Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] w czym pisać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar się zabrać za wykonywanie zleceń lecz nie wiem jak się tam zabrać za wykonywanie. Nie wiem czy pisać od zera czy korzystać np. z Joomla ???

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Chodzi o strony www tak?

Na początek poucz się HTML-a i CSS-a, potem np. PHP i JavaScript.

Korzystanie z Joomla! itp. bez podstaw HTML i CSS za dużo Ci nie da, jeśli będziesz chciał zmienić wygląd strony.

Opublikowano

Demotivator mode: Enabled

#######

Więc...najpierw naucz się HTML, PHP, CSS. Później na 100% mysqli choć musisz znać też mysql bo nie wszystko może wspierać mysqli. Z kolei nie zawsze musisz pracować na MySQL więc lepiej by doszło do tego PDO ,które jest nieco wolniejsze od MySQLi ,ale do wszystkich typów baz danych.

Wtedy można już coś myśleć ,ale by strony jeszcze lepiej wyglądały warto nauczyć się JavaScript oraz dodatku JQuery. Mozna to poszerzyć o JQuery-UI by nie męczyć się z tworzeniem własnym okienkiem.

Mówiłem ,że większe projekty warto pisać obiektowo? No to wiedz ,że obiektówka też się przyda.

Ale naprawdę duże projekty warto pisać w czymś szybszym jak C++ choć możesz pójść na łatwiznę i znając JavaScript uczyć się NodeJS. Bardzo przydatny będzie dodatek socket.io

Z kolei jeśli już piszesz jakieś chaty czy gry ,które wymagają naprawdę szybkiej odpowiedzi niezbędny będzie WebRTC by przesyłać dane, audio i video w połączeniu point-to-point.

Swoją drogą zapomniałbym - pamiętaj ,że trzeba się nauczyć SQL Injection oraz XSS by umieć testować swoje strony.

W czasie nauki możesz się podeprzeć Wordpressem czy jak mówisz Joomlą ,ale w celu szybszego i prostszego wykonania.

Ohh no i wiadomo - HTML5, CSS3 jest bardzo ważny. Oraz wyrażenia regularne - problematyczne w użyciu ,ale jak zaskoczy to przydatne są :)

POWODZENIA! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...