Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile ten serwer uciągnie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuję zrobić serwer Network (kilka trybów na jednym).

Ostatnio zaciekawiła mnie oferta hostingu FiberHost:

- Procesor - Intel Core i3-3220 3.30GHz

- RAM - 64GB

- Max. slotów - 999

- Dysk SSD - 5GB (możliwość dokupienia)

I to wszystko w cenie 150zł/msc. (teraz promocja 50% taniej).

Moje pytania są takie:

1. Czy jest to słaba/średnia maszyna?

2. Ile slotów na tym uciągnę bez lagów, licząc nawet po 125MB na slot powinno wejść bez problemu te 500slotów (pluginów będzie pewnie z 30, może mniej, może więcej + pewnie kilka światów, wiadomo ma być to Network).

3. Ma/Miał ktoś już ten pakiet OBSIDIAN i ma jakieś opinie - pozytywne/negatywne?

4. Ile około dysku SSD będzie potrzebne do utrzymania tak dużego serwera (5GB to na pewno za mało).

5. Jakie tryby byście chcieli na takim serwerze ?

Pozdrawiam, dam like za pomoc.

PS: Jeśli sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę.

Opublikowano

szczeze wydaje mi sie ze ten fiberhost to sciema z tym ramem wgl ja bym ci radzil kupic jakis vps na ovh np 8gb ramu postawisz sb jeszcze ts 3 i na spokojnie 70 slotow na tym wejdzie a serwa i tak szybko nie rozkrecisz

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Aktualnie piszę z BOK FiberHost, próbuję się czegoś więcej dowiedzieć bo też mi się wydaje że byłoby za pięknie i łatwo żeby taki serwer był za 150zł chyba że RAM też jest dzielony z innymi kupującymi (bo procesor w 90% jest).

@minelife1222

Tylko też porównaj VPS np. 8GB za +/- 200zł gdzie postawie MC 70slotów i TS3 a tą ofertę gdzie za prawie połowę ceny mógłbym mieć minimum 200slotów

Ewentualnie wybiorę wtedy ofertę lvlup.pro gdzie za 100zł mogę mieć 8GB RAM i postawię na tym może 100slotów (ew. 10GB za 125zł i będzie może minimalnie 100slotów+)

Na razie czekam na opinie innych użytkowników.

Opublikowano

- Procesor - Intel Core i3-3220 3.30GHz

Jeśli idziesz z taką ilością ramu, to przydał by się lepszy procesor, bo taki to jest można by powiedzieć "laptopowy", mój stacjonarny za 2000 zł ma i5.

space-core-o.gif

Opublikowano

Jeśli idziesz z taką ilością ramu, to przydał by się lepszy procesor, bo taki to jest można by powiedzieć "laptopowy", mój stacjonarny za 2000 zł ma i5.

Tak ja mi odpisali to ten procesor ma niby:

Łącznie maszyna ma 12 rdzeni 24 wątk

I jak chciałbym mieć go na własny użytek to musiałbym dodać jeszcze jedno zero.

Potwierdzić ani zaprzeczyć tego nie mogę bo się na tym aż tak nie znam.

Czekam na info od FiberHost co do tego 64GB RAM (czy jest na mój użytek czy współdzielony)

Opublikowano

64 gb masz zagwarantowane... ale co z tego, jesl procesor masz 2rdzeniowy i nie bedzie wyrabial? pozatym czy pytales sie o lacze internetowe? zapewne WLASNIE TO jest haczykiem, a ping na takim serwerze bedzie taki... jak stad do afryki. zarowno dysk masz 5GB pod SSD, wiec twoje przemyslenia rowniez nie sa wyjasnione, skoro za taka sama maszyne z 2TB placisz 100 zlotych wiecej. To nie zadna sciema, ale nie oplaca sie tego brac, bo serwer nie bedzie mial raczej lagow jak na te 999 slotow, zato niestety albo i stety lacze internetowe bedzie za slabe, a jak bedziesz chcial wejsc w interakcje z innymi graczami(pvp i te rzeczy...) to szczerze sie zawiedziesz.

Ból jest twoim przyjacielem, sprzymierzeńcem... Ból mówi, kiedy jesteś poważnie ranny... A wiesz, co jest w bólu najlepsze? Pokazuje, że nie jesteś jeszcze... MARTWY! ~ Kaneki Ken

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...