Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki i mikrofon, całość za ok. 150zł

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie posiadam słuchawki Creative Fatal1ty HS-800 no i jak to po ponad 2 latach użytkowania, zaczyna się psuć. Kabelek przy regulacji głośności zaczął się "wyrywać" i jak się odpowiednio trzyma kabel w ręce, to gra normalnie, ale jak kabel jest luźny, to słychać tylko w prawej słuchawce gdzieś na 70-80% głośności, czasem w ogóle nie słychać. Mikrofon działa normalnie.

Dałem je szwagrowi żeby spróbował coś tam zrobić, byleby jeszcze trochę podziałały, bo obecnie używam słuchawek od komy.

Jednak czy będą działały, czy nie i tak będzie trzeba to wymienić na coś sprawnego.

Najlepiej jakby koszt słuchawek i mikrofonu (dobrze by było gdyby mikrofon był osobno, ewentualnie jakoś chowany/wyjmowany) nie przekroczył 150zł nie licząc kosztów przesyłki.

Kartę dźwiękową w komputerze mam zintegrowaną, ale słuchawek chce też używać do słuchania muzyki z telefonu itp. ale raczej rzadko.

Na komputerze używam słuchawek głównie do gier (ostatnio ze znajomym gram często w BF'a 4, ogólnie w większości są to FPS'y), trochę do filmów i do słuchania muzyki jak przeglądam internet.

Nie potrzebuję jakiegoś wyśmienitego dźwięku, wystarczy taki, byleby dobrze się grało i słuchało.

@- Od razu chciałbym wykluczyć słuchawki zamknięte, bo czasem coś trzeba pomóc w domu i chcę słyszeć kiedy mnie ktoś woła -@

Mikrofon. Byleby był taki sam jakościowo jak w tych creative'ach lub lepszy, może być przypinany do kabla od słuchawek, lub stojący na biurku, ale żeby dobrze było mnie słychać podczas rozmów na skype.

To chyba... na tyle. Z góry dzięki wszystkim za pomoc, opinie, sugestie etc. ;]

P.S.

Słuchawki i micro prawdopodobnie kupię po nowym roku, chyba że teraz będzie jakaś okazja czy promocja, to może jeszcze w tym roku zamówię.

Pozdrawiam ;]

Opublikowano

@UP Naprawdę muszę zacząć stawiać warny za wprowadzanie w błąd?

Superlux 681:

-półotwarte

-łatwo napędzić więc możesz słuchać z telefonu

-dobre do gier (szeroka scena, dobre pozycjonowanie)

-możliwie najlepsza jakość dźwięku za około 100-150 zł

wszystko się zgadza.

Mikrofon Zalmam mic1 lub trust starzz, ten drugi lepszy dźwiękowo moim zdaniem no i jest stojący, zalmana trzeba przypiąć gdzieś. Zresztą oba będą o niebo lepsze niż ten z Fatal1ty.

Opublikowano

@UP Naprawdę muszę zacząć stawiać warny za wprowadzanie w błąd?

Superlux 681:

-półotwarte

-łatwo napędzić więc możesz słuchać z telefonu

-dobre do gier (szeroka scena, dobre pozycjonowanie)

-możliwie najlepsza jakość dźwięku za około 100-150 zł

wszystko się zgadza.

Mikrofon Zalmam mic1 lub trust starzz, ten drugi lepszy dźwiękowo moim zdaniem no i jest stojący, zalmana trzeba przypiąć gdzieś. Zresztą oba będą o niebo lepsze niż ten z Fatal1ty.

Jaki błąd? Sam mam te słuchawki i jakość dźwięku jest rewelacyjna.

Jedyną wadą jest słaba wytrzymałość.

Korzystałeś kiedyś z nich? Czy widziałeś tylko opinie na forach?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

RADTOR - dzięki za propozycje z tymi creative, ale może spróbuję coś z innej firmy ;] chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym miał jakiś sprzęt elektroniczny więcej niż 2 razy od tej samej firmy. Chyba tylko myszkę (co pól roku kupowałem nową za 8zł ;p ), ale to dawno temu, teraz takich dobrych myszek nie robią :D

Te superluxy mają dobre recenzję i opinię, cena nie za wysoka, ładny wygląd, więc może właśnie te bym wybrał.

Ten mikrofon zalmana da radę jakoś podpiąć pod te słuchawki, tak, żeby był dostatecznie blisko twarzy, aby głos był dobrze słyszalny? Kabel od słuchawek zawsze można zwinąć, bo jest o 50cm dłuższy od mikrofonu.

Ten trust starzz mógłby być, jeżeli stałby jakieś 45-50cm od mojej twarzy? Nie będzie to jakoś negatywnie wpływało na słyszalność mojego głosu?

@Wolę zadać dosyć sporo pytań niż później mieć pretensję, a te będę mógł mieć tylko do siebie ;]

Opublikowano

Nie jest. To samo mówiłem o moich for gejmers, potem poszedłem na odsłuch czegoś do muzyki.

Bez problemu było by Cię słychać, przy tych 50cm co najwyżej zbierał by ciut więcej szumu. Zalmana podpinasz na kabel słuchawek

Opublikowano

Co to w ogóle za argument? Porównania nie miałeś z niczym normalnym w tej cenie a piszesz, że jakość dźwięku jest rewelacyjna. . ..

@top

Jak chciałbyś coś tańszego/droższego to popatrz na modele od superlux'ów(nie tylko na hd681)

Opublikowano

jestem na komie wiec jak cos przepraszam za bledy

Jakbym wzial te HD681 i starzz trust'a, to z przesylka by bylo blisko 150, czyli tak jak chcialem. no i te sluchafony ciekawie sie prezentuja.

jak po nowym roku znajde prace to moze w marcu kupie jakas dzwiekowe ale za ok 100 zl ( Asus Xonar DX czy cos takiego polecaja) wiec czy to znaczaco by poprawilo jakosc dzwieku tego sprzetu, w porownaniu z integra ASRock'a P67 Pro3 B3?

Ten sprzet juz na pewno zamowie jak znajde pozniej jeden sklep z tymi przedmiotami, jednak tak na zapas pytam o karte. Micro jednak biore starzz, w karaoke lepiej sie bedzie mozna wczuc ;) szczegolnie ze lubie spiewac myslac, ze umiem i mi to wychodzi, a w rzeczywistosci masakra. ;]

Odpowiedzcie tylko w sprawie karty i temat mozna zamknac.

Dzieki ;]

Opublikowano

W porównaniu z jego integrą (Realtek serii 8) to raczej mała zmiana by była, bo za 100 zł masz tylko Xonara DG i DGX które jakieś mega nie są

Opublikowano

No to jak tak, to nie będę w ogóle brał karty dźwiękowej, nie potrzebuję nie wiadomo jakiego dźwięku, a myślałem że taka karta coś da.

W takim razie do zamówienia idą Superlux HD681 i Starzz Trust.

Dzięki wielkie ;] temat można zamknąć. ;]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Nie chciałem zakładać osobnego tematu, więc poprosiłem o ponowne otwarcie tego.

Wybór padł ostatecznie na HD 668B i Trust Starzz jednak mam parę pytań.

Dodam tylko że karta dźwiękowa to integra na płycie ASRock P67 Pro3 B3

1. Po włączeniu 5.1 w grach jak i muzyce (320kbps) dźwięk jest taki trochę... sflaczały (nie znam się na terminologii określania dźwięku więc piszę po swojemu :D ) Czy ma to związek z kartą dźwiękową czy z ustawieniami tej karty?

2. Jeśli znajdę pracę w tym miesiącu, to po wypłacie chciałbym kupić jakąś kartę dźwiękową, nie drogą, jakimś maniakiem jakości dźwięku nie jestem, ale też żeby dźwięk był dobry. Co byście polecili do tych sluchawek tak do +/- 150 zł? (zakup jak już za minimum miesiąc, a wolę już teraz spytać, tak już mam)

3. Czy jest jakaś słyszalna różnica w muzyce pomiędzy ustawieniami na karcie na 24 bit, 44100 hz a 24 bit 192000 hz, czy to zależy od piosenki? Słucham te piosenki które mi się spodobają, reggae, pop, dupstep, trance, trochę klasyki.

4. Czy jeżeli będę miał już te kartę dźwiękową, to czy będzie możliwość podmienienia wejścia na słuchawki na przednim panelu obudowy, tak, żeby podłączać je do karty dźwiękowej, czy bym musiał je podłączać z tyłu? Bo jak coś wykorzystam ten metrowy kabel i przyczepię go gdzieś z przodu obudowy, jeśli jednak nie da rady. Obudowa Cooler Master Elite 431, płyta ASRock P67 Pro3 B3. Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest podłączone :/

5. Mikrofon, dosyć dobrze zbiera, ale pomimo tego, znajomy mówi, że czasem słyszy mnie gorzej niż na starym ze słuchawek creative HS-800. Spowodowane jest to ustawieniami, coś trzeba zmienic (czułość mikrofonu mam niezmienioną, chyba że dziecko śpi (rzadko się budzi i rzadko płaczę, ale wolę nie kusić losu), to zwiększam do +10 dB, żeby lepiej mnie słyszał, bo ciszej mówię.

Chyba to wszystkie pytania na obecną chwilę, jak coś to będę pisał.

Dzięki ;]

Opublikowano

3. na integrze nie

4. zależy od karty, raczej tak ale osłabia to jakość

5. ustaw maksymalną możliwą jakość (192khz 24bit) i głośność mikrofonu na 100%, może coś da

Co do 1 i 2 pytania, 668B to słuchawki bardziej monitorowe, jasne, grają górą i średnicą, moim zdaniem nie są dobre do gier i filmów a i do muzyki zależy jakiej bo prawie w ogóle basu nie mają, grają jakby sucho. Dlatego polecałem basowe HD681

Opublikowano

Jakość dźwięku zależy nie tylko od słuchawek i karty dźwiękowej ale też od piosenek i ich formatu. Najlepszą jakość uzyskasz słuchając piosenek w formacie flac, potem jest wave. A piosenki w formacie MP3 najlepiej żeby miały 320kb/s bitrate czyli szybkości transmisji bitów.

Słuchając muzyki lepiej jest ustawić stereo niż 5.1.

W tej cenie kupisz kartę asus xonar DG lub droższą asus xonar D1.

Przedni panel audio powinieneś móc już teraz podłączyć bo ta płyta główna ma wyjście na front panel.

Jakość dźwięku z mikrofonu zależy od karty dźwiękowej i sam mam tą samą płytę główna i ten sam mikrofon to przy zwiększaniu czułości mikrofonu znacznie zwiększyły się szumy. Przez co musiałem użyć zewnętrznego wzmacniacza mikrofonowego, teraz używam kit'u AVT2392 i szumów już nie ma. Po zmianie karty dźwiękowej jakość dźwięku też powinna być trochę lepsza.

Opublikowano

Wybrałem akurat 668B ze względu na kable, wygląd i dobre recenzje, często słucham z IPod'a, którego brat nie używa, więc lepiej jak mam prosty i odpowiednio długi kabel, niż ponad metr trzymać w kieszeni. Teraz po nowym roku muszę dosyć często wyjeżdzać, a wtedy tego nie uwzględniłem, więc tym bardziej ten kabel się przyda. Byłem też w Poznaniu i sprawdziłem obie pary słuchawek na paru płytach, które mam w domu i bardziej mi przypadły do gustu właśnie te, także ze względu na wygodę.

Może do gier to nie są, ale i tak są o wiele lepsze niż te moje stare, nawet jak były sprawne.

Piosenek słucham z oryginalnych płyt m.in Mesajah'a, Red Lips, Bednarka, Lisowskiej, Ras Luty, East West Rockers, Eska imprESKA vol. 15 i pare innych. Jeśli już ściągam muzykę to tylko i wyłącznie 320kbps

Modelar - chodziło mi o to, że jak już będę miał jakąkolwiek kartę dźwiękową, to wejścia będe miał z tyłu kompa, co za bardzo poręczne nie jest. A że nie mogę obecnie sprawdzić jak to jest ułożone w kompie, a także nie pamiętam, chciałem spytać, czy można coś zrobić, aby przedni panel z wejsciem na słuchawki był podłączony do dedykowanej karty dźwiękowej.

Ten Xonar DG chyba mógłby być, chyba że jest cos lepszego i w okolicach 150zł, bo na Xonara D1 to raczej tyle nie wydam. Dla mnie obecnie i tak to dużo będzie przeznaczenie 150zł na kartę dźwiękową, bo muszę uzbierać na prawko i samochód.

TrueFaith Ichigo :D Wiem, że polecałeś 681, ale po tym sprawdzeniu ich, cieszę się, że wybrałem 668B, na zdjęciach były dobre, jednak w praktyce są inne odczucia.

Także, z mikrofonem spróbuję jak będzie znajomy, póki co z przyszłej wypłaty 100zł zarezerwowane na Xonara DG, chyba że jak napisałem, jest coś lepszego do ceny 150zł +/- (ale bez przesady z tym na + :D ) to zarezerwuję się więcej.

Dzięki ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...