Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[Problem] Pendrive

Spartakus97

Pytanie

Opublikowano

Witam, wczoraj odpalałem muzykę z pendriva i nagle wyskoczyło mi niebieskie okno śmierci. Komputer się zrestartował odpalił ponownie i... Po próbie wejście w pendriva kazał mi go sformatować. Odpaliłem formata, lecz na końcu wyskoczył błąd: " System Windows nie może dokończyć formatowania ". Od tego czasu pendriva stał się nie widoczny. Formata robiłem na domyślne ustawienia pendriva.

W diskpart próbowałem stworzyć na nim nową partycję, lecz jest to nie możliwe, ponieważ wyskakuje mi napis, iż system nie wykrył nośnika. Dysk jest opisany mniej więcej tak:

Dysk 0 771GB 987GB

Dysk 1 0B 0B

Czytałem na różnych forach o programach uzdrawiających penki, lecz i one nie pomogły.

DiskKiller czy jakoś tak nie wykrył go. Próbowałem również zmienić mu przypisaną literkę, również nie pomogło.

Dałoby radę naprawić tego pendriva, czy już tylko Goodbye amigo ?

edit: wkradł się mały błąd rzeczowy, dysk 0 podane w przybliżeniu, żeby uświadomić, że jest to dysk twardy a nie pamięć Flash.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki to jest pendrive (producent i model)? Musialbyc oprogramowaniem producenta go uratowac i zrobic czysta partycje na nim, bo on fizycznie jest widoczny tylko ma prawdopodobnie uszkodzony obszar pamieci w ktorym zapisane sa dane o partycjach i rozmieszczenie plikow.

hhhmmm to w tym przypadku może mu fixmbr pomóc? Co do dysku na pewno ale co do pendriva?

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Widzę, że więcej zabawy i roboty z małą szansą na powodzenie, więc pendrive pójdzie do szkoły jako obiekt zabytkowy.

Dziękuje wszystkim za pomoc, dam Wam +.

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi.

Temat do zamknięcia

Opublikowano

Niestety nie mam takich możliwości. Gdy podłączam go jest charakterystyczne bip w Windowsie, Wykrywa go, ale nie nadaje mu literki, bo nie ma własnej pamięci.

Komendy w diskpart, z których korzystałem

list disk ( pokazało mi dwa dyski 0 i 1, dysk 0 to mój twardziel, dysk 1 to ten nieszczęsny pendrive )

select disk 1

clean - tutaj pokazało, że brak nośnika i nie można ukończyć czynności

format partition x - gdzie x było coś na partycje podstawową

również ten sam błąd co wyżej

i create partition

również ten sam błąd oraz dodatek, że nie można stworzyć partycji ponieważ nie ma pamięci dostępnej

edit: wkradł się mały błąd rzeczowy.

Opublikowano

Pod żadnym domowym urządzeniem które ma wejście USB nie działa ten pendriva.

Myślę, że nie mogło tam być wirusa, ponieważ mój antyvirus ( AVG 2014 ) zawsze skanuje pliki zaraz po podłączeniu. Przynajmniej wyskakuje mi okienko gdy pojawi się coś niebezpiecznego i przed uruchomieniem już wiem, że należy to usunąć.

Na szybce przypomniało mi się, ze mogę sprawdzić pod TV penka.

Edit:

Męczyło wczytywało chwilę i poddało się. Komunikat : Brak urządzenia USB.

Opublikowano

Ja bym spróbował czy pod linuxem go widzi.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Jaki to jest pendrive (producent i model)? Musialbyc oprogramowaniem producenta go uratowac i zrobic czysta partycje na nim, bo on fizycznie jest widoczny tylko ma prawdopodobnie uszkodzony obszar pamieci w ktorym zapisane sa dane o partycjach i rozmieszczenie plikow.

Opublikowano

W takim razie to male szanse na odzyskanie go, fixmbr tutaj ma sie nijak bo to tylko odzyslakoby sektor rozruchowy, a pendrive takiego czegos na pewno nie mial bo nie byl z niego uruchasmiany system.

Mozesz sprobowac z hirens boot cd cos uruchomic i wyzerowac pamiec flash calkowicie (o ile bedzie do niej dostep) i potem zalozyc partycje na niej, ale jak nie bedzie widoczna pamiec flash z poziomu linuxa albo hirens boot cd to nie ma sensu bawic sie z tym, bo pendrive juz do wyrzucenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...