Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie co do procesora

ShastaMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robilem dzisiaj ''czyszczonko'' kompa i zagladnelem do programu everest.I ujrzalem ze procesor nie uzywa pierwszego rdzenia.Dlaczego ? Procesor JEST dwu-rdzeniowy

n025.png
Edit :
Obciazylem.A nadal nie uzywa rdzenia nr 1.Dlaczego on wogole uzywa rdzenia nr 2 a nie nr1 ? Tak pokolei powinno byc;d

[obrazek w linku bo pisze ze niemoge wstawic gdyz inne rozszerzenie]
Slyszalem ze trzeba wylaczyc opcje Cool & Quiet zeby uzywal drugiego rdzenia.Wylaczylem ale nadal nieuzywa.W opcjach biosu zobaczylem ze niemozna tego rdzenia pierwszego wlaczyc Oo?
qdkh.jpg
TrueFaith sciagnelem ten program Prime.Ale niewiem jak to dziala

Mam puste okno a na gorze po lewo opcje : Test,Advenced,Options,Help

Odpalilem ten program Prime.Obciazylo mi procesor ale 2 rdzen nadal sie nie wlacza

84p2.png

EDIT : RZARY Co do twojego drugiego postu mi tez to nie dziala.Wszedlem w msconfig ustawilem dwa rdzenie ale jeden tylko dziala tak w everescie pisze bo niema nic zuzycia ten pierwszy

ie068n.jpg
Opublikowano

Dołączam się do pytania ShastaMen'a. Mam ten sam procesor. Cool'n Quiet wyłączone, lekko podkręcony do 2.9 GHz, a rdzeń #1 przy 100% ani drgnie.

btti.png

nfsw_ELOMELO.png

Opublikowano

Hmmmm. Możesz uruchomić system operacyjny na wszystkich rdzeniach. Instrukcja:

Uruchom > wpisz ''msconfig'' > pokaże się okno konfiguracja systemu > wejdź w rozruch > opcje zaawansowane > powinieneś tam mieć liczba procesorów lub coś w tym stylu > zaznacz dwa, potwierdź, zresetuj komputer i sprawdź.

Opublikowano

Niestety u mnie to nic nie dało, everest nadal nie widzi różnicy. A nagrzewa się tylko 2 rdzeń, pierwszy dopiero zaczyna się grzać pod wpływem drugiego. Nie wiem co robić, aktualnie strasznie ten procesor ciągnie w dół mój system, liczę na pomoc.

btti.png

nfsw_ELOMELO.png

Opublikowano

Z ciekawości ściągnąłem ten sam program co Wy macie. Mam identycznie, na moim intelu również jest wykorzystywany tylko jeden rdzeń. Jakiegoś spadku wydajności nie zauważyłem, jeśli odpaliłem jakaś wymagającą grę to drugi rdzeń ruszył. Według mnie nie macie się o co martwić.

Opublikowano

start, uruchom, msconfig.exe, rozruch, opcje zaawansowane, liczba procesorów ma być zaznaczona liczba maksymalna lub w ogóle odznaczone to pole, spróbujcie. możliwe jest też uszkodzenie rdzenia

Opublikowano

U mnie nadal jakby #1 rdzeń nie pracował. Co najdziwniejsze on sam się nie grzeje tylko nagrzewany jest rdzeniem #2

btti.png

nfsw_ELOMELO.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...