Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Połączenie TCP przez internet/przekierowywanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejas,

probuje zrobic powiedzmy czat przez internet, po lanie wszystko smiaga, teraz problem jak zrobic zeby to dzialalo przez neta ? powylaczalem na chwile wszystkie firewalle ustawilem przekierowanie portu tcp w ruterze na adres komputera z serwerem i dalej nie dziala, visual studio na lapku polaczonym z inna siecia wywala "Nie można nawiazac polaczenia, poniewaz komputer docelowy aktywnie go odmawia <numer ip> : <port>, wydaje mi sie ze z kodem wszystko ok, a problem lezy w przekierowaniu portow ale nie jestem pewien w cliencie probuje ustanowic polaczenie w ten sposob TcpClient.Connect("zewnetrzne IP kompa", port) no i tak jak wspomnialem w ruterze ustawilem przekierowanie tego portu na adres kompa z serwerem

Dzieki za pomoc, pewnie to jakas blachostka ale nie moge sobie sam poradzic.

PS. Moze ktos wie jak na tomato podgladac przychodzace pakiety na poszczegolnych portach ? zaraz sam tez poszukam.

Opublikowano

Może coś więcej powiedz np czy jak łączysz się na tym samym kompie do serwera przez localhosta to czy działa. Czy próbowałeś użyć jakiegoś programu który tunuluje sieć min. hamachi aby mieć pewność że, to przez sieć a nie firewalla. Powiedz coś więcej bo trudno tak napisać co może być. Dużo może być min. firewall, strict NAT(zamknięty NAT), porty zamknięte lub używane przez inny program. Dużo można wymieniać.

Opublikowano

Na wstepie - pomylilem dzialy, pisze w C# ale to prawie tak samo

@up ale Source czego ? ja narazie chce tylko ustanowil polaczenie no to serwer

TcpListener listener1= new TcpListener(8001); listener1.Start();

a client

TcpClient client = new TcpClient(); client.Connect("ip zewnetrzne rutera do ktorego podlaczony jest komp z uruchominym serwerem",no i port);

@2up

na localhoscie pierwsze co patrzylem 127.0.0.1,

Po hamachi śmiga :> Czekam na dalsze propozycje, Wydaje mi sie ze to z tym NATem ale posprawdzam jeszcze raz przekierowania portow itd

Opublikowano

Jeżeli masz neta z jakiejś lokalnej firmy to tak jest że NAT jest ograniczony. Jedynym wyjściem jest wykupienie prywatnego ip u dostawcy a alternatywą łączenie się przez tunel vpn. Programy będą ci pokazywać że, masz otwarte porty lecz nic z tym nie da się zrobić niż uzyskanie stałego ip. Polecam się na przyszłość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...