Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak poprawnie wyłaczyć serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem przy wyłączaniu serwera. Gdy serwer złapie laga, mogę otworzyć konsolę (screen -r), ale nie mogę wpisać 'stop'. Mogę wyłączyć konsolę (screen -S freebuild -X quit) ale po ponownym włączeniu serwera pokazuje że muszę zmienić port bo już serwer z niego korzysta. Dopiero reboot maszyny pomaga.

Teraz tak podsumuję pytanie, jak wyłączyć zawieszony serwer bez rebootowania maszyny?

Opublikowano

Hamachi? Jak tak, to /stop wpisane przez osobę z op, lub w consoli. Jak ci consola muli, to kolega z OP może wyłączyć w grze i jest dobrze.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

To spróbujemy zrobić tak.

Zrób sobie skrypt:

NAME=`screen -list | grep $1 | cut -d . -f1`
kill -3 $NAME

I teraz odpal go uzywając parametra jako nazwy screena.

Serwer minecraft 1.7 i 1.8

Survival, Gildie, Działki i Mini Games

Opublikowano

Moim zdaniem powinieneś wpisać w konsoli /stop - odczekać chwilę aż pluginy/skrypty się wyłączą. A później normalnie kliknąć X w prawym górnym rogu.
Pozdrawiam.
I nie przejmuj się że hamachi -,-' Czy na różnych hostach , czy też na hamachi /stop moim zdaniem działa rewlacyjnie :)

Opublikowano

Moim zdaniem powinieneś wpisać w konsoli /stop - odczekać chwilę aż pluginy/skrypty się wyłączą. A później normalnie kliknąć X w prawym górnym rogu.

Pozdrawiam.

I nie przejmuj się że hamachi -,-' Czy na różnych hostach , czy też na hamachi /stop moim zdaniem działa rewlacyjnie :)

Następny geniusz się odezwał. LUDZIEEE SKĄD WY SIĘ BIERZECIE? Przecież Twoja wypowiedź nie ma najmniejszego sensu.

To spróbujemy zrobić tak.

Zrób sobie skrypt:

NAME=`screen -list | grep $1 | cut -d . -f1`
kill -3 $NAME
I teraz odpal go uzywając parametra jako nazwy screena.

Sprawdzę to i dam znać.
Opublikowano

Musisz wejść na strone hostingu serwera, i tam jest przycisk wyłącz serwer >.<

Następny! Ludzie, zadziwiacie mnie... Dlaczego piszecie posty na temat o którym nie macie zielonego pojęcia?

Zabij screen'a

kill (id screena np:4124)

Dzięki, sprawdzę to przy kolejnej okazji.

Kill id niestety nie działa. Zamyka konsolę ale nie mogę włączyć ponownie serwera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...