Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] O ile lepsza grafika ?

Manio356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Mam sprawę dotyczącą grafiki.

Aktualnie w moim zestawie mam Radka R9 270X 2GB (który chcę kupić):

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-270x-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-dp-bf4-r9-270x-gaming-2g-battlefield-4-w-zestawie-599579/

Na oku mam GeForce GTX 760 2GB:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-n760-tf-2gd5-oc-546618/

Chodzi mi o to czy powyższy GTX jest lepszy od tego Radka, chodzi mi o np. temperatury, wydajność, głośność pracy. Oglądając test tej karty na morele.net wyniki w np. BF4 na ultra są według mnie całkiem dobre (chociaż pewnie tam jest i7 a ja mam i5-4570 3.2GHz więc może będzie różnica o powiedzmy 20FPS bo procek też robi swoje). Muszę kupić trochę lepszą kartę, ponieważ nie mam zamiaru po chwili wymieniać części oraz gry typu BF4, FC3 wymagają bardziej grafiki niż procka (chociaż też jest on ważny).

Oto reszta mojego kompa czy wszystko będzie pasować do siebie pod względem wielkości, wydajności oraz czy płyta główna będzie wystarczająca ?:

http://www.morele.net/inventory/info/udI92a/

Pozdrawiam, za pomocne odpowiedzi dam oczywiście like.

Opublikowano

Praktycznie jeden poziom, z tym że Radeon w niektórych grach będzie wyprzedzał GTXa (szczególnie w wysokich rozdzielczościach, ale pewnie nie będzie to ciebie dotyczyło, obstawiam że grasz w FHD), w niektórych odstawał. Ogółem traci jakieś 3-5%. Jest nowszy i tańszy - zaleta, ale z kolei nieco się grzeje. Pamiętaj, że z Nvidią masz 3 gierki ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@up

W co chciałbym głównie grać: BF4 i 3; FarCry 3; Crysis 2 i 3; Spleeping Dogs; SaintRow 3 i 4; te gry co są razem z GTX; Inne tego typu gry.

Również pewnie chciałbym się pokusić jak wyjdzie o np. Thief 4 oraz WatchDogs.

Która z tych grafik będzie lepsza pod tego typu tytuły ? Jaką wy byście wybrali gdybyście mieli kupować ?

Wiadomo wydajność jak i temperatury są ważne.

@edit

Radek czy GTX się bardziej grzeje i ma tą mniejszą wydajność ?

Raczej będę grać w HD lub FHD w chociażby wysokich ustawieniach (ultra aż tak nie potrzebuje a kilka FPS więcej).

Opublikowano

@up

W co chciałbym głównie grać: BF4 i 3; FarCry 3; Crysis 2 i 3; Spleeping Dogs; SaintRow 3 i 4; te gry co są razem z GTX; Inne tego typu gry.

Również pewnie chciałbym się pokusić jak wyjdzie o np. Thief 4 oraz WatchDogs.

Która z tych grafik będzie lepsza pod tego typu tytuły ? Jaką wy byście wybrali gdybyście mieli kupować ?

Wiadomo wydajność jak i temperatury są ważne.

@edit

Radek czy GTX się bardziej grzeje i ma tą mniejszą wydajność ?

Raczej będę grać w HD lub FHD w chociażby wysokich ustawieniach (ultra aż tak nie potrzebuje a kilka FPS więcej).

W tych tytułach w FHD lepiej sprawdzi się 760.

To Radeon się potrafi grzać ;)

Porównanie (Full HD, maks.):

Crysis 3 - R9 31 klatek, GTX 35.

Far Cry 3 - R9 46, GTX 50.

W innych grach podobnie, Radeon ma znacząca przewagę chyba tylko w GRIDzie w 1440p, ale ta gra bardzo lubi Radeony. Brałbym Nvidię, szczególnie że te wyniki są dla referenta NVIDII i dla fabrycznie podkręconego Radka. Jaki masz budżet? Trzeba jeszcze wybrać producenta, ale MSI na które patrzyłeś jest OK.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Radeon r9 270x jest na podobnym poziomie jak pisał Kiciak, Kicaław, Kiciaław? Nieważne, zmień nick :D .

Praktycznie jeden poziom, z tym że Radeon w niektórych grach będzie wyprzedzał GTXa (szczególnie w wysokich rozdzielczościach, ale pewnie nie będzie to ciebie dotyczyło, obstawiam że grasz w FHD), w niektórych odstawał. Ogółem traci jakieś 3-5%. Jest nowszy i tańszy - zaleta, ale z kolei nieco się grzeje. Pamiętaj, że z Nvidią masz 3 gierki ;)

A nawet w niektórych grach jest lepszy. Jest tańszy, a wydajność podobna.

Weź tego Radeona albo dołóż do gtx 770.

Ten Radeon tak się nie grzeje.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Radeon r9 270x jest na podobnym poziomie jak pisał Kiciak, Kicaław, Kiciaław? Nieważne, zmień nick :D .

A nawet w niektórych grach jest lepszy. Jest tańszy, a wydajność podobna.

Weź tego Radeona albo dołóż do gtx 770.

Czytać nie umiesz :D Radiatorze...

Lepszy jest w nielicznych produkcjach + jak pisałem kultura pracy.

Ponad 400zł to nie jest takie ,,a tam, dorzucę sobie".

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Czytać nie umiesz :D Radiatorze...

Lepszy jest w nielicznych produkcjach + jak pisałem kultura pracy.

Ponad 400zł to nie jest takie ,,a tam, dorzucę sobie".

Ale to zależy od autora:
http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-geforce-gtx770-directcu-ii-oc-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,38740.html
Przy gtx 760 toróżnica max. 5% i to w takich produkcjach jak Metro: Last Light/Crysis, czyli wspieranych przez Nvidię, a tych jest coraz mniej.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Wezmę raczej tego GTX (jakoś wydaje mi się że może być lepszy do gier).

A co do budżetu grafiki to i tak już go przekroczyłem.

Czy ta płyta główna będzie pasować pod względem wielkości i ogólnie (nazwijmy to wydajności) czy lepiej kupić coś droższego powiedzmy o 50/100zł (aby pasowała do reszty kompa).

Opublikowano

Wezmę raczej tego GTX (jakoś wydaje mi się że może być lepszy do gier).

A co do budżetu grafiki to i tak już go przekroczyłem.

Czy ta płyta główna będzie pasować pod względem wielkości i ogólnie (nazwijmy to wydajności) czy lepiej kupić coś droższego powiedzmy o 50/100zł (aby pasowała do reszty kompa).

Powinna pasować.

graphic.pnggraphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...