Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie kolizji do własnych obiektów 3Ds Max

baran860

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema chciałem wam pokazać jak stworzyć kolizję do własnoręcznie stworzonych obiektów.

Do przeprowadzenia operacji potrzebne nam będą:

-3Ds Max wersji 7

-Exporter do formatu .gr2

-Skrypt który wyeksportuje kolizje

-Popcorn

Zapraszam na seans!

Filmik!

!UWAGA Zapomniałem Dodać!

Tag "collision" można dodać tylko do obiektów takich jak:

-Plane

-Sphere

-Cylinder

A tag "height" do każdego obiektu przekonwertowanego na "mesh"

Strefa downloadu!

Exporter do .gr2 możecie pobrać stąd:

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/fec42f1238b5861f6ffc0f9bd5774cdc30f77c194a167435500dc9d32e70cdf8/analysis/

Skrypt do exportu .mdatr:

M2_Col_Helper.zip

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/1bddd07006026c8a8cf68b183e294d7b20191bdc4872e3b52727a48f74e6de61/analysis/1388347508/

3Ds Max w wersji 7 pobierzecie z tego tematu:

http://www.mpcforum.pl/topic/970745-tut-jak-stworzyc-nowa-animacje-go-gry-metin2/

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Super ! w końcu ktoś coś ciekawego pokazuje przyda się początkującym czyli mnie :D

A tak z innej beczki, mam taki problem że nie widzę broni w grze, zrobiłem kości nie wiem czy poprawnie ;/

mam granny2.dll wersji 2.8 zgodne z modelem, a nadal broni nie widać.

Czy dałbyś rade wstawić Vtut jak zrobić poprawnie miecz?? lub jak poprawnie wstawić kości do broni,

widziałem twój tut z dodaniem kości do NPC, a zależy mi jak wstawić do broni.

Korzystam z 3ds max 10 i z plików rykox.

2jdf0ab.png     

Opublikowano

Baranku :D A zastanawiałeś się nad wrzuceniem teksturowania modelu - UnwrapUVW , generowanie siatki itd . ?

Pomyślę nad tym chociaż to nie jest aż tak mega trudne ;)

Super ! w końcu ktoś coś ciekawego pokazuje przyda się początkującym czyli mnie :D

A tak z innej beczki, mam taki problem że nie widzę broni w grze, zrobiłem kości nie wiem czy poprawnie ;/

Czy dałbyś rade wstawić Vtut jak zrobić poprawnie miecz?? lub jak poprawnie wstawić kości do broni,

Jak stworzyć broń dokładnie opisał BombWork, nie trzeba wstawiać kości do broni

Opublikowano

Zapewne używasz jakiejś nowszej wersji pluginu expotron, silnik gry metin nie obsługuje nowszych wersji, musisz posiadać wersję 2.6 (z tego co pamiętam) lub wcześniejszą.

@Down

Wersja 2.4 jest potrzebna do poprawnego działania animacji, aby modele działały poprawnie wystarczy wersja 2.6.0.10

@*HeadShot*

Masz rację, właśnie dlatego ten konwerter Ci nie działa, nieważne jakiego dll masz w kliencie, wypakuj broń (standardową) którą już masz w kliencie i zobacz za pomocą granny viewer w jakiej ona jest wersji. Wersje powyżej 2.6 są niewidoczne w kliencie.

Opublikowano

Zapewne używasz jakiejś nowszej wersji pluginu expotron, silnik gry metin nie obsługuje nowszych wersji, musisz posiadać wersję 2.6 (z tego co pamiętam) lub wcześniejszą.

model mam w zapisany w wersji 2.8.39.0 , a w kliencie gry mam granny2.dll w wersji 2.8.49.0

Musi posiadać 2.4 a jeśli posiada 2.6 to polecam konwerter z 2.6 na 2.4

Ten konwerter mnie nie działa, może dlatego że mam zapisane w wersji 2.8

PS

nie zaśmiecajmy koledze tematu jakoś sobie poradzę xD w końcu się uda :)

2jdf0ab.png     

Opublikowano

O tym sposobie nie wiedziałem :D Te wykonanie to są same podstawy w 3D maxie :D Bardzo dobrze wytłumaczone, a realizacja tego dziecinnie prosta. Like ;)

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

Mistrze, jest ktoś kto wie dlaczego takie coś dzieje się po włączeniu 3ds max'a?

p1l24oO.jpg

Wygląda to tak, że po kliknięciu w jednym z 4 okienek, albo robią się białe albo przyjmują tło pulpitu :D

Opublikowano

Mistrze, jest ktoś kto wie dlaczego takie coś dzieje się po włączeniu 3ds max'a?

p1l24oO.jpg

Wygląda to tak, że po kliknięciu w jednym z 4 okienek, albo robią się białe albo przyjmują tło pulpitu :D

Odinstaluj i zainstaluj jeszcze raz albo uruchom w zgodności z innym systemem windows.

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

p1l24oO.jpg

Costumize -> Prefences ->Zakładka "Viewports" -> Choose Driver -> Wybierz "software"

Wyłącz i włącz 3Ds Maxa jeśli nie pomoże to próbuj z innymi ustawieniami.

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...