Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Jak podłączyć router?

mateuszm9114

Pytanie

Opublikowano

Witam,

mam problem z podłączeniem routera ASUS RT-N10E. Mam internet radiowy. W instrukcji jest bardzo krótko i słabo wytłumaczone. Nie mam modemu, a na płycie gdzie jest "wytłumaczone" jak podłączyć router pisze, że musze podłączyć router najpierw do zasilania, potem do modemu i dopiero do komputera. Kiedy podłącze router tak jak ja myśle, że kabel do zasilania i potem kabel do jednego gniazda (wydaje mi się, że to dobre gniazdo na 95%) i od routera kabel do gniazda w komputerze. Kiedy tak zrobiłem myślałem, że jest wszystko w porządku, więc spróbowałem połączyć się telefonem do Wi-Fi. Niby połączyło, ale kiedy włączyłem przeglądarke w telefonie, pisało, że brak połączenia. Proszę o pomoc :)

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z podłączeniem routera ASUS RT-N10E. Mam internet radiowy. W instrukcji jest bardzo krótko i słabo wytłumaczone. Nie mam modemu, a na płycie gdzie jest "wytłumaczone" jak podłączyć router pisze, że musze podłączyć router najpierw do zasilania, potem do modemu i dopiero do komputera. Kiedy podłącze router tak jak ja myśle, że kabel do zasilania i potem kabel do jednego gniazda (wydaje mi się, że to dobre gniazdo na 95%) i od routera kabel do gniazda w komputerze. Kiedy tak zrobiłem myślałem, że jest wszystko w porządku, więc spróbowałem połączyć się telefonem do Wi-Fi. Niby połączyło, ale kiedy włączyłem przeglądarke w telefonie, pisało, że brak połączenia. Proszę o pomoc :)

Powiedz nam z czego masz internet dokładnie Też mam radiowy z Netii WiMaxa Ale nie każdy router będzie przy moim chodził Więc napisz więcej informacji

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Router trzeba jeszcze skonfigurować wchodząc na :

http://192.168.0.1/

Musisz podać tam MAC ADRES , IP itp

Domyślne hasło i login to admin , admin

1.MAC adres to ten co jest napisany na routerze?

2. Skąd wziąść adres IP?

3. Skąd ten login, hasło i admin?

Moglibyście mi to dokładnie wytłumaczyć?

Opublikowano

Na routerze napisany jest kod zabezpieczeń. Potrzebny do pierwszego połączenia z internetem.

Adresu IP poszukaj gdzieś na umowie.

Wchodząc na ten adres, który podał kolega wyżej wyświetli Ci się okno gdzie w oba pola masz wpisać słowo "admin".

Opublikowano

Podlaczasz router do zasilania, wpinasz kabel ethernet ze zrodlem internetu (np. z modemu) do gniazda z oznaczeniem WAN, potem komputer podlaczasz do obojetnie jakiego, wolnego zlacza i powinno chodzic wszystko, jesli nie to czeka cie odpowiednia konfiguracja rutera pod modem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...