Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[problem] mało fps.

Masturbinho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam kartę graficzną Mobile Intel ® 4 Series Express Chipset Family. Było to wbudowane w mojego laptopa Vaio VGN-NS20E.
Niestety, ale mam mało FPS w grach. Na dużo starszym laptopie mojej dziewczyny jest po 40 fps +, a na moim laptopie jest po 10 FPS.
Wygląda to tak: 83472184481831071871.png
Konkretnie chodzi mi o server bazujący na silniku Tibi 7.6. Chyba jako jedyny na tym serverze pomimo nie najstarszego sprzętu mam tak słabe FPS. Próbowałem to jakoś naprawić, jednak nic nie mogę wykombinować.
Czytałem o wyłączeniu synchronizacji pionowej, jednak nie mogę tego zrobić.
W sterownikach karty graficznej wręcz brakuje takiej opcji. Oto screen:
02938900573060764187.png
Wydaje mi się, że sterownik mam najnowszy. Myślę, że ten laptop ma predyspozycje by odpalić Tibie 7.6 na 40-50 FPS. Myślę tak dlatego, że po usunięciu (za pomocą menadżera urządzeń) sterowników od grafiki w grze miałem właśnie tyle FPS. Był tylko pewien problem, a mianowicie małe czarne kropeczki na ekranie, które wyglądały mniej więcej tak:
problemzdu.jpg
Też jest to uciążliwe, tym bardziej że bez tego sterowniku za płynnie to ten laptop nie działał.
Mam nadzieję że da się to jakoś poprawnie skonfigurować by to jakoś płynnie działało. Myślę że ta synchronizacja pionowa by wystarczyła, lecz jak to wyłączyć?
Proszę o pomoc, dzięki.

@@
Tak to wygląda bez sterowników:
06077885009512229061.png

Merlin_PL.png

Last Msg wymiata :)) Do jakiegoś Turasa pewnie.

Opublikowano

Nie, to żaden wirus ;/ Niestety, ale ciągle mam tyle FPS. Przed formatem też tyle miałem. Na win 7/viście - bez różnicy.
Na nowszych wersjach Tibi wygląda to dużo lepiej ;/ Nie wiem czemu, ale to jest tak jak by mi karta graficzna nie widziała Tibi jako gry.

Merlin_PL.png

Opublikowano

może poprzestawiaj jakośc tekstur na wydajność

filtrowanie anizotropowe na wyłącz

a i w ustawieniach tibii w grafice też sprawdź opengl, directx 9 i directx5 może na którymś będzie lepiej

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

"a i w ustawieniach tibii w grafice też sprawdź opengl, directx 9 i directx5 może na którymś będzie lepiej"

Jak to sprawdzić?

Jakość tekstur przestawiłem, a tamto to mogę dać tylko na ustawienia aplikacji ;/

Jest to stara Tibia i jest tylko takie coś:

77424977890568563097.png

W nowszych Tibiach mam FPS ok. Akurat jest OK gdy mam ustawione Directx9, bo jak ustawię Directx5 to jest tyle samo FPS ;p

Mogę to jakoś zmienić na starszej Tibi?

Merlin_PL.png

Opublikowano

"a i w ustawieniach tibii w grafice też sprawdź opengl, directx 9 i directx5 może na którymś będzie lepiej"

Jak to sprawdzić?

Jakość tekstur przestawiłem, a tamto to mogę dać tylko na ustawienia aplikacji ;/

Jest to stara Tibia i jest tylko takie coś:

77424977890568563097.png

W nowszych Tibiach mam FPS ok. Akurat jest OK gdy mam ustawione Directx9, bo jak ustawię Directx5 to jest tyle samo FPS ;p

Mogę to jakoś zmienić na starszej Tibi?

stara tibia ale chyba powinno działać:

do skrótu na pulpicie tibii we właściowści> element docelowy dopisz engine x (gdzie x to 0 - directx5, 1 - direcxt9, 2 - opengl)

czyli u mnie to wygląda tak D:\Gry\Tibia\Tibia\Tibia.exe engine 1 i uruchamia się na directx 9 :)

i jeszcze limit fps w tibii ustaw na 31 :) jest to optymalna ilość nie będzie różnicy widać a odciąży trochę bo nie będzie próbował mieć więcej niż 31 :D

@edit

a jeszcze czy sterowniki zainstalowane najnowsze?

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

Sterowniki najnowsze.

"C:\Users\Oskar Biel\Desktop\DBL\tibia.exe" engine 1

Nic nie dało. Postaram się wgrać XP. Po mimo, że na stronie producenta vaio vgn ns20e nie ma sterowników do XP to może uda mi się je znaleźć.

Może to rozwiąże problem ;/

Merlin_PL.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...