Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Poradnik nie jest mój ja jedynie go przetłumaczyłem na potrzeby forum MPC. Poradnik przeznaczony jest na Visual Basic.

Zaczynamy!

1. Potrzebujemy 2 pola tekstowe i jeden przycisk polecenia

2. Najpierw dodaj 2 pola tekstowe i przycisk polecenia

3. Kliknij dwa razy na przycisk polecenia i wklej ten kod

To jest ukryta treść, proszę

4. Zrób tak

5. Zmień tekst przy dobrym i złym logowaniu

If Text1.Text = Username And Text2.Text = Password Then

MsgBox("Tu wpisz komunikat po dobrym logowaniu")

Unload Form1

Form2.Show

Else

MsgBox("Tu wpisz komunikat przy złym logowaniu")

Nie specjalizuje się w VB więc jeśli są jakieś błędy to mówcie

hjln299024443d.gif Piszę poprawnie po polsku
Opublikowano
Nie specjalizuje się w VB więc jeśli są jakieś błędy to mówcie

Wygląda, że jest OK, ale to zdaje się VB6. Żeby nie konsternować tych, którzy kodują w VB8, to dodam podobne rozwiązanie:

W menu "Project" wybieramy "Add New Item". Na liście wybieramy "Login Form" i dodajemy do naszego projektu. Teraz musimy ustawić LoginForm1, żeby ładowała się przed Form1, czy innym okienkiem. Wybieramy z menu "Project" na samym dole "nazwa_naszego_projektu Properties...". Pojawi nam się okienko w którym wybieramy nasz "LoginForm1" przy opcji "Startup form". Teraz wchodzimy do zakładki z Designem "LoginForm1" i klikamy dwa razy na przycisk "Ok". W kodzie przycisku wpisujemy coś takiego:

Do timera (u mnie o nazwie Timer1) wprowadzamy:

"Tomek", to przykład poprawnego loginu, a "haslo123" przykład hasła.

Jeśli robicie w VB6 i dopiero po jakimś czasie dodajecie nową formę do logowania, to też raczej trzeba ją ustawić, żeby pokazywała się jako pierwsza.

PS.: To jest dobre rozwiązanie, jeśli użytkownikami naszego programu są ludzie, którzy nie mają większego pojęcia o programowaniu i tzw reverse engineering. Łatwo taki program zdekompilować, lub odpowiednim narzędziami wyłowić same stringi i odnaleźć nasze hasło. Jeśli to ma być skuteczne, to warto pomyśleć o jakiejś metodzie zabezpieczenia programu przed dekompilacją, np programami do szyfrowania, obfuscowania i kompresjii, jak Themida.

Edit: wprowadziłem małą poprawkę, przez dodanie timera i uruchomienie go w przycisku, bo jeśli na starcie ukryjemy okienko z logowaniem i zamkniemy Form1, to program wciąż będzie działał w tle. Timer rozwiązuje ten problem. Żeby nie obciążać procesora nie musi mieć niskiego interwału.

• Dodaj nową pozycję...