Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

problem z pc

mateusz1923

Pytanie

Opublikowano

elo, to znowu ja :/ proszę zobaczyć moje stare tematy.
problem powrócił. strasznie laguje włącza się z 15 min a jest świeżo po formacie. temperatury są ok dysk też. żadnych piszczen przy włączania. dziwne jest to że tydzień chodził i znowu padł. wymieniłem ramy,past na procku i wiatrak. co może być przyczyną? kondensatory? aha i dodam że czasami się szybko włącza i czasami jest tak że wlaczam menedżera i mój komputer to czekam z pół minuty na to tak jakby zacięło się coś ale dalej programy mogę włączać ale one nie reagują . To nie przez system bo swiezo zainstalowany jak cos wirusow tez nie ma. proszę o pomoc sry za błędy i chaotycznosc ale pisze z tel.

@edit udało mi się włączyć komputer oto temperatury :

http://iv.pl/images/17337746906570794465.jpg
http://iv.pl/images/75098353002872144257.jpg

Nie są za duże ? ;/

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przeczytałem twoje poprzednie 3 tematy tylko tematy odpowiedzi nie twoje informacje są niekompletne lecz na twoje problemy i pytania mogę odpowiedzieć tak:

nie wiem czemu w wiatrakach masz 99% i w pierwszych 3 temperaturach masz poniżej 0 stopni -20 ,-50 dam głowę że zepsute czujniki temperatury.

według profesjonalistów wsadzenie pamięci ram nie prawidłowo też powoduje zwolnienie pc'ta przykład" (nie załadny ale powinieneś zakumać)

przypuszczamy że masz 2 GB ram ddr2 (2X1 GB) oby dwie np firmy PATRIOT

slot slot slot slot

1 2 3 4

\\// \\// \\// \\//

1 | 1 |

G | G |

B | B |

//\\ //\\ //\\ //\\

i w tedy jest dobrze lecz chyba ułożenie ich jest obojętne lecz to raczej zależy od płyty główniej chodzi o to że pamięci się kładzie parami i to tej samej firmy

a gdy jest tak:

slot slot slot slot

1 2 3 4

\\// \\// \\// \\//

1 | 1 512

G | G M

B | B B

//\\ //\\ //\\ //\\

innej firmy ta 512 to są jakieś konflikty

a gdy jest tak:

slot slot slot slot

1 2 3 4

\\// \\// \\// \\//

1 512 1 512

G M G M

B B B B

//\\ //\\ //\\ //\\

czyli 2X1 GB patriot + 2x 512 MB (1GB) good ram to też powinno być dobrze według mnie

to tyle jeżeli chodzi o ram co wiem

zasilanie: powinieneś się dowiedzieć czy nie masz spuchniętych kondensatorów gdzie kolwiek na płycie głównej (całej) i przede wszystkim obok procesora i na wszystkich kartach rozszerzeń (dzwiękowa,sieciowa,graficzna).

dowiedzieć się nazwy zasilacza czy nie jest na czarnej liście i pożyczyć od kogoś zasilacz i przetestować jeżeli po podłączeniu od kogoś zasilacza nie będzie kłopotów to testuj ten tydzień lub 2 jeżeli pc po tygodniu czy 2 znowu się zawieśi to oznacza że to nie jest wina zasilacza

@edit

temeratury woo:

GPU : to jest karta graficzna 54 stopnie to za dużo ja też mam speed fan i mam 44 stopnie i do 52 czy ustawienia niskie czy wysokie pomijam bardzo wysokie bo komputer się tnie

pierwsze jaka to karta graficzna drugie czy ona ma wiatrak ? i trzecie CZY WYMIENIAŁEŚ NA NIEJ PASTE! i czwarte czy twój pcet jest przewiewny ?(kabelki pochowane wiatrak wysysający powietrze z wnętrza niepotrzebne elementy (przedłużki,rozgałęzienia) poodczepiane?

temp1 i tem2 albo coś pogrzebałeś albo czujniki temperatury masz zepsute ja mam popsuty temp 3 128 stopni czy mróz czy upał ;D

twój temp3 też się grzeje

mimo wymiany pasty czy ją wymieniłeś jak trzeba i czy wyczyściłeś wiatrak/i i radiator ?

tepmeratura cpu dobra około 40 stopni

teraz obrazek przy zużywaniu cpu 64 stopnie to dużo za dużo

i chyba masz coś nie tegos z zaśilaczem (podkręcałeś coś ?)

vcore1-1,25

vcore2-1,84

mnie się wydaje że na 2 rdzenie powinno być takie samo zaśilanie

+3.3v- 3,34 idealnie

+5v - 6,85 o 1,8 v za dużo !

+12v 12,29 w miare

-12v 16,97 dziwne co? ma być 12 a jest 16 nie sądzisz że nawet go właczyć nie powinieneś

@edit2 masz bardzo w HD ikonke ccleanera przypuszczam więc że masz win 7 64 bitowy (x86)

i dodam że sam na swojej grafie nie zmieniałem pasty a gdybym zmienił to zamiast 44 było by 40 lub 38

Dzieki ze tyle czytales i pisales ;D

Te czujniki da sie naprawic? Jak tak to jaki koszt?

Rramy mam 2gb kingstona i 0,5g kingstona, sa dobrze wlozone .

Kondensatory chyba dobrze wygladaja, ale pewien nie jestem, nie sa napuchniete, tylko kolo wentylatora procka sa 3 grube ale chyba zawsze byly ;x

Zasilacz to no name wiec czarna lista wiec tak czy siak go wymienie, moze pomoze.

No te zasilanie naprawde dziwne, zeby az o 4v za duzo? Zmiana zasilacza pomoze ?

Nic nie podkrecalem jak cos.

Najbardziej mnie dziwi, ze tydzien pochodzi i znowu pada. No i to ze raz wlacza sie 15min i lagi straszne a raz w minute i nie ma lagow.

Mam win 7 32 bity

Jaki zasilacz proponujecie do : c2d 2.4 2,5g ram geforce 8600gt ?

A co do gpu to dlugo nie czyscilem wiatraka, pewnie brudny ;f A pasty to nigdy nie zmienialem xD moze byc ta od cpu czy inna musi byc?

Dzieki z gory za pomoc

Opublikowano

Po pierwsze napięć nigdy nie mierzy się programami, a zawsze miernikiem. Nawet taki za 15zł będzie lepszy niż takie sprawdzania.

Po drugie dobrze by było jak byś dał screan z programu crystal disk info.

Temperatury są w normie, choć karta graficzna bez obciążenia mogła by być chłodniejsza. Dobrze by było jak byś wymienił pastę na karcie i dokładnie wyczyścił radiator. Pasta jest ta sama co do procesora i innej elektroniki. Czujników nie naprawisz ani nie wymienisz, możesz spróbować użyć innego programu który może poprawnie odczyta temperaturę. Jeśli nie to nic się nie stało, bo tak może zostać.

Zasilacz wystarczy 400/450W, najlepiej było by tu kupić corsair vs 450W lub jakiś lepszy. I dopóki nie sprawdzisz komputera na innym zasilaczu z białej listy to nic dokładnie nie będzie się dało powiedzieć. Bo zasilacz może być przyczyną ale też nie musi.

Dobrze by było jak byś zrobił memtest 86+, a tak że jak byś podał model płyty głównej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...