Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

PROBLEM Z NOWYM LAPTOPEM, PILNE, PROSZĘ O POMOC

Danziger

Pytanie

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie mam problem z laptopem, a mianowicie chodzi mi to gdyż mój całkiem nowy laptop (prezent na święta) strasznie zamula. Wiem, że pewnie chodzi i wykorzystywanie procesora itd. ale zaczął mi mulić w momencie gdy zrobiłem parę aktualizacji windowsa, które były niezbędne. Teraz laptop strasznie się ociąga, włącza się długo, okienka i internet strasznie muli, a wyłącza się też dobre 2 min

W moim problemie głownie chodzi o to, że wykorzystanie procesora podskakuje aż do 99%, a z procesora na dysk też do 99%, i odwrotnie aczkolwiek gdy włączam windowsa norma to:

http://ifotos.pl/zobacz/NORMApng_nqqrxhs.png/

Gdy zaś odpalę grę, przykładowo minecraft, wykorzystywanie procesora znacznie się podnosi tutaj na ssie jest 96% ale podnosi się też do 99

http://ifotos.pl/zobacz/PROCESORp_nqqrxwe.png/

a tu jak skacze z procesora na dysk:

TERAZ NIE WIEM CZEMU AKURAT NIE SKACZĘ, ALE UWIERZCIE MI NA SŁOWO, ŻE TAK JEST.

tak jest też z metinem i innymi gramy, specjalnie zainstalowałem inne, żeby móc to porównać, niestety nic się nie zmienia i znowu skaczę.

Procesora nic owo nie wykorzystuję prócz kilka procesów systemowych, których nie da się zamknąć.

Mam Sony Vaio (WIndows 8)

Parametry:

Intel pentium CPU 2117U 1.80 ghz

RAM 4,00 GB

Typ systemu: 64bit

Karta graficzna GeForce GT 740M

Dodam, że żadne zbędne aplikację nie działają w tlę na laptopie mam zainstalowane 2 gry, gg i żadnych innych zbędnych programów. Proszę o szybko pomoc, może uda nam się coś wykombinować, nikt w domu mi nie pomoże, bo nikt się na tym nie zna, starszym też nie chcę nic mówić bo by spinali a nie chcę od razu oddawać go do serwisu.

PS: Słychać cały czas, że w laptopie cały czas chodzi tak jakby w tle, świecą się cały czas dwie czerwone lampi, a powinna jedna gdy druga oznacza, że coś się uruchamia i pracuje, słychać też, że laptop cały czas tak jakby pracuje, a nie chodzi tylko chłodzenie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zobacz na procek jaki słaby... reszta w miarę ok ale procek?! Wg. mnie wina leży po stronie procesora... Zaopatrz się może nawet w intel core 5 (jak masz mniej hajsu to 3) 2x 2.5 ghz i powinno wystarczyć: )

itr0fv.png

Opublikowano

Zobacz na procek jaki słaby... reszta w miarę ok ale procek?! Wg. mnie wina leży po stronie procesora... Zaopatrz się może nawet w intel core 5 (jak masz mniej hajsu to 3) 2x 2.5 ghz i powinno wystarczyć: )

W laptopach nie wymienia sie procesorów - tam wszystko upychnięte jest.

Do autora postu: zainstaluj ponownie Windowsa i nie instaluj aktualizacji - bo niby niezbędne, a microshit pcha gówna na kompy.

Opublikowano

ja rozumie, że procesor może jest i słaby, ale wtedy by nie wariował nie spadał ani się nie podwyższał, ani nic nie przeskakiwało by z procesora na dysk, bo to wariuje tak jakby

Opublikowano

Sony Vaio to największy syff na rynku jaki może być ja mam również sony vaio , kopiłem go za około 500 Euro a wydałem na naprawy około 1000 euro -.- , msc temu oddałem go do serwisu ponieważ się przegrzewał i sam się wyłączał ok ,oddali po 2 tyg oczywiście 150 euro naprawa [WYMIANA WIATRAKA] ... i już po 2 dniach zaczął głośno pracować aktualnie pisze z niego i tak kur.. głośno pracuje ze aż mnie uszy bolą tych modeli to ja nie polecam , znowu będę go musiał oddać do serwisu .

Opublikowano

Ja własnie patrze i widzę że procesor może modelem dobry... ale zobacz jakie ma taktowanie... 1.8 ghz to serio mało... ja nadal Ci polecam kupić jakiś nowy ; )

itr0fv.png

Opublikowano

jezu z kim ja gadam, procek jest dobry, zobaczcie sobie ile taki procesor jest warty i ile może wyciągnąć, patrzycie pewnie na to, że jest to 1.8 i dlatego, sam na stacjonarnym mam 3.10 i nie robi to wielkiej różnicy, problem tkwi z tym, że procesor wykorzystuje się w 100%, w każdej nawet grze nawet nie wymagającej, prędzej tak nie było i mogłem pisać, siedzieć na necie i jednocześnie grać bez żadnego zamulania, a teraz każda aplikacja i sam windows zżera mi strasznie procesor z niewiadomych przyczyn

Opublikowano

(WIndows 8)

To, że w twoim gimnazjum mówią iż Windows 8 jest słaby nie znaczy, że taki jest naprawde. Tutaj wina jest od tego instalatora gg (pierwszy screenshot), który zapewnie instaluje malware etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...