Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak mowic po slasku

ZlosliwyMB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypij 0.7 z rana na pusty żołądek to nie dość że po śląsku będziesz mówił to i po góralsku jeszcze <3

Jeżeli w Twoim temacie znalazła się trafna odpowiedź oznacz ten post klikając "Oznacz jako rozwiązany"

Aby docenić pomoc użytkowników którzy starali się rozwiązać Twój problem kliknij "Lubię to"

Przed założeniem nowego tematu upewnij się że robisz to w "Odpowiednim Dziale"

Opublikowano

Teraz wielka moda na mówienie po śląsku, szkoda że gorole myślą że jak w każdym słowie zmienią a na o to już będą mówić po śląsku. Polecam właśnie poczytać słownik śląski, czy jak kolega wyżej mówił jakieś filmy oglądać. Ja byłem w wakacje na kolonii właśnie na śląsku i podłapałem kilka słowem + czasami z hanysami siedzę na tsie to wiesz xD

Opublikowano

Śląski dla Ślązaków ;d

Szlifuj swój język narodowy jakim jest język polski. ;)

Opublikowano

Tego trza się nauczyć ;p Ja jestem rodowitym ślązokiem i po polsku gadam :)

Rodowity "ślonzok" z Czeladzi xD lepiej człowieku nie załamuj, skoro masz takie luki w wiedzy to polecam poczytać więcej na internecie ;) z ślaskiem niestety nie masz nic wspólnego także nie masz czym się afiszować :-)

Opublikowano

Tego trza się nauczyć ;p Ja jestem rodowitym ślązokiem i po polsku gadam :)

Zagłębie nigdy Śląskie !

Opublikowano

Rodowity "ślonzok" z Czeladzi xD lepiej człowieku nie załamuj, skoro masz takie luki w wiedzy to polecam poczytać więcej na internecie ;) z ślaskiem niestety nie masz nic wspólnego także nie masz czym się afiszować :-)

Zagłębie nigdy Śląskie !

Czeladź jest na granicy śląska i zagłębia ;)

Opublikowano

Czeladź jest na granicy śląska i zagłębia ;)

Czeladź leży w zagłębiu a graniczy ze Śląskiem. Jesteś gorolem więc nie podszywaj się ;)

Czeladź - miasto w powiecie będzińskim, najstarsze miasto Zagłębia Dąbrowskiego[1].

Świadomy różnic mieszkaniec Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy czy Będzina nie będzie Ślązakiem, tylko Zagłębiakiem. Większość mieszkańców Zagłębia zaprotestuje też w momencie nazwania go Ślązakiem.

Poszukaj informacji w internecie. To bardzo przykre że gorol nie wie skąd się wywodzi a próbuje wepchnąć swoje zagłębie do śląska.

Opublikowano

Czeladź leży w zagłębiu a graniczy ze Śląskiem. Jesteś gorolem więc nie podszywaj się ;)

Poszukaj informacji w internecie. To bardzo przykre że gorol nie wie skąd się wywodzi a próbuje wepchnąć swoje zagłębie do śląska.

Część jej odcinka jest historyczną granicą między Śląskiem a Zagłębiem Dąbrowskim

źródło:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Brynica_(dop%C5%82yw_Czarnej_Przemszy)

Proszę o zakończenie tej daremnej dyskusji. Jeśli chcecie jeszcze coś dodać to zapraszam na pw.

Top: Lepiej mów poprawnie po polsku, niż żebyś kaleczył śląski.

Opublikowano

Co do mówienia po śląsku to ciężko się nauczyć samemu, ponieważ gwara ta niestety zanika :( najlepszym sposobem nauki języka jest przebywanie wśród osób posługujących się nim ;) na początek można zacząć od filmów, gorąco polecam film pt " Zgorszenie publiczne". Dobra komedia, lecz gdy masz zerowe pojecie o podstawowych słówkach po śląsku to możesz mieć problem z zrozumieniem większości scen ;)

Opublikowano

]Proszę o zakończenie tej daremnej dyskusji. Jeśli chcecie jeszcze coś dodać to zapraszam na pw.

Emmm, pokazujesz wiki o rzecze która oddziela Śląsk od Zagłębia... Czeladź jako miasto leży w Zagłębiu czy chcesz czy nie.

A to że przepływa przez Czeladź to nie znaczy że jesteś w Śląsku koleś o.O

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czelad%C5%BA_%28miasto%29

Czeladź – miasto i gmina w południowej Polsce, w województwie śląskim, w powiecie będzińskim, położona w Zagłębiu Dąbrowskim, nad rzeką Brynicą

więc skoro umiesz posługiwać się wikipedia i o ile umiesz czytać to powinieneś wiedzieć że jesteś wstrętnym gorolem.
Opublikowano

Emmm, pokazujesz wiki o rzecze która oddziela Śląsk od Zagłębia... Czeladź jako miasto leży w Zagłębiu czy chcesz czy nie.

A to że przepływa przez Czeladź to nie znaczy że jesteś w Śląsku koleś o.O

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czelad%C5%BA_%28miasto%29
więc skoro umiesz posługiwać się wikipedia i o ile umiesz czytać to powinieneś wiedzieć że jesteś wstrętnym gorolem.

Na Wosie uczyliśmy się o gorolach, zagłębiach, śląskach itp. i pani nam mówiła że rzeka, która przepływa 200m od mojego domu jest granicą śląska z zagłębiem. Tą rzeką jest Brynica. Powtarzam po raz kolejny. Nie jestem gorolem!

Jeśli uważasz, że jesteś Mądry/Mądra to uznaj mnie za idiotę i skończ.

Opublikowano

Tak jak up jak mowic po slasku

Najlepsza odpowiedź:

Po śląsku trzeba mówić zrozumiale i wyraźnie.

Nie jesteś za śląska to się śląskiego nie nauczysz.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jakoś jestem ze Śląska i mnie nie jara śląski... Przez to, że u mnie w klasie 3/4 osób to typowe ŚLĄZAKI, podłapałem sporo zwrotów (3 lata nauki razem), używam ich na co dzień. Sporo potrafię również, dzięki rodzienie, babcia itd. Jednak podczas pisania sprawdzianów, referatów, dłuższych tekstów, tylko polski...

Reaver & Larron

Twórca rangi Moderator WWW, MPC Coders Team, Gold Member.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...