Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź] [Freebuild] [Prace] [Rozwinięta ekonomia] [Firmy] [Możliwość założenia własnej wsi] [Fabryki]!

Cailo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie będzie to jakaś rozbudowana prezentacja, bo tak na prawdę jeszcze nawet nie zacząłem prac nad serwerem.

Może zacznę od spraw bardziej organizacyjnych:

-Nad serwerem będę pracował sam. Znam się na javie i pluginach.

-Mam zamiar wprowadzić własny launcher. (po co launcher? Odpowiedź jest banalna - żeby wyeliminować cheaterów. Będzie on działał na zasadzie: przy próbie połączenia z serwerem launcher będzie musiał wysłać zaszyfrowane hasło, bez tego serwer odrzuci połączenie. No dobra, ale przecież można zainstalować cheaty do serwerowego launchera... NIE! Jeśli w launcherze znajdą się obce pliki, któryś plik zmieni rozmiar itd. hasło zostanie zmienione, a serwer odrzuci połączenie. W launcherze znajdą się niektóre mody typu optifine, minimapka.)

-Co do maszyny na razie nie wiem ile będzie slotów, ale na start conajmniej 40. (to zależy od tego jaki będzie odzew na prezentację)

-Prawdopodobnie w launcherze zostanie zablokowane całkowicie tworzenie multi-kont i to nie przez IP. Może ktoś z Was się już spotkał z TZW serialem komputera - jest to identyfikator, który pochodzi z procesora, karty graficznej i płyty głównej, więc jeśli przyjdzie komuś do głowy łamać regulamin już na serwer nie wróci... No chyba, że zmieni komputer :)

Dobra, teraz przedstawię Wam zarys serwera.

-Działki: Nie będzie tak łatwo, jak na innych serwerach. Działki nie będą za darmo. Najpierw za np 1000 złota będzie można wynająć małe mieszkanko, potem większe, przechodząc przez apartamenty aż po wielkie działki. Będzie też możliwość wykupu mieszkania / działki za 10-o krotną cenę wynajmu tygodniowego.

-Ekonomia: Aby ludzie byli zmuszeni do handlu w admin - shopie będzie po pierwsze drogo, a po 2-gie ubogo. Początki serwera będą ciężkie, ponieważ dopóki nie powstaną żadne firmy nie będzie można zdobyć wielu surowców. Firmy będą znajdować się w specjalnych strefach przemysłowych. Do założenia przedsiębiorstwa będzie trzeba sporej sumy pieniędzy, jak i współpracowników.

Działanie firm ma polegać na np: pozyskiwaniu wełny, mięsa (początkowo dostępne będzie tylko jakieś mało wydajne jedzenie w admin-shopie) itd. Przez duże spektrum potrzebnych materiałów na serwerze można będzie otworzyć wiele firm.

-Podstawowe kopalnie - podstawowe surowce będzie można zdobyć w automatycznie odnawiających się kopalniach.

-[być może] Automatyczny event, który polega na generowaniu pytań o serwerze, a osoby, które napiszą dobrą odpowiedź pod komendą odpowiednią komendą zostaną nagrodzone. Podpowiadanie będzie groziło wykluczeniem z eventu na tydzień.

Teraz mam pytanie do Was, Gracze... Co Wy chcielibyście zobaczyć na serwerze?

Opublikowano

Ciekawy i unikalny pomysł. Dobrym pomysłem jest to aby ekonomię serwera budowali gracze, a nie sklep admina.

Z niecierpliwością będę obserwował pracę nad serwerem. :D

Opublikowano

Chciałbym, aby VIPY nie miały wszystkiego za free :)

Będę starał się rozwiązać to tak, jak w chyba wszystkim znanym LOL-u. Vip tak jak skórki będzie czymś, co się ludziom podoba, ale będę starał się, żeby nie miało to zbytniego wpływu na rozgrywkę.

Poza tym może ktoś ma jeszcze jakieś fajne pomysły?

Za chwilę zacznę brać się za kompletowanie potrzebnych pluginów. Myślę, że w ciągu tygodnia uda mi się przygotować pliki serwerowe, potem będę potrzebował ludzi do budowy mapy. Mam jeszcze właśnie problem z budową mapy... Pliki przygotuję sam, ale bez automatycznie generujących się działek (nie będę tego wprowadzał, bo mapa ma być urozmaicana) Chodzi o to, że na razie nie mam możliwości wykupienia serwera... Mimo, że mam dostęp do kilku mocnych komputerów, to moje łącze nie pozwoli mi postawić serwera dla budowniczych...

(tutaj pytanko - może ktoś wie, jaka firma dostarcza szybki internet na wsi? Neostrada odpada, bo jak miałem neta od nich łącze "do 80 mb" jechało po 5 Mb... To już moja aktualna radiówka jest lepsza.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...