Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Znikanie" postaci za pomocą questa.

Unncal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Nie wiem co się ze mną stało, ale zachciało mi się wrzucić coś na mpc.

Tutaj macie difa, oraz przykładowe użycie funkcji, którą edytuje dif.

Dif:

This difference file has been created by IDA Pro & Teodor

game_r34083
0016CA9F: 2D 5D
0016CAA0: CB 09
0016CAA1: EB F2

Quest:

quest zniknij begin
 state start begin
  when 9003.chat."Zniknij Mnie :*" begin
   setskin(NOWINDOW)
   pc.save_exit_location()
  end
 end
end

Dif edytuje funkcję pc.save_exit_location, przy jej użyciu nasza postać znika (tak jak po wpisaniu komendy /inv, działa również na normalnej postaci bez gm).

Po ponownym użyciu funkcji nasza postać się pojawia.

Dzięki temu można zrobić taki OX, jaki był na Astium.

Pozdrawiam, Teodor.

Jak będziecie grzeczni to dostaniecie funkcję kickania dowolnej postaci w queście oraz komendę uruchamiającą cmdchat.

Opublikowano

Cześć.

Dif:

game_r34083

Quest:

quest zniknij begin
 state start begin
   setskin(NOWINDOW)
   pc.save_exit_location()
  end
 end
end

Dif edytuje funkcję pc.save_exit_location, przy jej użyciu nasza postać znika (tak jak po wpisaniu komendy /inv, działa również na normalnej postaci bez gm).

Pozdrawiam, Teodor.

Jak będziecie grzeczni to dostaniecie funkcję kickania dowolnej postaci w queście oraz komendę uruchamiającą cmdchat.

Czyli na OX nie będziemy widzieć, żadnej postaci nawet swojej?

Opublikowano

Czyli na OX nie będziemy widzieć, żadnej postaci nawet swojej?

Jeżeli dodasz to do questa to tak.

Opublikowano

Oj już nie bądź taki sknerus :D

Dif jak i quest oczywiście przydatny pod liczne serwery, szczególnie dla graczy ze słabszymi PC - jak wspomniałeś na użytek chociażby OX.

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Jeżeli działa jak inv, to na ox będą się ludzie blokować. :c

Można to naprawić clientside (czyt. msa). ;)

Opublikowano

jest od tego affect i wystarczy go nadać. bezsens

"Jak będziecie grzeczni to dostaniecie funkcję kickania dowolnej postaci w queście oraz komendę uruchamiającą cmdchat."

jestem grzeczny i już od dawna mam te dwie funkcje bez potrzeby niszczenia innych funkcji questowych.

Opublikowano

jest od tego affect i wystarczy go nadać. bezsens

Im mniej ludzi o nim wie tym lepiej.

@Up

Nikt nie powiedział, że trzeba niszczyć inne funkcje questowe.

Może i to masz, ale ja, jak i pewnie 90% forum (metin2) jest pewne, że tego nie dasz.

Opublikowano

Im mniej ludzi o nim wie tym lepiej.

@Up

Nikt nie powiedział, że trzeba niszczyć inne funkcje questowe.

Może i to masz, ale ja, jak i pewnie 90% forum (metin2) jest pewne, że tego nie dasz.

Dlaczego? Nie jest on jakąś wielką tajemnicą, a już na pewno nie, skoro dałeś substytut tego affektu tutaj.

Nie dam, bo to moja praca i nie chcę, żeby jakieś zjebki kopiowały moją pracę tworząc "własne" udogodnienia. Skoro to masz, trzymaj dla siebie, bo część ludzi ma w dupie to skąd coś dostało.

Opublikowano

Dlaczego? Nie jest on jakąś wielką tajemnicą, a już na pewno nie, skoro dałeś substytut tego affektu tutaj.

Nie dam, bo to moja praca i nie chcę, żeby jakieś zjebki kopiowały moją pracę tworząc "własne" udogodnienia. Skoro to masz, trzymaj dla siebie, bo część ludzi ma w dupie to skąd coś dostało.

To jest Twoje zdanie.

Mam prawo dawać tutaj różne rzeczy oraz wypowiadać się na ich temat - to jest forum.

Nie mam zamiaru wchodzić z Tobą w dyskusję, bo wszystko sprowadzi się do jednego - miałeś to pierwszy i wszyscy od Ciebie kopiujemy.

Nie stwierdzam, że to kłamstwo (miałeś to pierwszy), ale myślę, że prowadzenie dyskusji na ten temat nie ma sensu.

Opublikowano

To jest Twoje zdanie.

Mam prawo dawać tutaj różne rzeczy oraz wypowiadać się na ich temat - to jest forum.

Nie mam zamiaru wchodzić z Tobą w dyskusję, bo wszystko sprowadzi się do jednego - miałeś to pierwszy i wszyscy od Ciebie kopiujemy.

Nie stwierdzam, że to kłamstwo (miałeś to pierwszy), ale myślę, że prowadzenie dyskusji na ten temat nie ma sensu.

Brednie i teorie spiskowe? Po czym wnosisz, że oskarżam kogoś o kopiowanie? Nie skomentowałem tego, że to tu wrzuciłeś, napisałem tylko, że jest taka funkcja wbudowana w silnik gry, nieważne kto miał pierwszy- jeśli ktoś coś zrobił, to jego. Ale jeśli ktoś wziął coś od kogoś i przypisał sobie, to już błąd, a tak często na tym forum bywa.

Opublikowano

Brednie i teorie spiskowe? Po czym wnosisz, że oskarżam kogoś o kopiowanie? Nie skomentowałem tego, że to tu wrzuciłeś, napisałem tylko, że jest taka funkcja wbudowana w silnik gry, nieważne kto miał pierwszy- jeśli ktoś coś zrobił, to jego. Ale jeśli ktoś wziął coś od kogoś i przypisał sobie, to już błąd, a tak często na tym forum bywa.

Po prostu już się do tego przyzwyczaiłem. Jeżeli jest inaczej, wybacz.

Co do naszej dyskusji, uważam ją za skończoną.

Opublikowano

Cześć.

Dif:

game_r34083

Quest:

quest zniknij begin
 state start begin
   setskin(NOWINDOW)
   pc.save_exit_location()
  end
 end
end

Pozdrawiam, Teodor.

Bardzo dobry tutek. PS: mój kolega zrobił że na ox znikają postacie + nie ma kolizji. Twierdzi że zrobił to za pomocą wbudowanych funkcji które są np w obserwowaniu wojny gildii gdzie ci co walczą nie widzą obserwujących i nie ma kolizji z nimi. Możliwe to? czy w ciula robił.

Opublikowano

Bardzo dobry tutek. PS: mój kolega zrobił że na ox znikają postacie + nie ma kolizji. Twierdzi że zrobił to za pomocą wbudowanych funkcji które są np w obserwowaniu wojny gildii gdzie ci co walczą nie widzą obserwujących i nie ma kolizji z nimi. Możliwe to? czy w ciula robił.

Myślę, że to możliwe, z ciekawości zaraz to sprawdzę.

Opublikowano

Dodawanie obserwatora korzysta z CHARACTER__SaveExitLocation czyli tego z czego korzysta pc.save_exit_location(), taki protip.

Czyli zadziała? Ale na 100%? Np będzie zaliczało gdzie stoi osoba czy na x czy na o?

Opublikowano

No w tym sek, ze nie sa potrzebne, ja mam to w libku napisane w zupelnie inny sposob, ale za pmoca zwyklego obserwatora tez sie da, taka bardziej uboga wersja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...