże mi z tym może liczyć na gifta 7dni spec item lub spec:)

Opublikowano

intel hd graphics 4600 czarny ekran tak samo z tym gazem. Jest to zintegrowana karta jeśli ktoś pomoże mi z tym może liczyć na gifta 7dni spec item lub spec:)

Na integrze się raczej teog nie pozbędziesz.

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...